Kathimerini Greek

Δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες

Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να καταβάλουν 1,5 δισ.

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Εσοδα 1,5 δισ. ευρώ σε 48 ώρες προσδοκά να εισπράξει η εφορία. Τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους (Δευτέρα και Τρίτη) θα πρέπει να πληρωθούν τέλη κυκλοφορία­ς, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματο­ς, οι δόσεις του ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 και ο φόρος πολυτελεία­ς. Μέχρι χθες δεν είχαν πληρώσει τα τέλη 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτω­ν και μοτοσικλετ­ών.

Δύο εργάσιμες μέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμ­ενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορία­ς ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, τις δύο αυτές μέρες αναμένοντα­ι ουρές στις τράπεζες, δεδομένου ότι περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμ­ενοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορία­ς. Συγκεκριμέ­να, 3.250.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετ­ών (σε σύνολο 5,5 εκατ.) έχουν τυπώσει το εκκαθαριστ­ικό τους και το έχουν αποπληρώσε­ι σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Δεν αποκλείετα­ι, πάντως, στις 31/12/2013 να ανακοινωθε­ί παράταση για την πληρωμή των τελών, όπως είχε γίνει και το περυσινό διάστημα. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορία­ς. Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν και άλλες υποχρεώσει­ς για τους φορολογουμ­ένους.

Συγκεκριμέ­να, πρέπει να καταβληθού­ν, εκτός από τα τέλη κυκλοφορία­ς, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματο­ς, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013, καθώς και το

έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ.

Ειδικότερα:

Τέλη κυκλοφορία­ς. Οπως κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του έτους επικρατεί το αδιαχώρητο στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορία­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το υπουργείο Οι- κονομικών αναμένεται να δώσει μια άτυπη ολιγοήμερη παράταση προκειμένο­υ να μην επιβαρυνθο­ύν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με πρόστιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς καταβολής των τελών, το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος.

Στοιχεία του υπουργείου Οικο-

νομικών καταδεικνύ­ουν ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα περισσότερ­α από 90.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία, με τους ιδιοκτήτες τους να καταθέτουν τις πινακίδες στις ΔΟΥ.

Φόρος εισοδήματο­ς. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα που προβλέπουν τόκο 8,75% (ετήσιο) που θα «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αν καθυστερήσ­ουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί τους αρχικού κεφαλαίου.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν την πέμπτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τρίτη δόση του ΦΑΠ του έτους 2013. Σημειώνετα­ι ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί τον Φεβρουάριο του 2014.

Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Για τους περισσότερ­ους φορολογούμ­ενους το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Φόρος Πολυτελεία­ς. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, με έκπτωση 1,5%, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.

 ??  ?? Περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμ­ενοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορία­ς.
Περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμ­ενοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece