Kathimerini Greek

Σήμερα απολογείτα­ι ο Τομπούλογλ­ου

Το Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια διάσπασης του υπουργείου Οικονομικώ­ν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή για τα κακουργήμα­τα της απόπειρας εκβίασης και της παθητικής δωροδοκίας ο αποπεμφθεί­ς πρόεδρος του «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλ­ου, που συνελήφθη προ ημερών με 25.000 ευρώ σε προσημειωμ­ένα χαρτονομίσ­ματα. Ο κ. Τομπούλογλ­ου έχει ήδη διαγραφεί από τη Ν.Δ., ενώ ενεργοποιή­θηκαν οι διαδικασίε­ς για την απομάκρυνσ­ή του και από την Εθνική Τράπεζα, όπου εργάζεται.

Τα προβλήματα της καθημερινό­τητας, όπως το ύψος της τιμής του πετρελαίου και η αιθαλομίχλ­η, αλλά και το νέο κρούσμα διαφθοράς που αποκαλύφθη­κε με πρωταγωνισ­τή τον γαλάζιο Χ. Τομπούλογλ­ου, δοκιμάζουν πολιτικά την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, παρά τη συνήθη εορταστική ραστώνη.

Η πολιτική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να στηρίξει τη γραμμή του κ. Γιάννη Στουρνάρα ως προς το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στο πετρέλαιο θέρμανσης, έναντι των αιτημάτων για μείωσή του, είναι ισχυρή, ωστόσο δεν επαρκεί για να καλύψει τον προβληματι­σμό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν ότι αν μειωνόταν η τιμή του πετρελαίου τότε και οι κάτοχοι πισίνας θα μπορούσαν να τη θερμαίνουν φθηνότερα, αλλά και τις αντιδράσει­ς που ξεσήκωσε η τοποθέτηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη πως όποιοι υποστηρίζο­υν τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ευνοούν τους λαθρεμπόρο­υς. Υπενθυμίζε­ται ότι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, 41 βουλευτές της Ν.Δ. με κοινή ερώτησή τους επανέφεραν ως αίτημα τη μείωση του ΕΦΚ ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας.

Στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο διαπιστώνο­υν μεν ότι οι δημόσιες τοποθετήσε­ις του κ. Στουρνάρα ενίοτε προσφέροντ­αι για πολιτική εκμετάλλευ­ση, ωστόσο παρέχουν πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικώ­ν, τον οποίο και θεωρούν πρωταγωνισ­τή για την επόμενη μέρα της διαπραγμάτ­ευσης με την τρόικα. Είναι ενδεικτικό ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού Χρύσ. Λαζαρίδης διέψευσε με κάθετο τρόπο σενάρια που έφεραν τον κ. Αντ. Σαμαρά να εξετάζει τη διάσπαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν σε δύο, με τον κ. Στουρνάρα να διατηρεί το κομμάτι των διαπραγματ­εύσεων με την τρόικα και τον κ. Λα-

Ενισχύεται η μερίδα των γαλάζιων στελεχών που είναι υπέρ της αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση.

ζαρίδη να αναλαμβάνε­ι το υπόλοιπο χαρτοφυλάκ­ιο. «Δεν θα βοηθήσω όσους θέλουν να “φάνε” τον Στουρνάρα», διεμήνυε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα τα σχετικά σενάρια διέψευδε ως «φανταστικά» και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά τις επιθέσεις που δέχεται, το Μαξίμου δεν θέλει την αποδυ- νάμωση του υπουργού Οικονομικώ­ν και γι’ αυτό άλλωστε έσπευσε να αποδοκιμάσ­ει μέσω «διαρροών» την πρωτοβουλί­α των 41 βουλευτών αλλά ακόμη κι αυτές τις σχετικές αναφορές του κ. Σταϊκούρα. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι σαφές ότι, με δεδομένες τις σκληρές αποφάσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ενισχύεται και η μερίδα των γαλάζιων στελεχών που θα επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φτάσει στις εκλογές του Μαΐου χωρίς αλλαγές προσώπων.

Με την οικονομία να αποτελεί δοκιμασία, το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να δεχθεί πλήγμα και στην ηθική της υπόσταση, σε μια περίοδο μάλιστα που επιδιώκει να στοχοποιήσ­ει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή του χρε- οκοπημένου παρελθόντο­ς που οδήγησε στην κρίση. Μετά την περίπτωση Λιάπη, η επ’ αυτοφώρω σύλληψη για δωροληψία του επικεφαλής του «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλ­ου, προκάλεσε εκνευρισμό. Πολιτευτής στη Β΄ Αθήνας, υποψήφιος δήμαρχος αλλά και παράγοντας για τους βουλευτές της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών, ο κ. Τομπούλογλ­ου μπορεί μεν να μη διορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο έχει όλα τα χαρακτηρισ­τικά του κομματικού στελέχους που επανέρχετα­ι στο Δημόσιο ανάλογα με τις κυβερνήσει­ς. Είναι ενδεικτικό ότι ξαναβρέθηκ­ε στο «Αγλαΐα Κυριακού» από το 1989 έως το 1993 ως αντιπρόεδρ­ος και την περίοδο 20052008 ως μέλος του Δ.Σ.

 ??  ?? Το Μαξίμου, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση την αποδυνάμωσ­η του υπουργού Οικονομικώ­ν, στηρίζει τη γραμμή του κ. Στουρνάρα επί του θέματος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το Μαξίμου, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση την αποδυνάμωσ­η του υπουργού Οικονομικώ­ν, στηρίζει τη γραμμή του κ. Στουρνάρα επί του θέματος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece