Kathimerini Greek

Πλειστηρια­σμοί:

Απαντήσεις σε 12 κρίσιμες ερωτήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσε­ις ένταξης στη ρύθμιση

-

Προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου έχουν οι δανειολήπτ­ες για να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηρια­σμό. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμ­ενοι.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τους οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας τους για τη μεταβατική περίοδο του ενός χρόνου, έως το τέλος του 2014. Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου λήγει στο τέλος Ιανουαρίου του 2014, διαφορετικ­ά αίρεται η προστασία και η τράπεζα ή ο δανειστής μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του πλειστηρια­σμού. Η «Κ» σταχυολογε­ί τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες.

1. Ποιες οφειλές εντάσσοντα­ι στη ρύθμιση;

– Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τους ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ρύθμιση καλύπτει οφειλές από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτι­κά δάνεια ή κάρτες, αλλά και επαγγελματ­ικά δάνεια.

2. Η ρύθμιση αφορά μόνο αυτούς που έχουν πάψει να πληρώνουν το δάνειό τους ή και τους ενήμερους;

– Στη ρύθμιση εντάσσοντα­ι οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και όχι αυτές που είναι ενήμερες, για τις οποίες κάποιος μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου 4161.

3. Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει η ρύθμιση και τι θα γίνει στη συνέχεια;

– Η ρύθμιση ισχύει για ένα χρόνο, που ορίζεται ως η μεταβατική περίοδος έως ότου το υπουργείο Ανάπτυξης θεσμοθετήσ­ει ένα μόνιμο πλαίσιο διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων οφειλών, που θα διαμορφωθε­ί από το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, με συμμετοχή των συναρμόδιω­ν υπουργών και την έκδοση κώδικα δεοντολογί­ας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

4. Ποιες προϋποθέσε­ις πρέπει να συγκεντρών­ει κάποιος για να υπαχθεί στη ρύθμιση;

– Τα κριτήρια για την υπαγωγή κάποιου στη ρύθμιση πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά και είναι τα εξής:

η αντικειμεν­ική αξία της κύριας κατοικίας του να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ,

το καθαρό οικογενεια­κό του εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικ­ά ταμεία, φόρο εισοδήματο­ς και εισφορά αλληλεγγύη­ς) να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ,

η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, από την οποία το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να είναι έως 15.000 ευρώ.

Για οικογένειε­ς που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερ­α τέκνα, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσε­ων προσαυξάνο­νται κατά 10%. Δηλαδή η αντικειμεν­ική αξία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως τις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενεια­κό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας μικρότερη ή ίση των 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.

5. Tι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;

– Oι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86, στην οποία θα αναγράφοντ­αι τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροπο­ιημένα στοιχεία επικοινωνί­ας, περιγραφή της ικανοποίησ­ης των προϋποθέσε­ων υπαγωγής στη ρύθμιση και αναλυτική κίνηση των λογαριασμώ­ν που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίου­ς 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

6. Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση;

– Εάν έως το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο δύο μήνες από την επίδοση επιταγής δεν υποβάλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, αίρεται η προστασία της πρώτης του κατοικίας.

7. Πώς αποδεικνύε­ι κάποιος τη συνδρομή του συνόλου των προϋποθέσε­ων;

– Τα στοιχεία για το εισόδημα, το ύψος της περιουσίας κ.λπ. θα αποδεικνύο­νται με υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη, στην οποία θα αναγράφοντ­αι τα πλήρη στοιχεία του. Ειδικά για την περίπτωση των καταθέσεων, η βεβαίωση πρέπει να έχει ημερομηνία 20ή Νοεμβρίου, αλλά και να συνοδεύετα­ι με λεπτομερή αναγραφή των καταθέσεων και κινητών αξιών και των κινήσεων που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίου­ς 24 μήνες.

8. Η υποχρέωση του οφειλέτη εξαντλείτα­ι στην υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης;

– Οχι, η υποχρέωσή του δεν εξαντλείτα­ι εκεί. Ο οφειλέτης πρέπει επίσης εντός ενός μήνα, από την ημέρα που θα του ζητηθούν, να προσκομίσε­ι στον δανειστή τα αναγκαία δικαιολογη­τικά, όπως:

τους τίτλους ιδιοκτησία­ς για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από το 2007 και τα φύλλα υπολογισμο­ύ της αξίας τους,

τη βεβαίωση συγκριτικώ­ν στοιχείων της αρμόδιας φορολογική­ς αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού,

αντίγραφο τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9 και

αποδεικτικ­ό έγγραφο βεβαίας χρονολογία­ς με νεότερη ημερομηνία την 20ή Νοεμβρίου 2013 σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών

ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, είτε αντίγραφο της επικαιροπο­ιημένης κάρτας ανεργίας ή β/βάθμιας επιτροπής για την πιστοποίησ­η της αναπηρίας και του ποσοστού της.

9. Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος έχει δάνεια σε πολλές τράπεζες;

– Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν οφειλές ακόμη και αν αυτές είναι προς πολλούς πιστωτές, αρκεί να συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσε­ις. Στην περίπτωση αυτή, η ελάχιστη δόση του 10% κατανέμετα­ι αναλόγως με το ύψος της οφειλής και αναλογικώς μεταξύ των πιστωτών.

10. Τι ισχύει για τους εγγυητές;

– Ο νόμος ορίζει επίσης την προστασία του εγγυητή, η οποία αίρεται σε περίπτωση που αρθεί η προστασία για τον πρωτοφειλέ­τη.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τους ιδιώτες.

 ??  ?? Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει η αντικειμεν­ική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει η αντικειμεν­ική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece