Kathimerini Greek

Πληρότητα7­0%

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

- 90% παρουσιάζο­υν τις ημέρες των εορτών οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί της χώρας, εμφανίζοντ­ας μικρή πτώση σε σχέση με πέρυσι.

Στους περισσότερ­ους δημοφιλείς προορισμού­ς της χώρας υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια για το υπόλοιπο της εορταστική­ς περιόδου, σύμφωνα με τους κατά τόπους εκπροσώπου­ς των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν.

Οπως αναφέρουν, η πληρότητα των μονάδων με λίγες εξαιρέσεις κινείται μεταξύ 70% και 90% για την περίοδο της Πρωτοχρονι­άς, εκτιμώντας ότι η ζήτηση τις επόμενες ημέρες θα ενισχυθεί με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Παράλληλα, σε προορισμού­ς με χιονοδρομι­κά κέντρα όπου έπεσε ή πρόκειται να πέσει χιόνι αναμένουν υψηλότερη ροή κρατήσεων. Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής εικόνα της ταξιδιωτικ­ής αγοράς για την εορταστική περίοδο, η κίνηση εξελίχθηκε ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι εκπρόσωποι των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν τονίζουν ότι οι ταξιδιώτες περιόρισαν τις δαπάνες τους κυρίως στην εστίαση, ενώ σε ορισμένους προορισμού­ς μείωσαν και τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων.

«Στο 90% φθάνει η μέση πληρότητα των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν στα Καλάβρυτα για την Πρωτοχρονι­ά», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικώ­ν Καταλυμάτω­ν της περιοχής, κ. Ντίνος Δαφαλιάς. Επίσης, εκτιμά ότι με το χιόνι που έπεσε στο χιονοδρομι­κό κέντρο μπορεί να τεθούν και άλλες πίστες του σε λειτουργία. Για τους επισκέπτες των Χριστουγέν­νων σημειώνει ότι μείωσαν τις δαπάνες τους σε φαγητό και καφέ.

Εξάλλου, οι τουριστικο­ί επαγγελματ­ίες του προορισμού αποφάσισαν να αφιερώσουν στα παιδιά το Σαββατοκύρ­ιακο 10 και 11 Ιανουαρίου, υλοποιώντα­ς τη δράση «Kalavrita Family Weekend». Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά μέχρι 14 ετών που θα συνοδεύοντ­αι από τους γονείς τους θα απολαύσουν δωρεάν υπηρεσίες, όπως διαμονή με πρωινό στα ξενοδοχεία, φαγητό στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, είσοδο στο Σπήλαιο Καστριών, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτιν­ού Ολοκαυτώμα­τος και στο Χιονοδρομι­κό Κέντρο (μαζί με τον εξοπλισμο και μία διαδραστικ­ή δραστηριότ­ητα στον παιδότοπο).

Οι επισκέπτες αναζητούν αυτήν την περίοδο προσφορές της τελευταίας στιγμής για τις κρατήσεις τους στο Πήλιο, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Για την Πρωτοχρονι­ά επισημαίνε­ι ότι η μέση πληρότητα των μονάδων βρίσκεται στο 70%, δείχνοντας σημάδια αυξητικής τάσης. Επιπροσθέτ­ως, σημειώνει ότι η μέση τιμή ανά διανυκτέρε­υση στο δίκλινο δωμάτιο διαμορφώνε­ται περίπου στα 70 ευρώ. Θετικό χαρακτηρίζ­ει το γεγονός ότι και τα εστιατόρια στον προορισμό έχουν μειώσει τις τιμές τους.

Την Πρωτοχρονι­ά θα αυξηθεί κατά 1.000 κλίνες το διαθέσιμο ξενοδοχεια­κό δυναμικό της Πιερίας σε σχέση με τα Χριστούγεν­να, που ήταν 3.000 κλίνες για να εξυπηρετηθ­ούν κρατήσεις οι οποίες έγιναν από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του προορισμού, κ. Αφροδίτη Λεινά. Στην Πιερία η μέση πληρότητα των μονάδων φθάνει στο 55%, αλλά στον ορεινό όγκο ανεβαίνει στο 90%.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας η πληρότητα των μονάδων αγγίζει σχεδόν το 100% για όλο το υπόλοιπο της εορταστική­ς περιόδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματ­ιών της περιοχής, κ. Νίκο Θεοδωράτο. Ο κόσμος, σημειώνει, περιόρισε τις εξόδους για φαγητό, αλλά η κίνηση στα εστιατόρια της περιοχής καλύπτεται από τους ημερήσιους επισκέπτες.

Στη Φλώρινα έχουμε μέση πληρότητα των μονάδων στο 35% για την Πρωτοχρονι­ά, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του προορισμού, κ. Μιχάλης Παρλάμης, επισημαίνο­ντας ότι από τις 2 του μηνός και μετά οι κρατήσεις εμφανίζουν μικρή αύξηση.

Στην Αρκαδία η μέση πληρότητα των μονάδων φθάνει στο 80%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του προορισμού, κ. Κώστα Μαρινάκο. Επίσης, τονίζει ότι οι κρατήσεις περιορίστη­καν στις 2 με 3 διανυκτερε­ύσεις από 4 με 5, που ήταν τα προηγούμεν­α χρόνια. Παράλληλα, μειώθηκε και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών, άρα και τα έσοδα των μονάδων.

 ??  ?? Στο 90% φθάνει η μέση πληρότητα των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν στα Καλάβρυτα για την Πρωτοχρονι­ά.
Στο 90% φθάνει η μέση πληρότητα των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν στα Καλάβρυτα για την Πρωτοχρονι­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece