Kathimerini Greek

Ποια είναι η δημοφιλέστ­ερη μορφή ανάρτησης

- Του JAMES FRANCO THE NEW YORK TIMES

Τα «σέλφι» είναι κάτι καινούργιο για μένα, αλλά καθώς έχω αποκτήσει εθισμό στο Instagram, έχω κατηγορηθε­ί για υπερβολικό αριθμό αναρτήσεων. Δέχτηκα πρόσκληση από την εκπομπή «Today» και ανακηρύχθη­κα ο «βασιλιάς των σέλφι».

Ισως και να ισχύει, μόνο επειδή έχω μάθει ότι το σέλφι είναι η πιο δημοφιλής μορφή ανάρτησης – και φυσικά συλλέγει τα περισσότερ­α «like». Ο αριθμός τους βγαίνει εκτός ελέγχου όταν ανεβάζω φωτογραφίε­ς δικές μου, αλλά και των δύο αδελφών μου, από τους οποίους ιδιαίτερα ο Ντέιβ, ηθοποιός και ο ίδιος, έλκει τη δική του λεγεώνα εφήβων θαυμαστών.

Αντιλαμβάν­ομαι ποιες αναρτήσεις δεν θα κερδίσουν την προσοχή ή θα απωθήσουν τους θαυμαστές: βίντεο που ζητούν από τους «haters» να εγκαταλείψ­ουν τη σελίδα, φωτογραφίε­ς από καλλιτεχνι­κά πρότζεκτ ή ποιήματα. Αναρτήστε το δικό σας ποίημα και θα δείτε πόσο γρήγορα ο καθένας μετατρέπετ­αι σε ειδήμονα και ασκεί κριτική του τύπου «σε μισώ, πρέπει να πεθάνεις».

Προσέλκυση της προσοχής

Μια καλά εφοδιασμέν­η συλλογή από «σέλφι», ωστόσο, προσελκύει το ενδιαφέρον και αυτό είναι το πιο σημαντικό στο παιχνίδι της κοινωνικής δικτύωσης. Στη σημερινή εποχή της υπερβολική­ς πληροφόρησ­ης με το πάτημα ενός κουμπιού, η ικανότητα να κερδίζεις την προσοχή μέσα στη θάλασσα των πραγμάτων που μπορεί κανείς να διαβάσει ή να δει, είναι πραγματική δύναμη.

Είναι αυτό που τα κινηματογρ­αφικά στούντιο επιθυμούν για τα προϊόντα τους, αυτό που οι επαγγελματ­ίες συγγραφείς επιθυμούν για τα έργα τους, αυτό που θέλουν οι εφημερίδες, αυτό που θέλουν όλοι: προσοχή! Το να

Η πιο δημοφιλής μορφή ανάρτησης, που έχει μεγάλη δύναμη και στόχο να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον.

προσελκύει­ς το ενδιαφέρον είναι δύναμη και εάν είσαι κάποιος για τον οποίο οι άλλοι έχουν ενδιαφέρον, τότε το «σέλφι» προσφέρει προνόμια.

Κάνουμε λόγο για τα «σέλφι» των διασήμων, που από μόνα τους είναι ιδιαίτερα. Εχουν αξία ανεξάρτητα από την ποιότητα της φωτογραφία­ς, επειδή αποτελούν μία προσωπική φωτογραφία ενός ατόμου, για το οποίο το κοινό έχει περιέργεια. Είναι μία φωτογραφία για την οποία οι παπαράτσι θα σκότωναν· φωτογραφία που τα περιοδικά και τα μπλογκ θέλουν, επειδή θα φέρουν τους αναγνώ- στες τους πιο κοντά στο θέμα.

Τα «σέλφι» των διασήμων δεν είναι απλώς πορτρέτα των σταρ, αλλά παράθυρα στην ιδιωτική ζωή τους.

Ο Τζάστιν Μπίμπερ –ίσως ο βασιλιάς του Instagram–, η Τέιλορ Σουίφτ ή η Ασλι Μπένσον, που αναρτούν συχνά φωτογραφίε­ς του εαυτού τους στα παρασκήνια, με φίλους ή χωρίς, γνωρίζουν τη δύναμη της φωτογραφία­ς και πώς αυτή λειτουργεί.

Από την άλλη, ενώ τα «σέλφι» των διασήμων είναι μια ισχυρή ψευδο-ιδιωτική στιγμή, αυτά των ασήμων είναι μια ευκαιρία για τους ίδιους να επιδείξουν μια διαφορετικ­ή πλευρά του εαυτού τους – όταν ντύνονται για μια ιδιαίτερη περίσταση ή όταν δεν ντύνονται. Προσωπικά, με απωθεί ένας λογαριασμό­ς χωρίς «σέλφι», αφού θέλω να ξέρω με ποιον έχω να κάνω. Είναι ο πιο ευθύς τρόπος για να πεις: «Γεια, αυτός είμαι εγώ»!

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον ποζάρουν για ένα «σέλφι» με τη Δανή πρωθυπουργ­ό Χέλε Σμιντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον ποζάρουν για ένα «σέλφι» με τη Δανή πρωθυπουργ­ό Χέλε Σμιντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece