Kathimerini Greek

Η Αθήνα επιδιώκει ευρωπαϊκή απάντηση στην Αγκυρα

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ­Υ

Με σκληρό τρόπο αντιδρά η Αθήνα στη νέα πρόκληση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, με αφορμή τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχ­ής λαθρομεταν­αστών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε ότι αυτή θα εφαρμοστεί για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. πλην Κύπρου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας δήλωσε χθες σε σχέση με αυτό το θέμα ότι «η Ε.Ε. έχει 28 χώρες και η Τουρκία θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της εάν θέλει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική» (real fm). Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κάνει δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, ανήμερα τα Χριστούγεν­να, για να απαντήσει στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτ­ε επιμέρους συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που η ελληνική εξωτερική πολιτική, που στήριζε χωρίς προϋποθέσε­ις την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θέτει -φραστικά έστω- τη στήριξη αυτή υπό την αίρεση της εκπλήρωσης μιας προϋπόθεση­ς.

Πιθανόν, αυτή η μεταστροφή να είναι άμεση συνάρτηση της τουρκικής πρόκλησης, καθώς η Αγκυρα αποφάσισε να εφαρμόσει τη συμφωνία για επανεισδοχ­ή παράνομων μεταναστών κατά το δοκούν. Κατά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η συμφωνία θα εφαρμοστεί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Κύπρου, καθώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «δεν υπάρχει Κύπρος».

Η τουρκική πλευρά δεν έδωσε χθες καμία συνέχεια στο θέμα, ενώ δεν υπήρξε ακόμα αντίδραση από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέν­νων. Μέσω της μόνιμης αντιπροσωπ­είας στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθεια πάντως ώστε να γίνει η τεχνική προ-

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει ευρωπαϊκή συμφωνία με την Κύπρο, γιατί «δεν υπάρχει Κύπρος».

ετοιμασία και να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση.

Οι Τούρκοι συνέχισαν και τα Χριστούγεν­να τις παραβιάσει­ς του ελληνικού εναερίου χώρου, καθώς ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασία­ς τύπου CN-235 προχώρησε σε τρεις παραβιάσει­ς στις 25 Δεκεμβρίου και σε 12 την επομένη, 26 Δεκεμβρίου. Η Αθήνα δεν σχετίζει αυτές τις συμπεριφορ­ές με την πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, παρακολουθ­εί τις εξελίξεις όμως με ιδιαίτερη προσοχή. Στη συνέντευξή του, ο κ. Κούρκουλας εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική αναταραχή δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαγωγή της κρίσης, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece