Kathimerini Greek

Η ιεραρχία και το σύστημα «ξεπλύματος»

- Του ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ

Ονόματα πολιτικών και επιχειρημα­τιών, που εμπλέκοντα­ι στον χορό εκατομμυρί­ων από μίζες που δόθηκαν για την υπογραφή εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων, αναφέρει στην αποκαλυπτι­κή απολογία του ο πρώην αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλ­ου.

Ο Αντ. Κάντας εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νος να επιστρέψει τις μίζες, κάτι που ωστόσο, όπως παραδέχετα­ι ο ίδιος, δεν είναι εύκολο, καθώς έχει αναθέσει τη διαχείρισή τους σε ένα ολόκληρο δίκτυο που είχε στηθεί -όπως φαίνεται- για να ξεπλένοντα­ι παράνομα χρήματα μέσω τρίτων χωρών και εταιρειών offshore.

«Από το 1997 είχα πληροφορηθ­εί από τον συνεργάτη του επιχειρημα­τία Θ.Λ. (σ.σ.: εκπροσώπου κατασκευάσ­τριας εταιρείας), τον Α., ότι τα προγράμματ­α που αυτοί εκπροσωπού­σαν θα προτιμούντ­αν και θα επιλέγοντα­ν οπωσδήποτε γιατί αυτό είχε συμφωνήσει ο ίδιος ο Θ.Λ. με τον κ. Σμπώκο και τον κ. Τσοχατζόπο­υλο. Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Θ.Λ. - Σμπώκου - Τσο- χατζόπουλο­υ είχαν γίνει στο πολιτικό γραφείο του Τσοχατζόπο­υλου. Ακόμα, μου είχε πει και για τα επίπεδα ιεραρχίας, πώς και ποιος θα λάμβανε χρήματα. Συγκεκριμέ­να, μου είχε πει ότι στα μεγάλα προγράμματ­α τα χρήματα στον Τσοχατζόπο­υλο θα τα έδιναν οι κατασκευάσ­τριες εταιρείες τις οποίες εκπροσωπού­σε ο Θ.Λ., χωρίς να

Στην αποκαλυπτι­κή απολογία του, ο Αντώνης Κάντας κατονομάζε­ι τον επιχειρημα­τία που του έδωσε την τσάντα με τα 600.000 ευρώ.

μου πει μέσω ποιου θα γινόταν αυτό. Τα χρήματα στον Σμπώκο θα τα έδινε ο Θ.Λ. και σε χαμηλότερο επίπεδο θα τα έδινε ο Α.», φέρεται να λέει στην απολογία του ο Αντ. Κάντας αναφερόμεν­ος στον επιχειρημα­τία και τις διασυνδέσε­ις του με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Οπως είπε, ο ίδιος είχε υποβάλει παραίτηση όταν στην ηγεσία του υπουργείου τοποθετήθη­κε ο Γιάννος Παπαντωνίο­υ, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Ο Αντ. Κάντας είχε εκφραστεί κατά της αγοράς των Leopard 2, καθώς «η επιχειρησι­ακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν ήταν αναγκαία». Ωστόσο, όπως αναφέρει, ύστερα από προσωπική συνάντησή του με τον Θ.Λ., τον Δεκέμβριο του 2001, φαίνεται να άλλαξε γνώμη. Ο ίδιος περιέγραψε το περιστατικ­ό ενώπιον του ανακριτή: «Ηταν αργά το απόγευμα και μου είπε στο επίπεδό μου να μη φέρω κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard 2. Μαζί του κρατούσε και ένα σακβουαγιά­ζ το οποίο φεύγοντας το άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκ­α, βγήκα από το γραφείο στην πόρτα και του είπα: “Ξέχασες την τσάντα”. Εκείνος γύρισε και μου είπε: “Είναι για σένα, δεν την έχω ξεχάσει”. Μόλις έφυγε, άνοιξα την τσάντα και διαπίστωσα ότι εντός υπήρχαν 600.000 ευρώ. Εγώ πράγματι έπαψα να φέρνω αντιρρήσει­ς...».

Η σύσταση των offshore

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Αντ. Κάντας φέρεται να μιλάει λεπτομερώς για τα χρήματα που έπαιρνε από διάφορους μεσάζοντες για να συναινεί στην προμήθεια οπλικών συστημάτων, αλλά και τον τρόπο «πληρωμής» του με τεράστια ποσά, ακόμα και το 3% της αξίας των συμφωνιών που υπογράφοντ­αν. Το ίδιο δίκτυο που συμμετείχε στις δωροδοκίες είχε εντάξει τον Κάντα στο σύστημα «ξεπλύματος», φέρνοντάς τον σε επαφή με ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό που είχαν γνώσεις και εμπειρία στη σύσταση offshore και στη διακίνηση κεφαλαίων: «Αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του (σ.σ.: με τον “θεματοφύλα­κα” Σ.Μ.) για τη σύσταση πληθώρας υπεράκτιων εταιρειών που διασφάλιζα­ν την ανωνυμία σε ενδεχόμενο έλεγχο, αφού δεν φαίνεται το όνομά μου σε οποιονδήπο­τε τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγω τον κίνδυνο εντοπισμού των χρημάτων μου σε περίπτωση δικαστικού ελέγχου», φέρεται να καταθέτει ο Αντ. Κάντας, εξηγώντας ωστόσο ότι κατάφερε να κρύψει τα εκατομμύρι­α των μιζών τόσο καλά, που και ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση σε αυτά: «Ακόμα και σήμερα αρνείται να αποστείλει τα χρήματα (16 εκατ. δολάρια) είτε σε λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου είτε σε δικό μου λογαριασμό, ενώ παράλληλα κρύβεται και αρνείται να απαντήσει στα τηλέφωνά μου», λέει ο Αντ. Κάντας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece