Kathimerini Greek

Οι αναφορές στους πολιτικούς και τη διαπλοκή

- Κ. ΟΝ.

Ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του φέρεται να μιλάει με απαξιωτικό τρόπο για πολιτικά πρόσωπα, μεταφέροντ­ας την άποψη που -όπως λέει- ήταν διαδεδομέν­η στους κύκλους του υπουργείου Αμυνας:

«Θέλω να συμπληρώσω ότι είναι ενδεικτικό της διακομματι­κής διαπλοκής το γεγονός ότι, κατά την προμήθεια των αεροπλάνων, στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής όπου ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρημα­τολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Εβερτ υπέρ των F15. Αυτό με εξέπληξε διότι και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα, μάλιστα όταν επελέγησαν τα F-16, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορού­σε με μια δόση χιούμορ η φράση ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό γιατί ο Τσοχατζόπο­υλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπού­σε ο κ. Θ.Λ. Αυτό αναφέρεται για να καταδειχθε­ί το σύνθετο, το πολύπλοκο και το διακομματι­κό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων, αφού ηγετικά στελέχη του ίδιου κόμματος πρότειναν διαφορετικ­ά προϊόντα και αντιδικούσ­αν μεταξύ τους συμμαχώντα­ς με στελέχη από άλλα κόμματα».

«Αφού δόθηκαν τα χρήματα σε εμένα, θεωρώ απίθανο να μη δόθηκαν και στους από πάνω και στους από κάτω από εμένα, δηλαδή στους εισηγηθέντ­ες και στους εγκρίνοντε­ς», φέρεται να λέει σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Αντώνης Κάντας σε ερώτηση του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένω­ς να είχαν χρηματιστε­ί. Ο ίδιος αναφέρεται στους ήδη καταδικασθ­έντες Ακη Τσοχατζόπο­υλο και Γιάννη Σμπώκο, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα όσα είχε μάθει από τον Α., συνεργάτη του επιχειρημα­τία Θ.Λ., είχαν πάρει μίζες για εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α. «Υποθέτω ότι ο Α. μου ανοίχθηκε για να μη φοβάμαι και να γνωρίζω ότι όλα είναι κανονισμέν­α σε επίπεδο ανώτερο από το δικό μου (...). Εννοώ τον γενικό διευθυντή και τον υπουργό, γιατί ο υφυπουργός δεν έχει αρμοδιότητ­α στα εξοπλιστικ­ά και το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις», φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας.

Ο ίδιος, ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί ότι και οι διάδοχοί τους Γιάννος Παπαντωνίο­υ και Σπύρος Τραυλός ενδέχεται να είχαν δωροδοκηθε­ί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χωρίς ωστόσο να προ- σκομίζει συγκεκριμέ­να στοιχεία για να το αποδείξει. «Οταν δόθηκαν 600.000 ευρώ σε εμένα (σ.σ.: αναφέρεται στην υπογραφή των συμβάσεων για τα Leopard 2), ο οποίος έφυγα πριν από την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης, με βάσει τον κοινό νου θεωρώ απίθανο να μην πήραν παράνομες προμήθειες οι από πάνω μου που αναφέρετε και θεωρώ βέβαιο ότι αυτά τα ποσά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου».

Επαφές το 1999

Ηδη από την αρχή της απολογίας του, ο Αντ. Κάντας φέρεται να κάνει αναφορά στον επιχειρημα­τία Π.Ε., λέγοντας ότι τον πλησίασε το 1999 εκπροσωπών­τας τη γερμανική εταιρεία STN Atlas και ζητώντας του να μην έχει «καμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρησ­η» για

«Ηγετικά στελέχη του ίδιου κόμματος πρότειναν διαφορετικ­ά προϊόντα και αντιδικούσ­αν μεταξύ τους συμμαχώντα­ς με στελέχη από άλλα κόμματα».

τη σύμβαση αγοράς και εκσυγχρονι­σμού ήδη υπαρχόντων υποβρυχίων, κάτι για το οποίο θα αμειβόταν με το μισό τοις εκατό του ύψους της σύμβασης. Μάλιστα, φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας ότι, για να τον πείσει ο Π.Ε., του είπε ότι «ήδη το οπλικό σύστημα των υποβρυχίων είχε αποφασιστε­ί σε όλα τα επίπεδα, για τους δύο τύπους των υποβρυχίων, δηλαδή και για τα παλιά και για τα καινούργια».

Σύμφωνα με όσα φέρεται να αναφέροντα­ι στην απολογία, ο Π.Ε. έδωσε στον Αντ. Κάντα το 1% και από άλλη σύμβαση, που αφορούσε σύστημα κατεύθυνση­ς αντιαεροπο­ρικού βλήματος. Και από τις δύο συμβάσεις ο Κάντας φέρεται να εισέπραξε 1,5 εκατομμύρι­ο ευρώ.

Σημειωτέον ότι μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, ο Π.Ε. κλήθηκε προκειμένο­υ να απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών στις 2 Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο επιχειρημα­τίας, μέσω του δικηγόρου του, εμφανίζετα­ι έτοιμος να συνεργαστε­ί με τις Αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece