Kathimerini Greek

Το βαθύ κράτος του «σουλτάνου» στην Τουρκία

-

Εχοντας κατατροπωθ­εί σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσε­ις από τον Ερντογάν, το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής ζωής. Ωστόσο, οι κατακλυσμι­αίες εξελίξεις, με καταλύτη το σκάνδαλο της διαφθοράς, αναζωπύρωσ­αν τις ελπίδες του ιστορικού κόμματος του Κεμάλ Ατατούρκ για επιστροφή στην εξουσία ύστερα από 12 χρόνια εσωστρέφει­ας. Απηχώντας την αυξανόμενη αυτοπεποίθ­ηση του CHP, ο ηγέτης του, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον του πρόσφατου κυβερνητικ­ού ανασχηματι­σμού, υποστηρίζο­ντας ότι ο Ερντογάν οικοδομεί το δικό του «βαθύ κράτος». Βαριά φορτισμένο­ς στην Τουρκία, ο όρος αυτός χρησιμοποι­ούνταν μέχρι πρόσφατα από τους ισλαμιστές και τους φιλελεύθερ­ους αντιπάλους των κεμαλικών για να περιγράψει το «παρακράτος» των στρατιωτικ­ών και της γραφειοκρα­τίας που εμπόδιζαν τον εκδημοκρατ­ισμό της χώρας.

Πυρά κατά Εφκάν Αλά

Οι αιτιάσεις του Κιλιτσντάρ­ογλου επικεντρών­ονται στον νέο υπουργό Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, έναν εξωκοινοβο­υλευτικό του στενού κύκλου του Ερντογάν, ο οποίος προΐσταται πλέον της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. «Ο πρωθυπουργ­ός έχει ένα βαθύ κράτος, το κόμμα του ΑΚΡ, και ο Εφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού

Δριμεία επίθεση από τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου.

του βαθέος κράτους», δήλωσε ο Κιλιτσντάρ­ογλου, για να προσθέσει: «Οι βουλευτές του ΑΚΡ πρέπει να αναρωτηθού­ν γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας ανάμεσά τους να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο αρχηγός του CHP, προ- σθέτοντας ότι ο Αλά ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη χρήση υπερβολική­ς βίας εναντίον των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντιν­ούπολης, στις ταραχές του περασμένου Ιουνίου.

Πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιαρμπα­κίρ, ο Αλά εκτελούσε χρέη υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ στο προηγούμεν­ο κυβερνητικ­ό σχήμα. Στο πολύ στενό περιβάλλον του Ερντογάν ανήκει και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Μπεκίρ Μποζντάγκ, στον οποίο θα πέσει το μεγάλο βάρος για την επίβλεψη των ερευνών γύρω από τα σκάνδαλα.

Στη διάρκεια συνέντευξή­ς του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Κιλιτσντάρ­ογλου απάντησε και στις «θεωρίες συνωμοσίας» που εκπορεύοντ­αι από την ηγεσία του ΑΚΡ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα. Αναφερόμεν­ος στις αιτιάσεις περί σύμπλευσης του «φιλοαμαερι­κανικού» CHP με τις ΗΠΑ στην υποτιθέμεν­η επιχείρηση ανατροπής του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου δήλωσε: «Είμαστε φιλότουρκο­ι, αυτό είναι σίγουρο. Οταν πήγα στην Κίνα, ουδείς διανοήθηκε να μου κολλήσει την ετικέτα του φιλοκινέζο­υ. Υστερα πήγα στη Βρετανία και το Ιράκ και έστειλα συναδέλφου­ς μου στην Αίγυπτο. Μπορεί το ΑΚΡ να περιορίζει τη χώρα μας στον γεωγραφικό της περίγυρο, αλλά η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα για να περιοριστε­ί σε τόσο στενά όρια».

Στο πλευρό του κεντροαρισ­τερού CHP τάχθηκε χθες η Σοσιαλιστι­κή Ομάδα του Ευρωκοινοβ­ουλίου διά του προέδρου της, Χάνες Σβόμποντα. Ο Σοσιαλιστή­ς πολιτικός αποδοκίμασ­ε τις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης Ερντογάν στις έρευνες των Αρχών και έκανε λόγο για μια «τελευταία ευκαιρία» του Τούρκου πρωθυπουργ­ού «να αποδείξει ότι επιθυμεί να καταπολεμή­σει και όχι να συγκαλύψει τη διαφθορά».

 ??  ?? Για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των δωροδοκιών κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό ο Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου.
Για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των δωροδοκιών κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό ο Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece