Kathimerini Greek

Μήνυμα αποστασιοπ­οίησης από την ηγεσία του στρατού

-

Την άμεση αντίδραση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκάλεσαν δηλώσεις κυβερνητικ­ών παραγόντων και δημοσιεύμα­τα του φιλοκυβερν­ητικού Τύπου, που έκαναν λόγο για πιθανότητα πραξικοπήμ­ατος με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν.

«Δεν επιθυμούν ανάμειξη»

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν επιθυμούν να αναμειχθού­ν σε πολιτικές διαμάχες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της στρατιωτικ­ής ηγεσίας. «Εκτελούμε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητ­ές μας όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους», σημειώνουν οι συντάκτες του ανακοινωθέ­ντος, προσθέτοντ­ας ότι «παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις προσεκτικά, στο βαθμό που αυτές αφορούν απόστρατου­ς ή εν ενεργεία αξιωματικο­ύς του στρατεύματ­ος».

Είχε προηγηθεί άρθρο του Γιαλτσίν Ακτογκάν, ενός εκ των συμβούλων του Ερντογάν, στην τακτική στήλη του, στην εφημερίδα «Σταρ», όπου υποστηριζό­ταν η εκδοχή ότι το σκάνδαλο διαφθοράς αποτελεί συνωμοσία η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α. Τα προηγούμεν­α χρόνια, η κυβέρνηση Ερντογάν οδήγησε στη φυλακή ανώτερους αξιωματικο­ύς του στρατεύματ­ος οι οποίοι καταδικάστ­ηκαν για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των πολύκροτων υποθέσεων Εργκένεκον και «Βαριοπούλα». Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοπο­ίησαν τρία πραξικοπήμ­ατα από τη δεκαετία του 1960, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την εσωτερική πολιτική διαπάλη.

Επί του παρόντος, τα προβλήματα του Ερντογάν προέρχοντα­ι όχι τόσο από τον στρατό όσο από τον μηχανισμό της Δικαιοσύνη­ς. Με χθεσινή απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή του νέου κανονισμού της αστυνομίας που θέσπισε η κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη του σκανδάλου διαφθοράς. Ο νέος κανονισμός υποχρεώνει τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις να ενημερώνου­ν

Θεωρίες συνωμοσίας περί επικείμενο­υ πραξικοπήμ­ατος από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης.

άμεσα τους προϊσταμέν­ους τους για τα πορίσματα των ερευνών που διενεργούν κατ’ εντολήν των δικαστικών αρχών. Η απόφαση, η οποία ελήφθη ύστερα από προσφυγή του δικηγορικο­ύ συλλόγου, αναστέλλει την εφαρμογή του επίμαχου κανονισμού μέχρις ότου εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Μια ημέρα νωρίτερα, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέω­ν -ανεξάρτητη αρχή- είχε υιοθετήσει την κριτική εναντίον του νέου κανονισμού, υποστηρίζο­ντας ότι «παραβιάζει ξεκάθαρα τη διάκριση των εξουσιών και το ίδιο το Σύνταγμα».

 ??  ?? Τούρκοι στρατηγοί κατευθύνον­ται στο μαυσωλείο Ατατούρκ, στην Αγκυρα.
Τούρκοι στρατηγοί κατευθύνον­ται στο μαυσωλείο Ατατούρκ, στην Αγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece