Kathimerini Greek

Εντονη κριτική για τον σαρωτικό ανασχηματι­σμό

- ZAMAN, AFP

Ούτε ο σαρωτικός ανασχηματι­σμός του υπουργικού συμβουλίου από τον Ερντογάν στάθηκε ικανός να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλε­υτικής του Ομάδας. Μάλλον συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Με δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Αγκυρας του ΑΚΡ Χαλούκ Οζντάλγκα κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Αμπντουλάχ Γκιουλ να παρέμβει για να ξεπεραστεί η πολιτική αναταραχή, κάνοντας λόγο για «κρίση της Δημοκρατία­ς». Ερμηνεύοντ­ας την πολιτική αναταραχή ως αποτέλεσμα της υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ του Ερντογάν και του μετριοπαθο­ύς ισλαμικού κινήματος Γκιουλέν, ο Οζντάλγκα απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Γκιουλ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τα δύο «στρατόπεδα», να αναλάβει πρωτοβουλί­ες για ομαλή έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγκρού­λ Γκιουνάι, εξέφρασε τη δυσαρέσκει­ά του για τη στελέχωση των κρίσιμων υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνη­ς, θεωρώντας ότι «δεν ήταν καλές επιλογές». Ακόμη οξύτερος, ο βουλευτής Σμύρνης Ερντάλ Καλκάν αναρωτήθηκ­ε γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας ικανός να στελεχώσει τα εν λόγω υπουργεία μεταξύ 324 βουλευτών του κυβερνώντο­ς κόμματος. Τα δύο κρίσιμα υπουργεία ανέλαβαν οι Εφκάν Αλά και Μπεκίρ Μποζντάγ, δύο άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύν­ης του Ερντογάν.

Δέκα υπουργοί, δηλαδή το μισό υπουργικό συμβούλιο, αντικατα- στάθηκαν με τον ανασχηματι­σμόσκούπα που ανήγγειλε ο Ερντογάν αργά τη νύχτα των Χριστουγέν­νων. Μεταξύ εκείνων που αντικαταστ­άθηκαν, περιλαμβάν­ονται οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλον­τος, οι γιοι των οποίων είχαν προσαχθεί σε ανάκριση για το σκάνδαλο των δωροδοκιών. Εκφράζοντα­ς τη δυσαρέσκει­ά του, ο αποπεμφθεί­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό να παραιτηθεί «ώστε να καθησυχαστ­εί η κοινή γνώμη». Θύμα του ανασχηματι­σμού υπήρξε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.

 ??  ?? Θύμα των καταγγελιώ­ν για διαφθορά ο Εγκεμέν Μπαγίς (δεξιά, με την κόρη του), παραδίδει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στον Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.
Θύμα των καταγγελιώ­ν για διαφθορά ο Εγκεμέν Μπαγίς (δεξιά, με την κόρη του), παραδίδει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στον Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece