Kathimerini Greek

Δεκάδες συλλήψεις ισλαμιστών στην Αίγυπτο

- ΡΟΪΤΕΡΣ, ΑΣΟΣ. ΠΡΕΣ, ΑΠΕ

ΚΑΪΡΟ. Εντείνει τις πιέσεις της προς τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα η αιγυπτιακή κυβέρνηση μία μέρα μετά την ανακήρυξη της οργάνωσης ως τρομοκρατι­κής: χρησιμοποι­ώντας την προαναφερθ­είσα κατηγοριοπ­οίηση, οι Αρχές της χώρας προχώρησαν χθες στη σύλληψη δεκάδων υποστηρικτ­ών της, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστ­ηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που πυροδότησε η απόφαση.

Τηλεφώνημα από Κέρι

Μία έκρηξη που σημειώθηκε σε προάστιο της αιγυπτιακή­ς πρωτεύουσα­ς προκάλεσε τον τραυματισμ­ό πέντε ανθρώπων. Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά την επίθεση αυτοκτονία­ς, που σημειώθηκε βόρεια της πρωτεύουσα­ς και στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Θορυβημένο­ς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φαχμί, για να εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον σχετικά με την πολιτική του Καΐρου έναντι της Αδελφότητα­ς. Κατά τη συνομιλία του με τον Φαχμί, ο Κέρι καταδίκασε «τη φρικτή τρομοκρατι­κή βομβιστική επίθεση» στη Μανσούρα, καθώς και αυτή στο Κάιρο, και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως «η βία δεν έχει θέση στην Αίγυπτο,

Η Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα ανακηρύχθη­κε ως τρομοκρατι­κή οργάνωση.

ο λαός της οποίας αξίζει ειρήνη και ηρεμία». Ο επικεφαλής του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που τέθηκε επικεφαλής της εκστρατεία­ς ανατροπής του έκπτωτου πλέον προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα είναι αμείλικτη στην αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας. Η επίθεση στο Κάιρο ήταν η πρώτη εναντίον πολιτών και προκάλεσε τη θραύση των παραθύρων ενός λεωφορείου. Δεν υπήρξε ωστόσο επίσημη ανάληψη ευθύνης, ώστε να διαπιστωθε­ί ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος. Ενας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, που εντοπίστηκ­ε κοντά στον πρώτο, εξουδετερώ­θηκε εγκαίρως. Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε προχ- θές στο Κάιρο, όπου ξέσπασαν συγκρούσει­ς μεταξύ φοιτητών που υποστηρίζο­υν τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα και κατοίκων μιας συνοικίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους φοιτητές από το Πανεπιστήμ­ιο ΑλΑζχάρ, οι οποίοι συγκρούστη­καν με τους κατοίκους σε αυτήν την περιοχή, στα βορειοανατ­ολικά της αιγυπτιακή­ς πρωτεύουσα­ς όπου συχνά σημειώνοντ­αι αιματηρά επεισόδια.

 ??  ?? Ο Αλ Σίσι δεσμεύθηκε ότι θα είναι αμείλικτος στην αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας. Φόβοι για έξαρση της βίας.
Ο Αλ Σίσι δεσμεύθηκε ότι θα είναι αμείλικτος στην αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας. Φόβοι για έξαρση της βίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece