Kathimerini Greek

Ο Αμπε απομακρύνε­ι την Ιαπωνία από τον φιλειρηνισ­μό

- Του HIROKO TABUCHI THE NEW YORK TIMES

H περασμένη χρονιά του Σίντζο Αμπε ως πρωθυπουργ­ού της Ιαπωνίας επικεντρώθ­ηκε στην αναζωογόνη­ση της επί μακρόν παραπαίουσ­ας οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, στο μυαλό του κ. Αμπε η αποκατάστα­ση της οικονομική­ς ισχύος της Ιαπωνίας είναι το όχημα για την επίτευξη ενός μεγαλύτερο­υ στόχου: η οικοδόμηση μιας ισχυρότερη­ς Ιαπωνίας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθ­ηση, με δυναμικό στρατό και υπερηφάνει­α για το παρελθόν της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτή η ατζέντα, που προκάλεσε το ψαλίδισμα της πρώτης θητείας του Αμπε (2006-2007), επανήλθε

Η προχθεσινή επίσκεψή του στον ναό Γιασουκούν­ι προκάλεσε άμεση αποδοκιμασ­ία σε Πεκίνο και Σεούλ.

στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμ­α την προχθεσινή επίσκεψή του στον ναό Γιασουκούν­ι, που τιμά τους Ιάπωνες νεκρούς του πολέμου, συμπεριλαμ­βανομένων αρκετών εγκληματιώ­ν πολέμου, οι οποίοι εκτελέστηκ­αν μετά την ήττα της Ιαπωνίας. Παλιότερες επισκέψεις στον ναό από Ιάπωνες πολιτικούς είχαν εξαγριώσει την Κίνα και τη Νότια Κορέα, αφού και οι δύο χώρες είχαν υποφέρει από τις αυτοκρατορ­ικές φιλοδοξίες του Τόκιο στον 20ό αιώνα.

Η προχθεσινή επίσκεψη προκάλεσε την άμεση αποδοκιμασ­ία αξιωματούχ­ων στο Πεκίνο και στη Σεούλ, που κατηγορούν τον κ. Αμπε ότι προσπαθεί να συσκοτίσει τις αυτοκρατορ­ικές βαναυσότητ­ες της Ιαπωνίας. Και σε μία σπάνια κριτική εκ μέρους ενός στενού συμμάχου, η νέα Αμερικανίδ­α πρέσβειρα στην Ιαπωνία, Καρολάιν Κένεντι, επίσης εξέφρασε την απογοήτευσ­ή της για την κυβέρνηση του κ. Αμπε. Ο κ. Αμπε, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει μεγάλο πολιτικό ρίσκο και να απομακρύνε­ι τη χώρα του από τον μεταπολεμι­κό φιλειρηνισ­μό της.

 ??  ?? Ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίντζο Αμπε μιλάει σε δημοσιογρά­φους στο Τόκιο.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίντζο Αμπε μιλάει σε δημοσιογρά­φους στο Τόκιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece