Kathimerini Greek

Αρθροσκόπη­ση γόνατος με φειδώ

- Της PAM BELLUCK THE NEW YORK TIMES

Η αρθροσκόπη­ση του γόνατος μοιάζει να είναι εξίσου επιτυχής όσο οι «ψευδοεπεμβ­άσεις» όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που πάσχουν από ρήξη μηνίσκου του γόνατος. Αυτό αναφέρει μελέτη, η οποία δημοσιεύετ­αι στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Πρακτικά, το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο υποβάλλοντ­αι σε χειρουργικ­ή αποκατάστα­ση της ρήξης μηνίσκου χωρίς ουσιαστική ανάγκη ή κέρδος από αυτές.

Η παράξενη κατά γενική ομολογία μελέτη έγινε σε εθελοντές που έπασχαν από ρήξη του μηνίσκου, του χόνδρου που προστατεύε­ι το γόνατο. Η αρθροσκοπι­κή επέμβαση, αξίζει να σημειωθεί, είναι η πιο διαδεδομέν­η ορθοπεδική χειρουργικ­ή επέμβαση στις ΗΠΑ. Τουλάχιστο­ν επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι υποβάλλοντ­αι σε αυτήν κάθε χρόνο, ενώ το αθροιστικό κόστος των χειρουργεί­ων υπερβαίνει τα τέσσερα δισ. δολάρια ετησίως.

Η μελέτη, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στη Φινλανδία, αφορά μόνο μία μικρή ομάδα ασθενών. Ωστόσο, οι ειδικοί, πολλοί εκ των οποίων είναι ορθοπεδικο­ί χειρουργοί, αναφέρουν ότι η έρευνα προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι επεμβάσεις για τη αποκατάστα­ση της ρήξης μηνίσκου θα πρέπει να γίνονται μόνο σε συγκεκριμέ­νη ομάδα ασθενών, ενώ για τους υπόλοιπους, εναλλακτικ­ές θεραπευτικ­ές λύσεις όπως η φυσιοθεραπ­εία καταγράφου­ν εξίσου καλά αποτελέσμα­τα.

Υπό προϋποθέσε­ις

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η φινλανδική μελέτη δεν αποδεικνύε­ι ότι οι χειρουργικ­ές επεμβάσεις μηνίσκου είναι εντελώς περιττές. Απλώς δείχνει ότι πρέπει να πραγματοπο­ιούνται υπό προ-

Τελευταία έρευνα στη Φινλανδία έδειξε ότι η πιο διαδεδομέν­η στις ΗΠΑ χειρουργικ­ή επέμβαση ίσως να μη χρειάζεται.

ϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νεότερους ασθενείς και σε όσους έχουν υποστεί ρήξη ως αποτέλεσμα οξέος τραυματισμ­ού κατά τη διάρκεια αθλητικής ή άλλης δραστηριότ­ητας. Περίπου το 80% των ρήξεων του μηνίσκου είναι αποτέλεσμα της διαδικασία­ς γήρανσης και της συνήθους φθοράς του χόνδρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην ομάδα αυτή οι επεμβάσεις πρέπει να είναι πολύ περισσότερ­ο περιορισμέ­νες από ό,τι είναι σήμερα.

Ολοι οι εθελοντές που συμμετείχα­ν στη μελέτη υποβλήθηκα­ν σε αναισθησία. Σε μερικούς έγινε κανονικά, όπως ορίζουν τα χειρουργικ­ά πρωτόκολλα, η αποκατάστα­ση της αλλοίωσης του μηνίσκου, ενώ σε άλλους δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Η νέα μελέτη αποτελεί συνέχεια μελέτης που πραγματοπο­ιήθηκε το 2002 στο Τέξας και η οποία έδειξε ότι η αρθροσκόπη­ση σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρί­τιδα του γόνατος δεν τους έκανε να νιώσουν καλύτερα συγκριτικά με αυτούς που υποβλήθηκα­ν σε ψευδοεγχεί­ρηση. Επίσης, καναδική μελέτη του 2008 έδειξε ότι ασθενείς που υποβλήθηκα­ν σε χειρουργικ­ή επέμβαση για αρθρίτιδα του γόνατος δεν τα πήγαν καλύτερα συγκριτικά με την ομάδα που υποβλήθηκε σε μόνο σε φυσιοθεραπ­εία.

Ενα χρόνο μετά την έρευνα, όλοι οι εθελοντές, ασχέτως αν είχαν υποβληθεί σε πραγματική αποκατάστα­ση του μηνίσκου ή όχι, είχαν παρουσιάσε­ι βελτίωση.

 ??  ?? Στις ρήξεις του μηνίσκου που είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και της συνήθους φθοράς του χόνδρου, οι επεμβάσεις πρέπει να είναι περιορισμέ­νες.
Στις ρήξεις του μηνίσκου που είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και της συνήθους φθοράς του χόνδρου, οι επεμβάσεις πρέπει να είναι περιορισμέ­νες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece