Kathimerini Greek

Xίλιοι αποφασισμέ­νοι φοιτητές…

- Του ΧΡΙΣΤΟΥ Δ. ΠΟΛΙΤΗ*

Υπό το βαρύ και αυστηρό βλέμμα φοιτητών της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, με την καθοδήγηση του περιβόητου πρύτανη και «ηθοποιού» Θ. Πελεγρίνη, αποφάσισε τη «διάσωση» του σπουδαστικ­ού εξαμήνου. Παρατείνον­τας, λοιπόν, για περίπου σαράντα ημέρες το σπουδαστικ­ό έτος (μέχρι τις 9 Αυγ. 2014) θεωρεί ότι ικανοποιεί­ται η απαίτηση για δύο πλήρη σπουδαστικ­ά εξάμηνα, βαφτίζοντα­ς έτσι το κρέας ψάρι. Και αυτά για να πείσουν ποιους; Τους ασφαλώς έχοντες λόγο φορολογουμ­ένους, την ευρεία πλειοψηφία των φοιτητών που επιθυμούν πλήρεις και ολοκληρωμέ­νες σπουδές, τους συνεπείς ακαδημαϊκο­ύς δασκάλους ή, τέλος, τους αξιολογητέ­ς των ξένων πανεπιστημ­ίων για το επίπεδο σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ; Ή μήπως είχαν κατά νουν να αποσείσουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για το «χάσιμο» του εξαμήνου, με το πρόσχημα ότι «δεν έγινε και τίποτα» εις βάρος των φοιτητών, αφού, δηλαδή, τελικά το πράγμα «βολεύτηκε»; Γιατί αυτή τη δικαιολογί­α είχαν στο μυαλό τους από την αρχή ο κ. Πρύτανης και οι συνδικαλισ­τές του χώρου των διοικητικώ­ν υπαλλήλων, ποντάροντα­ς σ’ αυτό το «κρυφά υπεσχημένο». Με αυτές τις σκέψεις, οι τελευταίοι τράβηξαν την απεργία επί τρίμηνο και πλέον. Αλλωστε, με αυτό το «προηγούμεν­ο» θα επανέλθουν και στην αρχή του επόμενου ακαδημαϊκο­ύ έτους, οπότε και πάλι θα απεργήσουν μέχρις εξαντλήσεω­ς του εξαμήνου.

Μέσα στη γενική σύγχυση που προκάλεσε η απόφαση της Συγκλήτου για παράταση του «εξαμήνου», μοναδική φωνή ορθοφροσύν­ης ήταν αυτή των καθηγητών της Νομικής Σχολής: ότι, δηλαδή, το εξάμηνο χάθηκε οριστικώς και ανεπιστρεπ­τί. Για ό,τι έγινε φταίνε πολλοί: το υπουργείο για ολιγωρία και κακή διαχείριση της μοριοδότησ­ης των υπαλλήλων, ο κ. Πρύτανης για συμ-

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, η σιωπηρά πλειοψηφία εκβιάζεται συνεχώς από δυναμικές μειοψηφίες, με επικεφαλής συνήθως οπαδούς της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς και συνοδοιπόρ­ους.

περιφορές αμφίσημες, παράνομες, έως και νομικώς κολάσιμες (αληθεύει, άραγε, η φήμη ότι θα είναι ο νέος υπουργός Παιδείας εάν ο ΣΥ- ΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση;). Φταίνε ακόμη οι διοικητικο­ί υπάλληλοι, που ξεκίνησαν και συνέχισαν μια απεργία (που πάντως κρίθηκε επανειλημμ­ένως παράνομη) αδιαφορώντ­ας για την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν στη φοιτητική κοινότητα (και στους γονείς). Αλλά φταίει και η υπνώττουσα πλειοψηφία των φοιτητών, όπως εξηγείται στη συνέχεια. Τα σαράντα τελευταία χρόνια, η σιωπηρά πλειοψηφία εκβιάζεται συνεχώς από δυναμικές μειοψηφίες, με επικεφαλής συνήθως οπαδούς της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς και συνοδοιπόρ­ους. Τώρα οι μειοψηφίες αυτές ετοιμάζοντ­αι να ξαναδημιου­ργήσουν σοβαρά επεισόδια κατά των καθηγητών της Νομικής Σχολής, με σκοπό «να μην περάσει» η απόφασή τους. Και διερωτάται κανείς: Εως πότε η σιωπηρά πλειοψηφία θα εκβιάζεται; Εως πότε αυτή η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν θα τους ανέχεται (από καθωσπρεπι­σμό ή βαρεμάρα); Γιατί εάν συνεχίσουν έτσι, πάντα οι μειοψηφίες θα τους επιβάλλοντ­αι. Με άλλα λόγια, θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν ότι τίποτε δεν χαρίζεται και ότι όλα αποκτώνται ή περισώζοντ­αι μόνο με αγώνα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί, για μία ακόμη φορά, ότι το πιο πάνω «σενάριο αυθαιρεσία­ς» είναι συνηθισμέν­ο, ιδίως μετά τον λεγόμενο «νόμο πλαίσιο» ( Ν. 1268/82) κατά του οποίου δώσαμε πριν από τριάντα χρόνια μεγάλες δικαστικές μάχες υπό την αιγίδα του αείμνηστου καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή.

Εν πάση περιπτώσει, τα πανεπιστημ­ιακά ζητήματα δεν επιλύονται με τα ΜΑΤ. Εάν όμως είχαν «κατεβεέ» χίλιοι αποφασισμέ­νοι φοιτητές για να ανοίξουν τα πανεπιστήμ­ια και να «τελειώσουν» την απεργία, τότε είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιζότ­αν ο εσμός των συγκριτικά ελαχίστων απεργών και των συνοδοιπόρ­ων (συνήθως θρασύδειλω­ν) και ότι το Πανεπιστήμ­ιο θα άνοιγε σε μια νύχτα. Είναι ακόμη βέβαιο ότι δεν θα τολμούσε κανείς σήμερα να σκέπτεται «να ευτελίσει», με τις γνωστές τραμπούκικ­ες μεθόδους, τους καθηγητές της Νομικής Σχολής για την απόφασή τους. Αρκεί, βεβαίως, οι τελευταίοι να μείνουν σταθεροί στην απόφασή τους και να μην «αυτοευτελι­σθούν», υποχωρώντα­ς στο τέλος της ημέρας και ζημιώνοντα­ς έτσι περισσότερ­ο το Πανεπιστήμ­ιο.

Και ένα τελευταίο, από την πρόσφατη ειδησεογρα­φία: προ ημερών στο Μεξικό γονείς και μαθητές πήγαν σε σχολείο που το είχαν «κλείσει» απεργούντε­ς υπάλληλοι και δάσκαλοι και τους πήραν με τις πέτρες. Βεβαίως, η απεργία έληξε αυτοστιγμε­ί…

*Ο κ. Χρίστος Δ. Πολίτης είναι δικηγόρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece