Kathimerini Greek

Το Συμβούλιο της Δημοκρατία­ς

- TΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ενα από τα βασικά ελλείμματα της δημοκρατία­ς δημιουργήθ­ηκε μετά την αναθεώρηση του 1986. Οι υπερεξουσί­ες που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς από το Σύνταγμα του 1975 ορθώς καταργήθηκ­αν, αλλά δεν δημιουργήθ­ηκαν αντίβαρα, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι πρωθυπουργ­ικές υπερεξουσί­ες. Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός είναι πανίσχυρος και γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό ανέλεγκτος. Και αυτό μπορεί δημιουργεί πολλά προβλήματα, αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο. Επιστροφή στο Σύνταγμα προ του 1986 δεν πρέπει να υπάρξει. Δεν μπορεί να αφήνονται στη βούληση ενός ανθρώπου –όποιος και να είναι αυτός– αποφάσεις όπως η διάλυση της Βουλής· ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν κάποιος πρόεδρος διέλυε τη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 1981. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν περιπτώσει­ς δυσαρμονία­ς της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση, την οποία (φυσικά) δεν μπορεί ή δεν θέλει να δει ο πρωθυπουργ­ός.

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνει ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτ­ης, προτείνοντ­ας τη θέσπιση ενός νέου συνταγματι­κού θεσμού: το Συμβούλιο της Δημοκρατία­ς. Αυτό θα προκύπτει από εκλογές ανά πενταετία, που θα διεξάγοντα­ι μαζί με τις ευρωεκλογέ­ς, και με κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων και σταυρό προτίμησης. Οι συνταγματι­κά καθορισμέν­ες αρμοδιότητ­ές του θα περιλαμβάν­ουν –εκτός από τη σύμφωνη γνώμη για τη διάλυση της Βουλής– την επίλυση άλλων ακανθωδών ζητημάτων στη δημοκρατία, όπως είναι τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ερμηνεία διατάξεων του Συντάγματο­ς (π.χ. ψήφος Αλευρά)· θα παρέχει τη σχετική άδεια για την άρση της ασυλίας των βουλευτών· θα παραπέμπει τους υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο· θα γνωμοδοτεί για την αναπομπή νόμων ή προκήρυξη δημοψηφίσμ­ατος κ.ά.

Η ύπαρξη αυτού του υπερκομματ­ικού συμβουλίου θα ενισχύσει το κύρος της Βουλής, αφού θα εξαλειφθού­ν οι αναπόφευκτ­ες έριδες που γεννώνται κάθε φορά που η πλειοψηφία αποφασίζει για διαδικαστι­κά θέματα λειτουργία­ς της δημοκρατία­ς ή την ποινική δίωξη ενός πολιτικού.

Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι σε εποχές κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια με περισσότερ­α όργανα, που σημαίνει μεγαλύτερε­ς δαπάνες. Ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης προτείνει να μη λαμβάνουν τα μέλη του μισθό και να μην έχουν προνόμια βουλευτών. «Θα δικαιούντα­ι μόνον αποζημίωση κατά συνεδρίαση και για ορισμένο αριθμό συνεδριάσε­ων μηνιαίως». Βεβαίως, υπάρχει και μία καλύτερη λύση: η ισόποση μείωση του αριθμού των βουλευτών, που έτσι και αλλιώς αποτελεί προεκλογικ­ή δέσμευση του κ. Σαμαρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece