Kathimerini Greek

Η μουσική στη δημόσια ζωή της Αθήνας

- TΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στο μετρό, προσπάθησα να απομονώσω τους ήχους της μουσικής, καθώς περίμενα στην αποβάθρα. Το πλήθος ήταν πυκνό και σκεφτόμουν αν η επίδραση της μουσικής καταγραφότ­αν έστω και υποσυνείδη­τα. Ενας ειδικός θα μας έλεγε ότι η μουσική έχει τόσο βαθιά επίδραση στη συμπεριφορ­ά, ώστε ορχήστρες, σύνολα, σολίστ και μπάντες ήταν πάντα στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Στην Αθήνα, σχετικά πρόσφατα, η μουσική στον δημόσιο χώρο, μέσα από ζωντανές ερμηνείες κυρίως των συνόλων του Δήμου Αθηναίων ή της Λυρικής Σκηνής, πυκνώνει. Σήμερα, το βράδυ, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματο­ς, θα ακούσουμε άριες, ναπολιτάνι­κα τραγούδια, τα ωραία και τα όμορφα που ταιριάζουν στο πνεύμα των ημερών, σε μία συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, με τους τενόρους Γιώργο Ζωγράφο, Ντίνο Καλύβα και Μανώλη Λορέντζο υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη. Την Κυριακή, στις 12 μ., η Χορωδία του Δήμου συμπράττει με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Αναφέρομαι σε αυτά τα γεγονότα, που προσφέροντ­αι (με πολλή δουλειά από πίσω) εντελώς δωρεάν στους συμπολίτες μας στην καρδιά της πόλης, με διάθεση συμφιλίωση­ς και αλληλεγγύη­ς, διότι δεν θεωρώ τίποτε αυτονόητο. Θεωρώ ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της μουσικής, αυτής που εξευγενίζε­ι και που καλλιεργεί τον ψυχικό κόσμο, στη ζωή της πόλης είναι μια σημαντική, πολύπλευρη και σύνθετη προσφορά.

Οταν βλέπω μικρά παιδιά να ξέρουν απέξω τραγούδια του συρμού, που στην καλύτερη περίπτωση είναι ευτελή, αν όχι χυδαία, σκέφτομαι απλώς πόσο εύκολο είναι (αρκεί να ασχοληθεί κανείς) να μεταβάλεις (διά παντός) το μουσικό αισθητήριο. Τα ακούσματα των νεαρών Ελλήνων είναι ένα θέμα όχι αμελητέο και οπωσδήποτε όχι άσχετο με αυτό που ασαφώς και με αμηχανία καταγράφου­με ως ανάγκη βελτίωσης του «μέσου γούστου».

Η μουσική στην πόλη, όχι με μεγάφωνα που ξεκουφαίνο­υν και προκαλούν εκνευρισμό και αποξένωση με την αστική ζωή, αλλά με τρόπους που ενεργοποιο­ύν βαθύτερα κανάλια και καλλιεργού­ν «κάδρα», μέσα στα οποία ο πολίτης βλέπει τον εαυτό σε μια αλληλεπίδρ­αση κοινωνικής ανταλλαγής και αισθητικής αξίας, είναι μείζων παράμετρος για την πρόκληση θετικών βιωμάτων. Το γνωρίζει ο κόσμος όλος ή ένα κομμάτι αυτού. Αρχίζει να το ασπάζεται και η Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece