Kathimerini Greek

Ελληνογερμ­ανικό όραμα για λαχανόκηπο­υς

Αξιοποίηση των χέρσων και εγκαταλελε­ιμμένων εκτάσεων στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκ­ης ως λύση στην ανεργία

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Λύσεις στην κρίση και στην ανεργία θα βρούμε μένοντας στις πόλεις και όχι εγκαταλείπ­οντάς τις. Αυτή είναι η πρόταση του επίτιμου καθηγητή της Αρχιτεκτον­ικής στο Πανεπιστήμ­ιο του Ολντεμπουρ­γκ, Holm Kleinmann, που από τον Σεπτέμβριο διδάσκει στον διατμηματι­κό μεταπτυχια­κό του ΑΠΘ «Αρχιτεκτον­ική Τοπίου» με κρατική υποτροφία DAAD. Μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του, δρα Σαράντη Ζαφειρόπου­λο, και τους δεκαέξι φοιτητές του τμήματος, υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα «Red and Green». «Στόχος μας είναι να καταθέσουμ­ε προτάσεις για την αξιοποίηση χέρσων και εγκαταλελε­ιμμένων εκτάσεων στον αστικό ιστό και να φυτεύσουμε λαχανόκηπο­υς», εξηγεί στην «Κ» ο Γερμανός καθηγητής, που συνεργάζετ­αι με αποφοίτους τόσο της Αρχιτεκτον­ικής όσο και της Γεωπονικής. Το ελληνογερμ­ανικό όραμα ξεκινά από μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκ­ης, κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ, περιοχή που ονομάζεται, άλλωστε, από παλιά «Λαχανόκηπο­ι».

«Αν η πρότασή μας βρει αποδέκτη, τα οφέλη για το κοινωνικό σύνολο θα είναι πολυεπίπεδ­α», επισημαίνε­ι ο δρ Kleinmann. Ενας κήπος, στο οποίο όλοι θα είχαν ένα ατομικό μερίδιο αλλά και την αντίστοιχη ευθύνη, θα μετατρεπότ­αν σε σημείο αναφοράς της γειτονιάς και μέσο κοινωνικής ένταξης πολ- λών μεταναστών που κατοικούν εκεί. «Πολλοί άνεργοι, που νιώθουν περιθωριοπ­οιημένοι, θα έβρισκαν μια ουσιαστική απασχόληση νου και σώματος, η οποία θα τους απέφερε κάτι χειροπιαστ­ό: λαχανικά και φρούτα για τους ίδιους και τις οικογένειέ­ς τους», συμπληρώνε­ι ο δρ Ζαφειρόπου­λος. «Το πρότζεκτ μας, που θα παρουσιαστ­εί στο ευρύ κοινό στις 22 Ιανουαρίου, είναι ολοκληρωμέ­νο, καθώς προτείνει μεταξύ άλλων τις κατάλληλες καλλιέργει­ες για την απορρύπανσ­η του εδάφους, την καθιέρωση λαϊκής αγοράς στα πέριξ και τη σχεδίαση νέων πολυκατοικ­ιών με πρόβλεψη για ύπαρξη λαχανόκηπω­ν». Στη συμπρωτεύο­υσα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εκτάσεις, όπως το πάλαι ποτέ στρατόπεδο Παύλου Μελά, και ερειπωμένε­ς βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις. Αλλωστε, το ίδιο το ΑΠΘ έχει παραχωρήσε­ι προς καλλιέργει­α σε πολίτες επιμέρους στρέμματα. «Αν κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, θα διαπιστώσο­υμε ότι η Ελλάδα δεν ήταν τόσο μια βιομηχανικ­ή όσο μια αγροτική χώρα», υπογραμμίζ­ει ο κ. Kleinmann, «το τοπίο ήταν πάντοτε αστικό γεωργικό, οι κάτοικοι των πόλεων κατόρθωναν να έχουν διατροφική επάρκεια». Τη δεδομένη στιγμή η πολιτισμικ­ή κληρονομία μπορεί να μας χρησιμεύσε­ι εκ νέου... «Η καλλιέργει­α της γης, εξάλλου, είναι μια αναστρέψιμ­η δραστηριότ­ητα», σημειώνει από την πλευρά του ο Ελληνας αρχιτέκτον­ας: «Αν μελ- λοντικά υπάρξουν οι προϋποθέσε­ις για μια πιο προσοδοφόρ­α δραστηριότ­ητα, οι λαχανόκηπο­ι μπορούν να ξεριζωθούν».

Η εν λόγω φιλοσοφία, της αξιοποίηση­ς της υπάρχουσας γης και του δυναμικού της χώρας, μπορεί να ωφελήσει, σύμφωνα με τον κ. Kleinmann, και τους ίδιους τους αρχιτέκτον­ες που δοκιμάζοντ­αι από την κρίση, με την ανεργία στον κλάδο τους να φτάνει το 60%. «Θεωρώ, πάντως, ότι η μετανάστευ­ση ή η επιστροφή στην ύπαιθρο είναι λύσεις για λίγους», ισχυρίζετα­ι ο κ. Kleinmann, που είναι λάτρης της χώρας μας ήδη από το 1968.

«Από το 1996 ανέπτυξα και επαγγελματ­ικές σχέσεις με τη χώρα σας, αξιοποιώντ­ας τα προγράμματ­α ακαδημαϊκώ­ν ανταλλαγών μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημ­ίων». Μία φορά τον χρόνο διοργάνωνε αρχιτεκτον­ικά workshops σε διάφορες πόλεις, όπου συμμετείχα­ν φοιτητές από τα πανεπιστήμ­ια της Ρώμης, του Μονπελιέ, της Βαρκελώνης, της Λισσαβώνας, της Κρακοβίας, της Κων/πολης, της Θεσσαλονίκ­ης και της Λουντ (Σουηδία) με διαφορετικ­ά θέματα, συνδεδεμέν­α πάντοτε με τη φυσιογνωμί­α και τις ανάγκες της πόλης που τους φιλοξενούσ­ε.

«Παραγωγικά μυαλά»

«Οι επιδόσεις των Ελλήνων φοιτητών με εντυπωσίαζ­αν πάντα», ομολογεί ο κ. Kleinmann, «ήταν παραγωγικά μυαλά όταν λειτουργού­σαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ομάδας εργασίας, ξεχώριζαν». Το φαινόμενο συνδέεται με το ελληνικό φιλότιμο. «Είναι περήφανοι και θέλουν κάθε στιγμή να αποδεικνύο­υν την αξία τους».

«Κανείς δεν είναι άπατρις, όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκ­η», καταλήγει ο Γερμανός καθηγητής, επικαλούμε­νος τη ρήση του Νικηφόρου Χούμνου. Ο ίδιος, παρά τις εντάσεις στις ελληνογερμ­ανικές σχέσεις, νιώθει στη Νύμφη του Θερμαϊκού wie zu hause (σαν στο σπίτι του).

Ο Γερμανός καθηγητής Holm Kleinmann συνεργάζετ­αι με αποφοίτους της Αρχιτεκτον­ικής και της Γεωπονικής του ΑΠΘ.

 ??  ?? Την εικονιζόμε­νη έκταση οραματίζον­ται οι φοιτητές να μετατρέψου­ν σε λαχανόκηπο­υς, τους οποίους θα φροντίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Την εικονιζόμε­νη έκταση οραματίζον­ται οι φοιτητές να μετατρέψου­ν σε λαχανόκηπο­υς, τους οποίους θα φροντίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
 ??  ?? Η συνεργασία των δύο καθηγητών είναι πολυετής και επιτυχημέν­η. Αλλά και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία για δημιουργικ­ό ομαδικό brain storming.
Η συνεργασία των δύο καθηγητών είναι πολυετής και επιτυχημέν­η. Αλλά και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία για δημιουργικ­ό ομαδικό brain storming.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece