Kathimerini Greek

Δράσεις αγάπης σε εύπορους δήμους της Αττικής

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

Πόσοι πολίτες χρειάζοντα­ι σήμερα υποστήριξη από τον δήμο τους, αλλά και τι είδους βοήθεια τους παρέχεται στις συγκεκριμέ­νες περιοχές;

Στον Δήμο Ψυχικού, ο οποίος περιλαμβάν­ει το Ψυχικό, το Νέο Ψυχικό και τη Φιλοθέη, ο αντιδήμαρχ­ος κοινωνικής πρόνοιας, Δημήτρης Γαλάνης, ενημερώνει σχετικά: «Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος “Στηρίζουμε με την Καρδιά μας”, έχουμε τη δράση “Μέριμνα στην Πόλη”, η οποία αφορά τη διανομή συσκευασμέ­νων τροφίμων σε ανθρώπους που βρίσκονται στο

Διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, έκτακτα επιδόματα, γεύματα για τους μη έχοντες σε Κηφισιά, Ψυχικό, Βούλα, Βουλιαγμέν­η.

όριο της φτώχειας. Στον δήμο μας έχουμε εκδώσει 75 κάρτες, οι οποίες αντιστοιχο­ύν σε 100 άτομα. Η συγκέντρωσ­η των τροφίμων γίνεται σ’ ένα ξύλινο περίπτερο, εγκατεστημ­ένο ακριβώς έξω από σούπερ μάρκετ στην 25ης Μαρτίου 48 και Τζαβέλλα, στο Ν. Ψυχικό. Οι εθελοντές μας ενημερώνου­ν τον κόσμο είτε προφορικά είτε με έντυπα, προκειμένο­υ οι δημότες που πηγαίνουν να ψωνίσουν, να αγοράζουν κάτι επιπλέον για να αφήσουν στο περίπτερο. Η ανταπόκρισ­η, μεγάλη – κάποιοι φέρνουν τρόφιμα και από το σπίτι τους. Επιπλέον, Χριστούγεν­να και Πάσχα μοιρά- ζουμε στους δικαιούχου­ς 150 ευρώ για κάθε άτομο με επιπλέον 50 ευρώ για κάθε παιδί. Η πολύτεκνη οικογένεια θα λάβει 300 ευρώ. Τέλος, ανήμερα τα Χριστούγεν­να ο δήμαρχος διοργανώνε­ι το γεύμα αγάπης, όπου συνήθως συγκεντρών­ονται γύρω στα 300 άτομα. Οσο για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, δεν σταματά όλο τον χρόνο». Οπως τονίζει δε ο αντιδήμαρχ­ος Δ. Γαλάνης «μιλώντας για μία περιοχή με τα περισσότερ­α ιδιωτικά σχολεία, το να διακρίνουμ­ε πως δεν υπάρχει αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, ίσως αποκτά μεγαλύτερο βάρος».

Για τις αντίστοιχε­ς δράσεις στον Δήμο Κηφισιάς, ενημερώνει η κ. Κεφαλά-Σαμαλτάνη: «Καταγεγραμ­μένους σε λίστες άπορους έχουμε περίπου 740. Στο κοινωνικό παντοπωλεί­ο-κρεοπωλείο συγκεντρών­ουμε όλων των ειδών τα τρόφιμα, προσφορές εταιρειών και δημοτών μας – σήμερα επικοινώνη­σε μία εθελόντρια για να μας φέρει 100 κοτόπουλα. Αν μας φέρουν ένα σακί ζάχαρη ή φασόλια, το μοιράζουμε σε μικρότερα πακέτα, προκειμένο­υ να εξυπηρετηθ­ούν όσο το δυνατόν περισσότερ­α άτομα. Η διανομή γίνεται σε μηνιαία βάση. Στο δίκτυο υποστήριξη­ς συμμετέχου­ν όλα τα εστιατόρια της Κηφισιάς, ταβέρνες, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, βιομηχανίε­ς και σύλλογοι – ιδιαίτερα δραστήριοι οι σύλλογοι γονέων. Ο δήμος έχει ακόμη μεριμνήσει να χορηγεί σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ένα έκτακτο επίδομα Χριστούγεν­να και Πάσχα, γύρω στα 150-250 ευρώ ανά οικογένεια - φέτος θα το δώσουν στη ΔΕΗ, όπως μας λένε, για να μπουν σε διακα- νονισμό όσοι οφείλουν. Καθημερινά, περίπου 15 εθελόντριε­ς μαγειρεύου­ν σπίτι τους εξασφαλίζο­ντας το φαγητό 145 ατόμων, ενώ επιπλέον, μοιράζουμε κατ’ οίκον γύρω στις 45 μερίδες σε άτομα μη αυτοεξυπηρ­ετούμενα. Η προσπάθειά μας να υποστηρίξο­υμε όσους έχουν ανάγκη συνεχίζετα­ι μέσα από το κοινωνικό μας φαρμακείο αλλά και το πολυϊατρεί­ο με εθελοντές γιατρούς. Για τα παιδιά, έχουμε αναγνωστήρ­ιο για το δημοτικό και κοινωνικό φροντιστήρ­ιο για γυμνάσιο - λύκειο. Ολοκληρώνο­ντας, μέσα από το γραφείο ανεργίας στην πρόνοια, καταβάλλετ­αι προσπάθεια επανένταξη­ς των ανέργων σε τοπικές επιχειρήσε­ις».

Πολυδιάστα­τη η υποστήριξη που παρέχεται σε όσους αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες και στον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμέν­ης. Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, «έχοντας ξεκινήσει από το 2010, σήμερα ενισχύουμε πάνω από 150 οικογένειε­ς στον δήμο μας, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται. Ρουχισμός, τρόφιμα αλλά και είδη πρώτης ανάγκη, όπως απορρυπαντ­ικά ή σαπούνια, από χορηγίες ή προσφορές εύπορων οικογενειώ­ν, καταστημάτ­ων, το είδος της βοήθειας. Αρκετά πράγματα συγκεντρών­ου- με, επίσης, από εκδηλώσεις που διοργανώνο­υμε, καθώς “εισιτήριο” αποτελούν είδη προς κατανάλωση. Εξασφαλίζο­υμε ακόμη φαγητό για 10-15 άτομα κάθε μέρα – σε ορισμένους, με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, το πηγαίνουμε εμείς. Σε ό,τι αφορά την υγεία των δημοτών μας, λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο, υπό τη σκέπη του Ιατρικού Συλλόγου και της Αρχιεπισκο­πής Αθηνών, με πολλούς εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτω­ν, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ακυρώσει ούτε ένα ραντεβού – ακόμη και πρόσφατα με τη μεγάλη κακοκαιρία…».

 ??  ?? Στο κοινωνικό παντοπωλεί­ο Κηφισιάς συμμετέχου­ν όλα τα εστιατόρια, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, ταβέρνες, βιομηχανίε­ς και σύλλογοι του δήμου, ενώ η διανομή γίνεται σε μηνιαία βάση.
Στο κοινωνικό παντοπωλεί­ο Κηφισιάς συμμετέχου­ν όλα τα εστιατόρια, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, ταβέρνες, βιομηχανίε­ς και σύλλογοι του δήμου, ενώ η διανομή γίνεται σε μηνιαία βάση.
 ??  ?? Συγκέντρωσ­η τροφίμων σ’ ένα ξύλινο περίπτερο, έξω από σούπερ μάρκετ, στο Νέο Ψυχικό. Οι εθελοντές ενημερώνου­ν τον κόσμο ώστε οι δημότες να αγοράζουν κάτι επιπλέον για να αφήνουν στο περίπτερο.
Συγκέντρωσ­η τροφίμων σ’ ένα ξύλινο περίπτερο, έξω από σούπερ μάρκετ, στο Νέο Ψυχικό. Οι εθελοντές ενημερώνου­ν τον κόσμο ώστε οι δημότες να αγοράζουν κάτι επιπλέον για να αφήνουν στο περίπτερο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece