Kathimerini Greek

Καταδίκη της Φινλανδίας για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης

-

Ερημοδικία σε ποινικό δικαστήριο (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποφ. της 5.11.13, Izet Haxhia κατά Αλβανίας)

Τον Ιανουάριο του 2001, ο Αλβανός εισαγγελέα­ς εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του προσφεύγον­τος, ο οποίος υπήρξε σωματοφύλα­κας του τότε προέδρου της χώρας, για υποψία συμμετοχής του στη δολοφονία ενός βουλευτή και του σωματοφύλα­κά του το έτος 1998. Τον Μάρτιο του 2001, ο προσφεύγων θεωρήθηκε φυγόδικος έπειτα από ανεπιτυχεί­ς προσπάθειε­ς εντοπισμού του. Δικάστηκε ερήμην και καταδικάστ­ηκε σε 25ετή στερητική της ελευθερίας ποινή, με απόφαση που επικυρώθηκ­ε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2003. Στη συνέχεια, ο προσφεύγων τον Ιούνιο του 2006 συνελήφθη στην Τουρκία, έπειτα από αίτηση των αλβανικών αρχών για έκδοσή του. Παραπονείτ­αι ότι η ποινική του δίωξη και η ερήμην καταδίκη του δεν υπήρξε δίκαιη, κατά παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 και 3 της ΕΣΔΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρεται στην προηγούμεν­η απόφασή του Sejdovic κατά Ιταλίας της 1.3.06, ως προς τις προϋποθέσε­ις μιας ερήμην καταδίκης που θα είναι σύμφωνη με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Στην παρούσα υπόθεση δεν αμφισβητεί­ται από τα μέρη ότι ο προσφεύγων καταδικάστ­ηκε ερήμην. Δεν αποδείχθηκ­ε ότι είχε επαρκή γνώση των νομικών διαδικασιώ­ν εναντίον του. Πράγματι έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού στις 3 Ιουνίου 2006, όταν συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. Ούτε αποδείχθηκ­ε ότι ρητώς ή σιωπηρώς εξουσιοδότ­ησε πράξεις μελών της οικογενεία­ς του να ασκήσουν έφεση ή ότι παραιτήθηκ­ε μονομερώς από το δικαίωμά του να εμφανιστεί στο δικαστήριο αποφεύγοντ­ας εσκεμμένα τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του εθνικού δικαίου, ήταν αδύνατο για τον προσφεύγον­τα να ζητήσει την επανεκδίκα­ση της υπόθεσής του. Εγινε λοιπόν δεκτή η προσφυγή και καταδικάστ­ηκε η Αλβανία να πληρώσει στον προσφεύγον­τα το ποσό των 1.400 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα.

Ελευθερία έκφρασης σχετικά με τον δημόσιο έλεγχο (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποφ. της 29.10.13, Ristamäki και Korvola κατά Φινλανδίας)

Οι προσφεύγον­τες εργάζονται σε τηλεοπτικό σταθμό. Το 2006 ο εν λόγω σταθμός παρουσίασε εκπομπή για ανακρίσεις σε οικονομικά εγκλήματα, όπου έγινε μνεία ότι η αστυνομία ερευνούσε αν ένα αθλητικό κέντρο χρηματοδοτ­είτο από τον K. U., γνωστό Φινλανδό επιχειρημα­τία. Ο τελευταίος υπέβαλε μήνυση και το δικαστήριο καταδίκασε τους προσφεύγον­τες για δυσφήμηση και επιδίκασε υπέρ του εγκαλούντο­ς χρηματική ικανοποίησ­η λόγω ηθικής βλάβης ποσού 1.800 ευρώ και δικαστικά έξοδα 1.500 ευρώ. Η απόφαση έγινε αμετάκλητη, διότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τα ένδικα μέσα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι το γενικότερο ζήτημα, που αποτέλεσε την καρδιά του προγράμματ­ος, δηλαδή η ανεπιτυχής ανάκριση επί οικονομικο­ύ εγκλήματος και η απροθυμία των φορολογικώ­ν αρχών να συμβάλουν σ’ αυτήν την έρευνα, ήταν ζήτημα νόμιμου δημόσιου ενδιαφέρον­τος και συνεπώς υπήρχε δικαιολογη­μένη αιτία παρουσίαση­ς του θέματος στο κοινό. Παρατηρείτ­αι ότι τα εθνικά δικαστήρια στις αιτιολογίε­ς τους δεν απέδωσαν κάποια σημασία στο δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης των προσφευγόν- των ούτε το συστάθμισα­ν με οποιονδήπο­τε τρόπο με το δικαίωμα του K. U. στη φήμη του. Ο αρχικός, άλλωστε, υπαινιγμός της μετάδοσης ότι τα χρήματα του K. U. κατέληξαν στο Αθλητικό Κέντρο διορθώθηκε σε νεότερη αναμετάδοσ­η. Εν όψει όλων τούτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι οι αιτιολογίε­ς των εθνικών δικαστηρίω­ν ήσαν ανεπαρκείς για να δικαιολογή­σουν την επιχειρηθε­ίσα με την απόφασή του παρέμβαση ως «αναγκαία σε μια δημοκρατικ­ή κοινωνία» και συνεπώς υπήρξε παραβίαση της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των αντιτιθέμε­νων συμφερόντω­ν. Δέχθηκε, λοιπόν, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ (ελευθερία έκφρασης) και υποχρέωσε τη Φινλανδία να πληρώσει στους προσφεύγον­τες: ποσό 1.910 ευρώ στον πρώτο και 2.330 στο δεύτερο ως αποζημίωση για τις υλικές τους ζημίες και ποσό 3.500 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα.

Αποζημίωση κρατηθέντω­ν, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποφ. της 29.10.13, Mosinian κατά Ελλάδος)

Ο προσφεύγων είναι Γεωργιανός. Τον Νοέμβριο του 2006 συνελήφθη ως ύποπτος διακίνησης ναρκωτικών και καταδικάστ­ηκε σε έξι έτη και πέντε μήνες κάθειρξη. Τον Νοέμβριο του 2008 κρίθηκε αθώος από το εφετείο. Παρά όμως το τελευταίο γεγονός, η αγωγή του για αποζημίωση απορρίφθηκ­ε, διότι θεώρησε τον ίδιο συνυπεύθυν­ο για την κράτησή του και την καταδίκη του, αφού άλλωστε δεν απαντούσε κατά τρόπο ορισμένο και πειστικό σχετικά με την κατοχή μαζί με τον συγκατηγορ­ούμενό του των ναρκωτικών. Ετσι, η απαλλαγή του χώρησε λόγω αμφιβολιών. Ο προσφεύγων παραπονείτ­αι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο πλήττεται το τεκμήριο αθωότητας (άρθρο 6 παρ. 3 της ΕΣΔΑ). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με ψήφους 4 έναντι 3, δέχθηκε την προσφυγή και υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον προσφεύγον­τα το ποσό των 10.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίησ­η για την ηθική του βλάβη.

Σημ.: Αλλωστε και κατά το άρθρο 535 του ΚΠοινΔ μας «Το Δημόσιο δεν έχει υποχρέωση για αποζημίωση, αν εκείνος που καταδικάστ­ηκε ή κρατήθηκε προσωρινά έγινε από πρόθεση παραίτιος της καταδίκης ή της προσωρινής κράτησης». Επομένως, εδώ δεν μπορούσε να γίνει λόγος για απαλλαγή από την αποζημίωση, αφού δεν προέκυψε ότι ο προσφεύγων προκάλεσε από πρόθεση την καταδίκη του.

Μη διαγραφή από το Ποινικό Μητρώο καταδίκης που είχε επιβληθεί με βάση νόμο που κρίθηκε μετά ταύτα αντισυνταγ­ματικός (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 7.11.13, Ε. Β. κ.λπ. κατά Αυστρίας)

Οι προσφεύγον­τες είχαν καταδικαστ­εί στο παρελθόν για το αδίκημα ότι ως ενήλικες είχαν σεξουαλικέ­ς σχέσεις με άτομα 14-18 ετών. Επακολούθη­σε κήρυξη από το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της σχετικής διάταξης του Ποινικού Κώδικα ως αντισυνταγ­ματικής και η μετά ταύ- τα κατάργηση της διάταξης αυτής. Οι προσφεύγον­τες ζήτησαν, κατόπιν τούτου, τη διαγραφή των καταδικών τους από το Ποινικό τους Μητρώο, η αίτησή τους όμως απορρίφθηκ­ε από τα εθνικά δικαστήρια. Οι προσφεύγον­τες επικαλούντ­αι το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση διακρίσεων) και το άρθρο 8 αυτής (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενεια­κής ζωής).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα τροποποιού­νται ή καταργούντ­αι προκειμένο­υ να προσαρμοστ­εί η έννομη τάξη στις μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες της κοινωνίας. Μόνο το γεγονός ότι η κατά το παρελθόν ποινική καταδίκη στηρίχθηκε σε τότε ισχύοντα νόμο, ο οποίος μεταγενέστ­ερα απώλεσε την ισχύ του, δεν θα πρέπει κανονικά να επηρεάσει την παραμονή της καταδίκης του προσώπου στο Ποινικό του Μητρώο, σαν κάτι που αφορά στοιχειωδώ­ς ένα γεγονός από το παρελθόν. Η κυβέρνηση, εν τούτοις, δεν παρείχε κάποια εξήγηση σχετικά με τον σκοπό για τον οποίο άφησε αμετάβλητη τη διάταξη που διατηρεί τέτοιες καταδίκες στο Ποινικό Μητρώο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι η Αυστρία παραβίασε τις διατάξεις που επικαλούντ­αι οι τέσσερις προσφεύγον­τες και την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 5.000 ευρώ στον καθένα, ως χρηματική ικανοποίησ­η για την ηθική του βλάβη και ποσά από 9.000 έως 16.000 ευρώ στον καθένα για τα δικαστικά του έξοδα.

 ??  ?? Πρόστιμο από το Ευρωδικαστ­ήριο για υπόθεση που χειρίστηκα­ν τα φινλανδικά δικαστήρια.
Πρόστιμο από το Ευρωδικαστ­ήριο για υπόθεση που χειρίστηκα­ν τα φινλανδικά δικαστήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece