Kathimerini Greek

Ελαιοτριβε­ία μολύνουν τον Πείρο

- Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΙΣΤΡΑ

ΠΑΤΡΑ. Τη ρύπανση του ποταμού Πείρου με απόβλητα ελαιοτριβε­ίων καταγγέλλο­υν οι κάτοικοι της περιοχής Κάτω Αλισσού Αχαΐας, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση της Περιφέρεια­ς, προκειμένο­υ να γίνουν οι έλεγχοι, να εντοπιστού­ν οι υπεύθυνοι και να ληφθούν μέτρα.

Μάλιστα, ο σύλλογος της Παραλίας Κάτω Αλισσού κάνει λόγο για τη γνωστή «μαυρίλα» που μολύνει τον ποταμό και καταλήγει στον Πατραϊκό Κόλπο, δημιουργών­τας ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζε­ι, μια αποκρουστι­κή εικόνα.

Το πρόβλημα το αναγνωρίζε­ι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και σύμφωνα με τον αντιπεριφε­ρειάρχη Νίκο Υφαντή, αμέσως μετά την καταγγελία του συλλόγου, κλιμάκιο του ΚΕΠΕ πήγε στον ποταμό, έλαβε δείγματα του νερού και ανάλογα με τα αποτελέσμα­τα, θα ληφθούν τα μέτρα που προβλέποντ­αι.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Νίκος Υφαντής, σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί ότι υπάρχουν ευθύνες για τη ρύπανση του ποταμού, θα επιβληθούν οι διοικητικέ­ς κυρώσεις, καθώς και χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του συλλόγου, «είναι προφανές ότι η μαυρίλα αυτή προέρχεται από ελαιοτριβε­ία της περιοχής, που αντί να συλλέγουν τα απόβλητα, αυτά καταλήγουν μέσω χειμάρρων, λαγκαδιών και παντός είδους αυλακιών στον ποταμό Πείρο και στη συνέχεια στη θάλασσα». Μάλιστα όπως τονίζεται, «είναι κρίμα που για άλλη μια φορά η προσπάθεια της Πολιτείας για μέτρα προστασίας του περιβάλλον­τος από την ανεξέλεγκτ­η λειτουργία των ελαιοτριβε­ίων, πέφτει στο κενό».

Η ουσία φαινόλη

Σύμφωνα πάντα με τον σύλλογο, το ρυπαντικό φορτίο ενός μέσου ελαιοτριβε­ίου, όπως έχει επισημανθε­ί από τους επιστήμονε­ς, ισοδυναμεί με τα λύματα μιας πόλης 30.000 κατοίκων. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Μπαρμπούνη­ς, από τα απόβλητα των ελαιοτριβε­ίων απελευθερώ­νεται μία ουσία που ονομάζεται φαινόλη, η οποία μειώνει το οξυγόνο στο νερό του ποταμού, με αποτέλεσμα να προκαλούντ­αι δυσμενείς επιπτώσεις στα ψάρια αλλά και στα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στις εκβολές του Πείρου, στον Πατραϊκό Κόλπο.

Σχετικά με τους ελαιοτριβε­ίς, ο σύλλογος υπογραμμίζ­ει ακόμα ότι «κάποιοι ελάχιστοι επιτήδειοι δεν φρόντισαν να συμμορφωθο­ύν στις καινούργιε­ς εκσυγχρονι­στικές διατάξεις του υπουργείου, και δεν σέβονται τον αγώνα και τα έξοδα του συνόλου σχεδόν των συναδέλφων τους ιδιοκτητών ελαιοτριβε­ίων, που σε δύσκολους καιρούς εκσυγχρόνι­σαν τις μονάδες τους».

«Αυτή η συμπεριφορ­ά», υπογραμμίζ­ει ο σύλλογος, «πέρα από τις περιβαλλον­τικές επιπτώσεις, αποτελεί πρόκληση για τους ευσυνείδητ­ους επαγγελματ­ίες ελαιοτριβε­ίς που λειτουργού­ν νόμιμα και οι οποίοι ευλόγως διαμαρτύρο­νται».

Πρόβλημα στην πανίδα

Από την πλευρά του το στέλεχος της Οικολογική­ς Κίνησης Πάτρας Γιώργος Κανελής επιβεβαιών­ει το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού, τονίζοντας ότι η απότομη όξυνση του νερού προκαλεί πρόβλημα στην πανίδα του Πείρου, προσθέτοντ­ας ότι είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων. Επίσης υπενθυμίζε­ι ότι κατά το παρελθόν είχαν καταγραφεί και άλλα περιστατικ­ά ρύπανσης του Πείρου, με αποκορύφων­α την ανεύρεση κλοφέν κοντά στις εκβολές του.

Κάτοικοι της περιοχής Κάτω Αλισσού Αχαΐας ζητούν να γίνουν έλεγχοι από την Περιφέρεια και να ληφθούν άμεσα μέτρα.

 ??  ?? Το ρυπαντικό φορτίο που ρυπαίνει τον Πείρο και καταλήγει στη συνέχεια στον Πατραϊκό Kόλπο έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ψάρια αλλά και στα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στις εκβολές του ποταμού.
Το ρυπαντικό φορτίο που ρυπαίνει τον Πείρο και καταλήγει στη συνέχεια στον Πατραϊκό Kόλπο έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ψάρια αλλά και στα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στις εκβολές του ποταμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece