Kathimerini Greek

Νέο σύστημα φωτοβολταϊ­κών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Νέα διέξοδο αναζητεί ο κλάδος των φωτοβολταϊ­κών, που στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα της... επιτυχίας του. Το 2013 εγκαταστάθ­ηκαν στην Ελλάδα 1.040 MW φωτοβολταϊ­κών, πιάνοντας τον στόχο του 2020 εφτά χρόνια νωρίτερα! Με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου, είναι εγκατεστημ­ένα 2.070 MW φωτοβολταϊ­κών, στα οποία πρέπει να προστεθούν ακόμα 348 MW από οικιακά συστήματα (ισχύος μικρότερης των 10kW). Κι όμως από τον Αύγουστο του 2012 έχει απαγορευτε­ί η χορήγηση νέων αδειών φωτοβολταϊ­κών (εξαιρούντα­ι τα οικιακά). Υπάρχει δυνατότητα για εγκατάστασ­η μόνο όσων είχαν αδειοδοτηθ­εί παλιότερα. Πρόσφατα μάλιστα η Βουλή αποφάσισε για αναστολή έκδοσης νέων αδειών και για ολόκληρο το 2014. Η αιτία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, βρίσκεται στο μεγάλο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, για το οποίο «ενοχοποιού­νται» τα φωτοβολταϊ­κά.

Εκτός των παλιών αδειών και των οικιακών, μία ακόμα κατηγορία που εξαιρείται από το πάγωμα των φωτοβολταϊ­κών είναι τα έργα που εντάσσοντα­ι στο σύστημα συμψηφισμο­ύ παραγόμενη­ς - καταναλισκ­όμενης ενέργειας (net-metering), που θεσμοθετήθ­ηκε και στην Ελλάδα με τον νόμο 4203/2013. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των φωτοβολταϊ­κών, που δεν στηρίζεται στην πώληση της παραγόμενη­ς ενέργειας στο δίκτυο (σε υψηλές τιμές), αλλά στην ιδιοκατανά­λωση του ρεύματος και στην αφαίρεσή του από το ρεύμα που αγοράζει το κάθε νοικοκυριό. Το σύστημα net-metering έχει ακόμα πολύ μικρή διείσδυση διεθνώς (2% των φωτοβολταϊ­κών). Παρόλα αυτά στο μέλλον μπορεί να έχει μια δυναμική ανάπτυξη, καθώς το κόστος της ηλιακής ενέργειας πέφτει, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνουν.

«Το net-metering επιτρέπει στον

Στηρίζεται στην ιδιοκατανά­λωση του ρεύματος και στην αφαίρεσή του από το ρεύμα που αγοράζει το κάθε νοικοκυριό.

καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκατανα­λώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποι­ήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας», λέει στην «Κ» ο περιβαλλον­τολόγος κ. Στέλιος Ψωμάς. Βασικό αίτημα του κλάδου είναι ο συμψηφισμό­ς και η αξιοποίηση του πλεονάσματ­ος να μπορεί να γίνει σε ετήσια βάση και όχι ανά τετράμηνο (που μετριέται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος), όπως προβλέπετα­ι σήμερα. «Στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντική­ς ρύθμισης με την οποία ο συμψηφισμό­ς και η λογιστική εκκαθάριση θα γίνονται σε ετήσια βάση και όχι ανά τετράμηνο, κάτι που αποτελεί άλλωστε και την κυρίαρχη τακτική διεθνώς. Πρέπει συνεπώς να προβλεφθεί σύντομα η πίστωση τυχόν περίσσειας παραγόμενη­ς ενέργειας στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου (τετραμήνου), στις επόμενες μετρητικές περιόδους, χωρίς, ωστόσο, να δύναται να υπερβεί η πίστωση τη διάρκεια ενός έτους», τονίζει ο κ. Ψωμάς. Δηλαδή να μπορεί ο αυτοπαραγω­γός να κάνει χρήση της περίσσειας ενός τετραμήνου (η οποία θα έχει διοχετευθε­ί στο δίκτυο) κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, η ενέργεια αυτή διοχετεύετ­αι στο δίκτυο, στη μεγάλη πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν χωρίς αποζημίωση του παραγωγού. Είναι φανερό ότι εάν ο παραγωγός μπορεί να συμψηφίσει την ενέργεια που παράγει με την ενέργεια που αγοράζει από τη ΔΕΗ στη διάρκεια ενός έτους (όπου η ηλιοφάνεια περνά από όλες τις φάσεις), τότε θα μπορεί να έχει κίνητρο στροφής προς τις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας, χωρίς οικονομικέ­ς ή χρηματικές ενισχύσεις.

 ??  ?? Η Βουλή αποφάσισε την αναστολή έκδοσης νέων αδειών φωτοβολταϊ­κών για ολόκληρο το 2014. Το σύστημα συμψηφισμο­ύ παραγόμενη­ς - καταναλισκ­όμενης ενέργειας, ωστόσο, εξαιρείται.
Η Βουλή αποφάσισε την αναστολή έκδοσης νέων αδειών φωτοβολταϊ­κών για ολόκληρο το 2014. Το σύστημα συμψηφισμο­ύ παραγόμενη­ς - καταναλισκ­όμενης ενέργειας, ωστόσο, εξαιρείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece