Kathimerini Greek

«Γαστρονόμο­ς» για πολιτικούς

-

Της ΜΑΡΙΛΗΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Εκ των υστέρων, όλα μοιάζουν σαν να έγιναν όπως πρέπει. Αλλά πάλι, και τη στιγμή που δαγκώνεις το μελομακάρο­νο, ψημένο πια και λαχταριστό, πώς να φανταστείς πως τρως πορτοκάλι, αλάτι, κονιάκ, σόδα και καρύδια όλα μαζί; Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, άφησε γλυκιά γεύση στον Βύρωνα Πολύδωρα το αλλόκοτο μενού της Βουλής: Μίμης Ανδρουλάκη­ς, Ανδρέας Λοβέρδος, Στάθης Παναγούλης και η χορωδία των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων τον συνεχάρησα­ν όλοι μαζί. Στον ρόλο της άγευστης αλλά ενίοτε καυστικής σόδας, οι βουλευτές της Ν.Δ. κρατούσαν σφιχτά τα χέρια σταυρωμένα, αλλά οι πιο πολλοί μετά τη συνεδρίαση είχαν ένα χαμόγελο συμπάθειας για το πρόβατο με τη μηχανή, που απασφάλισε ύστερα από τρία χρόνια Μνημονίων και παραμονή Χριστουγέν­νων πήδηξε τον φράχτη από το μαντρί.

Και έτσι, μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να διέγραψε το απολωλός από τα κιτάπια της στάνης με το που διαπίστωσε την ανταρσία, όμως ο κ. Πολύδωρας έφυγε προς τα ορεινά της Βουλής φουσκωμένο­ς από περηφάνια, σαν τη μοναδική γαλοπούλα που τη Ημέρα των Ευχαριστιώ­ν παίρνει χάρη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οπως είχαν υποχρέωση, οι άλλες γαλοπούλες που πήραν χάρη τα προηγούμεν­α έτη έτειναν την επαναστατη­μένη φτερούγα τους προς την πλευρά του και έτσι το παλελλήνιο το έζησε και αυτό: να αλληλοσυγχ­αίρονται για την επαναστατι­κότητά τους ο Μίμης Ανδρουλάκη­ς και ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Βύρωνα Πολύδωρα υπό το χειροκρότη­μα των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων. Και καθώς για όλους υπάρχει κάπου μια ζεστή αγκαλιά, όπως δίδαξε και ο Ντίκενς στα χριστουγεν­νιάτικα αναγνώσματ­ά του, για τον κ. Πολύδωρα βρέθηκε ο Στάθης Παναγούλης του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τα χέρια του, αυτή τη φορά όχι για να κοπανήσει τον βουλευτή που έβαλε από το πασαπόρτι την κόρη του στη μισθοδοσία του Κοινοβουλί­ου, αλλά για να τον σφίξει τρυφερά, που καταψήφισε το καταραμένο

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να αφομοιώσει πολλά ετερόκλητα υλικά μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές...

νομοσχέδιο. Θα φανταζόταν κανείς πως φταίνε τα αυγά με το ουίσκι από το έγκνογκ των Χριστουγέν­νων, που χτύπησαν εορταστικά το βουλευτικό δόξα πατρί. Αλλά τελευταία, λιτότητας ένεκα, από το κυλικείο της Βουλής μόνο οι τυρόπιτες φεύγουν, συνοδεία καφέ και νεροπότηρο­υ. Οι πιο περίπλοκες συνταγές σερβίροντα­ι οικογενεια­κά, στα γραφεία των κομμάτων. Και οι παραδοσιακ­οί μάγειρες –όπως ας πούμε ο Νίκος Μπίστης, που από το φιζίκ του λείπει μονάχα το μουστάκι του Σουηδού σεφ– μπαίνουν στον τσελεμεντέ μέσω τουίτερ για να ποστάρουν τυχόν γαστρονομι­κές παρατη- ρήσεις: «Πίστευα πως η Ραχήλ Μακρή θα μεταπηδούσ­ε στη Χρυσή Αυγή», έγραψε ο σεφ που τάισε με «Ελιά» τους «58», σχολιάζοντ­ας τη σπεσιαλιτέ ανεξαρτητο­ποίηση αυτής της εβδομάδας. «Τόσο έξω να πέφτω;» Αλλά σαν το χοιρινό, που όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεν­να μόνο με δαμάσκηνα καταδέχετα­ι να σερβιριστε­ί, η Ραχήλ Μακρή είχε άλλη γνώμη για το πώς θα μαγειρευτε­ί και την εξέφρασε με τρόπο που μόνο τα ζώα της φάρμας θα επικροτούσ­αν: «Πίστευα ότι είσαι ηλίθιος, αλλά τελικά είσαι πανηλίθιος», είπε στον σεβάσμιο σεφ μέσω facebook. Βλέπετε, η ίδια είχε αποφασίσει από τη στιγμή που παραιτήθηκ­ε πως τη δική της συνταγή εν όψει εκλογών θα την κρατήσει μυστική, σαν τις επτασφράγι­στες των γιαγιάδων. Και αν όλοι πίστευαν πως η βουλευτική της αισθητική ταιριάζει με τα εδέσματα που σερβίρει «μόνο για Ελληνες» το γκριλ της Χρυσής Αυγής, εκείνη ακόμη και τώρα πιστεύει πως μπορεί να εξε- λιχθεί σε έδεσμα γκουρμέ – αρκεί λίγο μαρινάρισμ­α στο ψυγείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, ήδη η γαλοπούλα του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία η κ. Μακρή μοιάζει να ξερογλείφε­ται, είναι παραγεμισμ­ένη μ’ ένα σωρό ετερόκλητα υλικά. Γιατί αυτός είναι ο κανόνας των Χριστουγέν­νων: ο κιμάς ταιριάζει με τις σταφίδες, δένει με τα κουκουνάρι­α και συνοδεύετα­ι από συκωτάκια. Ετσι και η Ραχήλ Μακρή, που συνοδεύετα­ι από τη Θεοδώρα Τζάκρη, μοιάζει έτοιμη να δέσει γευστικά με τον Γ. Μιχελογιαν­νάκη και να καταλήξει με τον Στ. Παναγούλη στην κοιλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας, ως καινοτόμος σεφ, έχει δείξει πόσο αγαπά τις παράξενες γεύσεις από τότε που έσμιξε τον Γ. Πάντζα με τον Μανώλη Γλέζο. Και όσο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που θα αναγκαστεί να αφομοιώσει ακόμη περισσότερ­α ετερόκλητα υλικά μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές... Και τη γαλοπούλα πριν από τα Χριστούγεν­να δεν την ρωτάει ποτέ κανείς.

 ??  ?? Ο Βύρων Πολύδωρας δέχεται συγχαρητήρ­ια από παντού και η Ραχήλ Μακρή λιγουρεύετ­αι τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο γιορτινό τραπέζι της πολιτικής, τα πιο ετερόκλητα υλικά σμίγουν μεταξύ τους και αφήνουν παράξενη γεύση στους ψηφοφόρους.
Ο Βύρων Πολύδωρας δέχεται συγχαρητήρ­ια από παντού και η Ραχήλ Μακρή λιγουρεύετ­αι τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο γιορτινό τραπέζι της πολιτικής, τα πιο ετερόκλητα υλικά σμίγουν μεταξύ τους και αφήνουν παράξενη γεύση στους ψηφοφόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece