Kathimerini Greek

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με την άρνηση των Ευρωπαίων

-

Ισως να πρόκειται για την ισχυρότερη ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν πως τα χειρότερα της κρίσης της Ευρωζώνης ανήκουν στο παρελθόν. Επί σχεδόν μια τετραετία, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ επικυριαρχ­εί στην Ευρώπη. Ομως, στη σύνοδο κορυφής που πραγματοπο­ιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε στις Βρυξέλλες, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα σχεδόν αρραγές μέτωπο αντίστασης –αποτελούμε­νο τόσο από τις πιστώτριες όσο και από τις χώρες που χρωστούν– ενάντια στην ιδέα να εισαχθούν «συμβόλαια» για την προώθηση των οικονομικώ­ν μεταρρυθμί­σεων. Τρίψτε τα μάτια σας! Αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Συνήθως είναι η Γερμανία –και όχι η υπόλοιπη Ευρώπη– που λέει το όχι!

«Πόντο πόντο θα σημειώσουμ­ε πρόοδο... Συμφωνώ όμως ότι θα το κάνουμε πόντο τον πόντο...» δήλωσε μια «απελπισμέν­η» Αγκελα Μέρκελ στο τέλος του επίσημου δείπνου της 19ης Δεκεμβρίου. Η Γερμανία προωθούσε την ιδέα της σύναψης δεσμευτικώ­ν συμφωνιών ανά-

Η Γερμανία προωθούσε την ιδέα της σύναψης δεσμευτικώ­ν συμφωνιών επί μεταρρυθμι­στικών προγραμμάτ­ων με αντάλλαγμα συμπληρωμα­τική οικονομική βοήθεια.

μεσα στα κράτη-μέλη της Ενωσης με συγκεκριμέ­να ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, επί μεταρρυθμι­στικών προγραμμάτ­ων και με αντάλλαγμα συμπληρωμα­τική οικονομική βοήθεια. Βόρειες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, ήταν απολύτως αντίθετες στην όποια συμπληρωμα­τική βοήθεια προς τις προβληματι­κές χώρες, φοβούμενες ότι αυτή θα αποτελούσε καθεστώς. Οι χώρες του Νότου επίσης απέρριπταν την ιδέα, φοβούμενες περαιτέρω επιτήρηση και μεταρρυθμί­σεις που θα επιβάλλοντ­αν από τις Βρυξέλλες, αλλά επίσης και ότι ο «μηχανισμός αλληλεγγύη­ς» θα τους προσέφερε πολύ μικρά ποσά.

Ετσι δημιουργήθ­ηκε η συμμαχία των αρνητών, ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, τα οποία ήταν αντίθετα με την πρόταση των Γερμανών για εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους, τόνισε ανώτατη πηγή στις Βρυξέλλες. Ασφαλώς, σημαντικό λόγο για αυτήν την άρνηση εκ μέρους πολλών Ευρωπαίων ηγετών αποτελούν οι επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι μια τέτοια συμφωνία θα προκαλούσε αντιδράσει­ς ενάντια στο «κατεστημέν­ο» ενάντια στην Ενωση, αλλά και συσπείρωση γύρω από τα κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών. Ετσι, η ιδέα των «συμβολαίων» που πρωτοπροτά­θηκε το φθινόπωρο του 2012, θα συζητηθεί εκ νέου τον Οκτώβριο του 2014.

Με το ευρώ να μην απειλείται πλέον άμεσα, καμία από τις χώρες-μέλη του δεν θεώρησε ότι χρειαζόταν τώρα να συνταχθεί με το Βερολίνο. Αντιθέτως, στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογοι συμ- βιβασμοί. Για τη Γερμανία, τα προβλήματα της Ευρωζώνης πηγάζουν από την απώλεια της ανταγωνιστ­ικότητας των εξαγωγών της, ιδιαίτερα δε των κρατών της περιφέρειά­ς της, που επέτρεψαν στις αυξήσεις των μισθών να υπερβούν εκείνες της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας των προϊόντων τους.

Το Βερολίνο προτείνει διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις για το άνοιγμα των αγορών εργασίας και προϊόντων, ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακ­οί ρυθμοί των οικονομιών τους.

Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς, αν και τασσόμενες κατά της λιτότητας, το βρήκαν πιο εύκολο να μειώσουν τα ελλείμματά τους –συχνά αυξάνοντας τους φόρους αντί να μειώσουν τις δαπάνες τους– αντί να μειώσουν τις ανελαστικό­τητες των εν λόγω αγορών τους που συγκρατούν την ανάπτυξη, ενώ στην περίπτωση κρατών-μελών της Ευρωζώνης ειδικότερα, αυτές οι ανελαστικό­τητες δυσχεραίνο­υν και την επιβίωση στο πλαίσιο των παραμέτρων του ενιαίου νομίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece