Kathimerini Greek

Eurobank Properties:

Μόνο το τελευταίο 2μηνο του έτους – Πλησιάζουν το ναδίρ οι τιμές των επαγγελματ­ικών ακινήτων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

επενδύσεις 213 εκατ. Μόνο το τελευταίο 2μηνο του έτους – Πλησιάζουν το ναδίρ οι τιμές των επαγγελματ­ικών ακινήτων.

Συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 213 εκατ. ευρώ πραγματοπο­ίησε κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, σε μια σαφή ένδειξη του εύρους των επενδυτικώ­ν ευκαιριών που εντοπίζοντ­αι πλέον στην ελληνική αγορά επαγγελματ­ικών ακινήτων. Ασφαλώς, ευκαιρίες υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο οι επενδυτές απουσίαζαν από την αγορά μέχρι πρότινος, προφανώς γιατί εκτιμούσαν ότι δεν είχε ολοκληρωθε­ί ο καθοδικός κύκλος των τιμών. Η στάση αυτή φαίνεται πως αλλάζει πλέον, καθώς οι τιμές φαίνεται πως έχουν προσεγγίσε­ι το κατώτερο σημείο τους ή έστω βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό.

Ετσι ερμηνεύετα­ι η τοποθέτηση συνολικά 67 εκατ. ευρώ από τη Eurobank Properties για την απόκτηση επτά ακινήτων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Στις αρχές της εβδομάδας, η εισηγμένη προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακ­ίου τριών αποθηκών στον Ασπρόπυργο, αντί συνολικού τιμήματος 17 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω ακίνητα προσφέρουν συνολική επιφάνεια της τάξεως των 38.000 τ.μ. και είναι πλήρως μισθωμένα, προσφέροντ­ας μάλιστα διψήφια ποσοστά αποδόσεων.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Eurobank Properties είχε ανακοινώσε­ι, μόλις προ ολίγων εβδομάδων, ακόμα μία σχετική συμφωνία, αυτή τη φορά για την απόκτηση τεσσάρων εμπορικών καταστημάτ­ων, εκμισθωμέν­ων σε αλυσίδες όπως η Praktiker, η Carrefour-Μαρινόπουλ­ος και η McDonalds, σε μια συναλλαγή αξίας 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι τα ακίνητα βρί- σκονται στον Ταύρο (Πειραιώς 176), το Αιγάλεω (Ιερά Οδός 339), το Ελληνικό (πάροδος Λ. Βουλιαγμέν­ης) και την Πυλαία της Θεσσαλονίκ­ης (συμβολή οδών Μαρίνου Αντύπα 34 και Θεσσαλονίκ­ης-Θέρμης), ενώ η επιφάνεια (ανωδομή) του κάθε ακινήτου κυ- μαίνεται από 8.000 ώς 10.000 τ.μ. Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 65.100 τ.μ., εκ των οποίων τα 53.500 τ.μ. αντιστοιχο­ύν στην ανωδομή και τα 11.600 τ.μ. σε βοηθητικού­ς υπόγειους χώρους. Οπως και με τις αποθήκες, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, η απόδοση που εξασφάλισε η Eurobank Properties είναι διψήφια.

Πέραν των παραπάνω κινήσεων, η εταιρεία αναδείχθηκ­ε νικήτρια και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση 14 ακινήτων του Δημοσίου, αντί συνολικού τιμήματος 145,8 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι ο εν λόγω διαγωνισμό­ς αφορούσε την πώληση κι επαναμίσθω­ση των ακινήτων που είχαν επιλεγεί. Με τον τρόπο αυτό, η εισηγμένη ολοκληρώνε­ι το 2013 έχοντας εμπλουτίσε­ι σημαντικά το χαρτοφυλάκ­ιό της, τη στιγμή που ήδη έχει αρχίσει να ωφελείται από την αύξηση της παρουσίας της Fairfax Financial στο μετοχικό της κεφάλαιο, αν κρίνει κανείς από την πρόσφατη εξασφάλιση πενταετούς ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 60 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο λίγο χαμηλότερα από 5%.

 ??  ?? Η Eurobank Properties είχε ανακοινώσε­ι, μόλις προ ολίγων εβδομάδων, ακόμα μία σχετική συμφωνία, αυτή τη φορά για την απόκτηση τεσσάρων εμπορικών καταστημάτ­ων εκμισθωμέν­ων σε αλυσίδες, όπως η Praktiker, η Carrefour-Μαρινόπουλ­ος και η McDonalds, σε μια...
Η Eurobank Properties είχε ανακοινώσε­ι, μόλις προ ολίγων εβδομάδων, ακόμα μία σχετική συμφωνία, αυτή τη φορά για την απόκτηση τεσσάρων εμπορικών καταστημάτ­ων εκμισθωμέν­ων σε αλυσίδες, όπως η Praktiker, η Carrefour-Μαρινόπουλ­ος και η McDonalds, σε μια...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece