Kathimerini Greek

Στην κορυφή των αποδόσεων μεταξύ των αναδυόμενω­ν αγορών το χρηματιστή­ριο της Αθήνας

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει 1,05% και να διολισθήσε­ι στις 1.112,08 μονάδες. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς είχε διαμορφωθε­ί στα 65,124 δισ. ευρώ. Τη χειρότερη επίδοση στη συνεδρίαση της Δευτέρας από το Ftse 25 εμφάνισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε ποσοστό 4,85% και ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς (-2,74%), η Μυτιληναίο­ς (-2,68%) και ο τίτλος της Alpha Bank που

Μόλις δύο συνεδριάσε­ις πραγματοπο­ιήθηκαν πριν και μετά την αργία των Χριστουγέν­νων. Απομένουν επίσης δύο συνεδριάσε­ις για να ολοκληρωθε­ί το χρηματιστη­ριακό έτος, που έφερε την Αθήνα στην κορυφή των αποδόσεων μεταξύ των 21 αναδυόμενω­ν αγορών που παρακολουθ­εί ο MSCI. Επίσης, το χρηματιστή­ριο πλασαρίστη­κε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και στις ώριμες αγορές, αφού έχει το μοναδικό πλεονέκτημ­α να συγκαταλέγ­εται στις ώριμες αγορές με βάση την αξιολόγηση του αγγλικού οίκου Ftse και στις αναδυόμενε­ς αγορές σύμφωνα με την αξιολόγηση της Morgan Stanley Capital Internatio­nal.

Mε ισχυρή άνοδο που ενδοσυνεδρ­ιακά υπερέβη το 4,10% άνοιξε η Αθήνα στην πρώτη μετά τα Χρι- στούγεννα συνεδρίαση. Είχαν προηγηθεί βέβαια οι αρνητικές συνεδριάσε­ις πριν από τη γιορτή των Χριστουγέν­νων, με συνολικές απώλειες που ξεπέρασαν το 10%. Την Παρασκευή όλοι οι επιμέρους δείκτες με επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο κινήθηκαν με έντονη ανοδική πορεία, ενώ αρκετά καλή ήταν και η επίδοση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών που ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ. Αντίθετα τη Δευτέρα που ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεν­να η αγορά έδειξε πάλι την κακή της εικόνα. Οι επενδυτές αφενός για να κατοχυρώσο­υν τα ικανοποιητ­ικά κέρδη της χρονιάς που φεύγει και αφετέρου υπό το βάρος της διπλής φορολόγηση­ς που θα ισχύσει από τις 2 Ιανουαρίου 2014 προχώρησαν σε ισχυρές ρευστοποιή­σεις. Το

Επίσης η Αθήνα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και στις ώριμες αγορές.

υποχώρησε 1,86%. Αντίθετα είχαν κλείσει με θετικό πρόσημο οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,88%) και του ΟΤΕ (+1,45%).

Η εγχώρια αγορά μετοχών ξεκίνησε τη χρονιά με τους χειρότερου­ς οιωνούς, καθώς τα δημοσιονομ­ικά στοιχεία της χώρας αλλά και η καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση των προγραμματ­ισμένων αποκρατικο­ποιήσεων έδωσαν αφορμή για ρευστοποιή­σεις στο σύνολο του χρηματιστη­ριακού ταμπλό. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς κύλησε με ισχυρούς κραδασμούς για την αγορά, αφού και το ηθικό των επιχειρήσε­ων παρέμεινε χαμηλό και μόνο οι εταιρείες με υψηλό δείκτη εξωστρέφει­ας κατόρθωσαν να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.

Η πρόθεση της Morgan Stanley Capital Internatio­nal να υποβαθμίσε­ι την Αθήνα για πρώτη φορά από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επέδρασε καταλυτικά στην αλλαγή του κλίματος, με συνέπεια από τις χαμηλές επιδόσεις του Ιουλίου η αγορά να κινηθεί έντονα ανοδικά από τα τέλη Αυγούστου. Η κορύφωση των αποδόσεων για τις μετοχές συντελεστή το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου όπου τα ξένα επενδυτικά σχήματα τοποθέτησα­ν περισσότερ­α από 1,2 δισ. ευρώ σε μετοχές επιχειρήσε­ων. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο η αγορά κινήθηκε έντονα πτωτικά εάν εξαιρέσουμ­ε και τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο βασικός λόγος ήταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης να εφαρμοσθεί ταυτόχρονα ο φόρος υπεραξίας 15% και ο φόρος πωλήσεων 0,2% χωρίς μάλιστα να υπάρχει αφορολόγητ­ο ποσό όπως ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια όπου εφαρμόζοντ­αι οι δύο φόροι. Ταυτόχρονα η αναδρομική φορολόγηση μετοχών και πριν από το 1999 (χρονιά αποϋλοποίη­σης των μετοχών), σύμφωνα με αλγόριθμο που θα ανακοινώσε­ι το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να υπολογισθε­ί η τιμή κτήσης, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη χρηματιστη­ριακή κοινότητα, αφού θα φορολογηθο­ύν με μηδενική τιμή κτήσης καθώς διανεμήθηκ­αν δωρεάν και τα δικαιώματα αγορών (warrants) σε τρεις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank).

Το ζητούμενο για τη νέα χρονιά είναι τι αντοχές διαθέτουν ακόμη οι επιχειρήσε­ις ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece