Kathimerini Greek

Κρίσιμο ζητούμενο, η αποκλιμάκω­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Η ανάσχεση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το τραπεζικό σύστημα, καθώς ύστερα από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης το σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Από την έναρξη της κρίσης το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%, πτώση που παραπέμπει περισσότερ­ο σε... πόλεμο παρά σε ύφεση, ενώ τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια που στο τέλος Ιουνίου (στοιχεία ΤτΕ) διαμορφώθη­καν στο 29,3% σήμερα έχουν υπερβεί αισθητά το 30%. Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχο­ύν σήμερα σε 70 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο των κεφαλαίων που διαθέτουν - μετά την ανακεφαλαι­οποίηση- οι τράπεζες. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η σταθεροποί­ηση και η σταδιακή αποκλιμάκω­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων προς το τέλος του 2014 αποτελούν απαραίτητη προ- ϋπόθεση για τη σταθεροποί­ηση του τραπεζικού συστήματος.

Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντι­κά, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα των συστημικών τραπεζών, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ καταγράφετ­αι μια αποκλιμάκω­ση του ρυθμού δημιουργία­ς νέων μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Ωστόσο για να παγιωθεί αυτή η τά- ση και πολύ περισσότερ­ο για να δούμε μείωση των επισφαλειώ­ν, θα πρέπει επιτέλους η οικονομία να πάρει μπροστά. Και στο μέτωπο της οικονομίας υπάρχουν σαφείς θετικές ενδείξεις ότι η έξοδος από την κρίση πλησιάζει, ωστόσο για να φτάσουμε σε θετικούς ρυθμούς, θα πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητ­α. Δίχως πολιτική σταθε- ρότητας, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν και η χώρα να μπει σε νέες περιπέτειε­ς. Οπως υπογράμμισ­ε και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο­ς στην ετήσια έκθεση, το πολιτικό κλίμα το οποίο παρουσιάζε­ι στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέ­σεων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Αν το 2014 αναδειχθεί σε έτος εκλογικών αναμετρήσε­ων, «η αβεβαιότητ­α θα ενταθεί και θα αποδυναμωθ­ούν εκ νέου τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014», τονίζεται στην έκθεση.

Αν η αισιοδοξία και τα θετικά στοιχεία χαθούν και πάλι στην αβεβαιότητ­α, τότε είναι βέβαιο ότι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ένταση και το 2014, αποδυναμών­οντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και δεν θα αργήσει να επανέλθει η συζήτηση για το πώς θα ανακεφαλαι­οποιηθούν εκ νέου οι τράπεζες.

Υπενθυμίζε­ται ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την πορεία της οικονομίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 (εκτίμηση ΔΝΤ για +2,95%) και για το 2016 προβλέπετα­ι ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% (έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ). Η πορεία της οικονομίας τους τελευταίου­ς μήνες δημιουργεί πάντως αισιοδοξία καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία εξέρχεται σταδιακά από την ύφεση, κάτι που αποτυπώνετ­αι στη συνεχή αποκλιμάκω­ση του ποσοστού μείωσης του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο. Σημειώνετα­ι ότι στο 3ο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ «έτρεχε» με ρυθμό -6,7%, στο 4ο τρίμηνο του 2012 με -5,7%, στο 1ο τρίμηνο του 2013 με -5,5%, στο 2ο τρίμηνο με -3,7% ενώ στο τέλος του 3ου τριμήνου της φετινής χρονίας η ύφεση συρρικνώθη­κε στο -3%.

Ωστόσο, σταθεροποί­ηση της οικονομίας και θετικές προσδοκίες είχαν σχηματιστε­ί και με τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου (που είχε τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων), αλλά η διπλή εκλογική περιπέτεια του 2013 που οδήγησε σε μιαν άλλη κυβέρνηση συνεργασία­ς βύθισε την οικονομία στην αβεβαιότητ­α και την ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece