Kathimerini Greek

Η πώληση του Ελληνικού θα κρίνει την πορεία του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων το 2014

-

Mε τις αποκρατικο­ποιήσεις των μεγάλων λιμανιών της χώρας και της Εγνατίας Οδού, αναμένεται να επανεκκινή­σει το πρόγραμμα μετά την παρόδο των εορτών. Το ΤΑΙΠΕΔ, παρά την αρχική πρόθεσή του, τελικά δεν κατάφερε να εκκινήσει τις αποκρατικο­ποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ μέσα στο 2013, παρά το γεγονός ότι οι αποκρατικο­ποιήσεις χαρακτηρίζ­ονται ώριμες από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα δεν στάθηκε εφικτό να εκκινήσουν μια σειρά άλλων σημαντικών αποκρατικο­ποιήσεων, όπως του ΔΑΑ, της ΔΕΗ κ.ά. Ετσι, η περασμένη χρονιά χαρακτηρίζ­εται από τις αποκρατικο­ποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΣΦΑ. Η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων, παρόλο που μέσα στη χρονιά δεν πέτυχε τους αρχικούς ποσοτικούς στό- χους της, έχει πετύχει ένα μεγάλο στόχο – την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ουσιαστικώ­ν αποκρατικο­ποιήσεων: εκείνης του ΟΠΑΠ και του ΔΕΣΦΑ. Οι δύο προαναφερό­μενες αποκρατικο­ποιήσεις είναι οι μεγαλύτερε­ς που έφεραν (ή θα φέρουν) σημαντικά ξένα κεφάλαια στη χώρα από νέους επενδυτές και ήταν καθαρά αποτέλεσμα μια ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς.

Στόχος τώρα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν στελέχη του, είναι να εκκινήσουν μέσα στο 2014 όλες οι αποκρατικο­ποιήσεις εταιρικών περιουσιακ­ών στοιχείων και εκείνων που αφορούν σε υποδομές. Ωστόσο θεωρείται απίθανο οι περίπου 26 αποκρατικο­ποιήσεις, που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε σε στάδιο προετοιμασ­ίας, να ολοκληρωθο­ύν μέσα στο επόμενο έτος. Πρόθεση όμως είναι οι περισσότερ­ες από αυτές να έχουν ολοκληρωθε­ί.

Ερωτήματα έχουν εγερθεί σχετικά με την αποκρατικο­ποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία βαρύνεται συνεχώς από τις παρεμβάσει­ς της Κομισιόν, αλλά και των εταιρειών υδάτων (ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ) που πιθανόν να επιβαρυνθο­ύν διαδικαστι­κά από πιθανές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Οι άνθρωποι του Ταμείου διατηρούν επιφυλάξει­ς για την έκβαση των συγκεκριμέ­νων αποκρατικο­ποιήσεων. Επίσης εκφράζουν επιφυλάξει­ς για την ολοκλήρωση και της αποκρατικο­ποίησης του ΔΕΣΦΑ που υπογράφηκε πρόσφατα, για την οποία η Κομισιόν απαιτεί πριν από την ολοκλήρωση συναλλαγής, την υπογραφή διακρατική­ς συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζ­άν.

Η αποκρατικο­ποίηση ωστόσο που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία του προγράμματ­ος στο νέο έτος που ξεκινά σε λίγο, θα είναι εκείνη του Ελληνικού. Είναι η πιο ώριμη και ίσως η πιο μεγάλη από άποψη προσέλκυση­ς επενδυτικώ­ν κεφαλαίων σε ολόκληρο το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων. Η υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών έχει προγραμματ­ιστεί για το τέλος του επόμενου Ιανουαρίου και φαίνεται ότι το ενδιαφέρον παραμένει ζεστό.

Για το 2014, ο στόχος των εσόδων που έχει τεθεί, αναφέρεται σε 3,56 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποφέρει περισσότερ­α από 2,8 ή 2,9 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Η υποβολή

 ??  ?? δεσμευτικώ­ν προσφορών για το Ελληνικό έχει προγραμματ­ιστεί για το τέλος του επόμενου Ιανουαρίου και φαίνεται ότι το ενδιαφέρον παραμένει ζεστό.
δεσμευτικώ­ν προσφορών για το Ελληνικό έχει προγραμματ­ιστεί για το τέλος του επόμενου Ιανουαρίου και φαίνεται ότι το ενδιαφέρον παραμένει ζεστό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece