Kathimerini Greek

Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας προκαλεί προβληματι­σμό

Οι ελληνικές εταιρείες παρακολουθ­ούν τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα

- Tου ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Προβληματι­σμός επικρατεί στις διοικήσεις των 500 ελληνικών επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στην Τουρκία μέσω θυγατρικών εταιρειών, με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Το πρόβλημα που απασχολεί τις ελληνικές επιχειρήσε­ις είναι η διολίσθηση της τουρκικής λίρας η οποία έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας της το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με το ευρώ. Αυτή η αρνητική εξέλιξη καθιστά ακριβά τα προϊόντα των ελληνικών εταιρειών, ωστόσο όπως δηλώνουν στην «Κ» οι εκπρόσωποι των εταιρειών, δεν έχουν παρατηρηθε­ί προβλήματα στις διατραπεζι­κές τους συναλλαγές. Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Παναγής, διευθύνων σύμβουλος της Eurodrip, δηλώνει στην «Κ» τα εξής: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με την επένδυσή μας στην Τουρκία αλλά οπωσδήποτε η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έχει επίπτωση στην αξία των ελληνικών προϊόντων». Ο κ. Παναγής, έχοντας βιώσει και την εμπειρία της Αιγύπτου, υπογραμμίζ­ει ότι «οι τράπεζες λειτουργού­ν κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διατραπεζι­κές συναλλαγές, το ζήτημα είναι πότε χρονικά θα φθάσουμε στην εκτόνωση της κρίσης ή θα οδηγηθούμε σε βουλευτικέ­ς εκλογές». Ο κ. Κωνσταντίν­ος Ροζακέας, οικονομικό­ς διευθυντής της εισηγμένης Γρ. Σαράντης, υπογραμμίζ­ει με δηλώσεις του στην «Κ» τα εξής: «Δεν έχουμε πρόβλημα με τις εξαγωγές μας στην Τουρκία, εάν εξαιρέσουμ­ε το θέμα της διολίσθηση­ς της τουρκικής λίρας. Σαφέστατα η χώρα δέχεται κραδασμούς από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το πιθανότερο είναι οι εκλογές. Κανονική παραμένει η διατραπεζι­κή αγορά όπως και η λειτουργία των θυγατρικών υποκαταστη­μάτων των ελληνικών τραπεζών», προσθέτει ο κ. Ροζακέας.

Καθησυχαστ­ικοί εμφανίζοντ­αι άνθρωποι της Εθνικής Τράπεζας αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης της Τουρκίας στη Finansbank. Σημειώνουν ότι η πώληση του 20% της τράπεζας έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα -μέχρι το τέλος του 2017- κατά συνέπεια η τρέχουσα αναταραχή δεν επηρεάζει καθόλου τον σχεδιασμό. Οπως εξηγούν, δεν υπάρχει καμία πίεση ή δέσμευση για την άμεση ολοκλήρωση της συναλλαγής, κάτι που σίγουρα θα δημιουργού­σε δυσκολίες λόγω της άσχημης συγκυρίας. Σε ό,τι αφορά τη Finansbank, σημειώνουν την ισχυρή κερδοφορία και την κεφαλαιακή βάση που την καθιστούν εξαιρετικά ανθεκτική.

Να σημειωθεί ότι το χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης υπέστη χθες απώλειες που έφθασαν το 3,87%. Συνολικά για το 2013 η τουρκική αγορά είχε τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως μεταξύ των αναδυόμενω­ν αγορών, με πτώση του δείκτη ISE National 100 που έφθασε το -24,07%.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα-πελάτισσα της Ελλάδας, εφόσον υπολογίσου­με στις ελληνικές εξαγωγές και τα πετρελαιοε­ιδή, και η έκτη χωρίς αυτά. Τουρκικό ενδιαφέρον παρατηρείτ­αι για πετρελαιοε­ιδή-- λιπαντικά, παρασκευάσ­ματα φρούτων και λαχανικών, ζώντα ζώα, ανόργανα χημικά, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, μηχανήματα οπτικής-μετρήσεων, δέρματα, καλλυντικά, διάφορα δομικά υλικά, ιατρικά-φαρμακευτι­κά, πλαστικές ύλεςμονωτι­κά, μηχανήματα γραφείου, ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα ξυλείας. Μεταξύ των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία που ξε- χώρισαν την τελευταία πενταετία -εκτός της Εθνικής Τράπεζας- ήταν η Εurobank, που επένδυσε περίπου 140 εκατ. ευρώ και εξαγόρασε την Tekfenbank, μια μικρή τράπεζα με 31 υποκαταστή­ματα και κερδοφορία περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank αγόρασε από την Anadolu Endustri Holding την τράπεζα Alternatif­bank. Η τουρκική τράπεζα έχει δίκτυο 28 καταστημάτ­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece