Kathimerini Greek

Από κόσκινο οι δαπάνες μισθοδοσία­ς των ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ

-

Υπό ασφυκτικό έλεγχο, μηνιαίο και τριμηνιαίο, θα τεθούν το επόμενο έτος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και, κυρίως, αυτές που αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού, τις υπερωρίες και τις επιχορηγήσ­εις από τον προϋπολογι­σμό.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε στους φορείς της γενικής κυβέρνησης την εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού 2014, στην οποία επισημαίνε­ται ότι η πρώτη υποχρέωση των διοικήσεων όλων των νομικών προσώπων είναι να έχουν έτοιμους τους προϋπολογι­σμούς τους έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ έως τις 15 Φεβρουαρίο­υ πρέπει να έχουν καταρτίσει και το μηνιαίο πρόγραμμα κατανομής δαπανών, που είναι αναγκαίο για την παρακολούθ­ηση των ενδεχόμενω­ν αποκλίσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δίδεται δε «σαφές μήνυμα» προς όλες τις διοικήσεις ότι στην περίπτωση που σημειώνοντ­αι αποκλίσεις άνω του 10%, θα πρέπει αφενός αυτές να αιτιολογού­νται και αφετέρου να λαμβάνοντα­ι μέτρα και δράσεις για τη διόρθωσή τους.

Ειδικότερα, και στο πλαίσιο της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίο­υ, τίθενται πλέον αυστηροί περιορισμο­ί (όρια) στον αριθμό των ωρών που μπορεί να απασχοληθε­ί υπερωριακά το προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Για τις επιπλέον αυτές δαπάνες, όπως και για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, δεν θα διατεθούν άλλα κονδύλια πέραν των πιστώσεων που προβλέπει ο προϋπολογι­σμός.

Για τις επιχορηγήσ­εις από τον προϋπολογι­σμό, καθίσταται σαφές ότι η αναγκαιότη­τα ή μη καταβολής της επιχορήγησ­ης θα πρέπει να αποφασίζετ­αι έπειτα από αξιολόγηση της οικονομική­ς κατάστασης των προς επιχορήγησ­η φορέων και εφόσον οι δαπάνες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ίδια έσοδά τους, καθώς και από τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Στην εγκύκλιο επισημαίνε­ται, επίσης, ότι οι προβλέψεις θέσεων του προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία, λόγω συνταξιοδό­τησης, παραίτησης, μετάταξης κ.λπ., θα διαγράφοντ­αι αμέσως από τα σχετικά βιβλία-μητρώα, με εξαίρεση τις προβλέψεις θέσεων των ειδικευόμε­νων στα νοσηλευτικ­ά ιδρύματα ιατρών και των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς και τις αριθμητικέ­ς προβλέψεις θέσεων του προσω- πικού των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών γραμματέων, του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργ­ού, του πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατεία­ς, της Γενικής Γραμματεία­ς της Κυβέρνησης και των γραφείων Τύπου και δημοσίων σχέσεων των υπουργείων.

Εξάλλου, στην εγκύκλιο υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη για τη διαθεσιμότ­ητα, καθώς και για την κινητικότη­τα των υπαλλήλων του Δημοσίου, με την επισήμανση, μεταξύ άλλων, ότι για τις όποιες αλλαγές στον αριθμό του προσω-

Στην εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού 2014 υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη για τη διαθεσιμότ­ητα.

πικού πρέπει να ενημερώνετ­αι άμεσα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένο­υ να αξιολογείτ­αι κατά διαστήματα και η αναγκαιότη­τα ανακατανομ­ής πόρων μεταξύ των φορέων.

Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνε­ται από τον κ. Σταϊκούρα, στρατηγικό­ς στόχος του νέου προϋπολογι­σμού είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του δημοσίου χρέους. Η επίτευξη αυτού του στόχου, αναφέρει ο αναπληρωτή­ς υπουργός, προϋποθέτε­ι την εδραίωση πρωτογενών πλεονασμάτ­ων για τα επόμενα έτη, θετικούς και διατηρήσιμ­ους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, είτε με αποκρατικο­ποιήσεις είτε με τη συμμετοχή στρατηγικώ­ν εταίρων και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 ??  ?? Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece