Kathimerini Greek

Με το νέο έτος η έναρξη εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες

Καταβάλλον­ται 866 εκατ. στις κατασκευάσ­τριες των 4 αυτοκινητο­δρόμων

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Η αρχή έγινε. Μετά τη συμφωνία, το χρήμα ξεκίνησε να ρέει άφθονο προς τον Αυτοκινητό­δρομο Αιγαίου, την Ολυμπία Οδό, τη Νέα Οδό, την Κεντρική Οδό και τις κοινοπραξί­ες των κατασκευασ­τών των τεσσάρων αυτοκινητο­δρόμων. Μην περιμένετε, όμως, να δείτε... οργασμό εργασιών στα εργοτάξια κατά την εορταστική έξοδο. Το τελικό πλάνο με βάση το οποίο θα επανεκκινη­θούν τα έργα οριστικοπο­ιείται αυτές τις ημέρες και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος. Στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο οι εργασίες να κινούνται στον μέγιστο δυνατό ρυθμό, καθώς τα χρονοδιαγρ­άμματα ολοκλήρωση­ς είναι οριακά. Την προηγούμεν­η Δευτέρα. λοιπόν, μετά την υπερπροσπά­θεια που κατέβαλαν οι υπηρεσίες των υπουργείων, ο νόμος 4219/2013, με τον οποίο κυρώθηκαν οι τροποποιήσ­εις στις τέσσερις συμβάσεις παραχώρηση­ς δημοσιεύθη­κε και τέθηκε σε ισχύ. Οπως προέβλεπαν οι αναθεωρημέ­νες συμφωνίες, το Δημόσιο θα ενέκρινε την ίδια ημέρα τη διάθεση ενός μεγάλου τμήματος των αποζημιώσε­ων και της χρηματοδότ­ησης για κάθε έργο, συνολικά 866 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά καταβλήθηκ­αν ως εξής:

Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου: 248 εκατ. ευρώ. Νέα Οδός: 178,5 εκατ. ευρώ. Κεντρική Οδός: 175,3 εκατ. ευρώ.

Ολυμπία Οδός: 264,8 εκατ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσε­ις των ποσών αυτών ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθο­ύν μέχρι και τις αρχές του Ιανουαρίου. Παράλληλα, θα ολοκληρωθε­ί η διαδικασία για την «επιστροφή» μέσω ΕΣΠΑ του κομματιού εκείνου που είναι επιλέξιμο (η Ε.Ε. θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτ­ικού κενού των έργων, αλλά όχι τις αποζημιώσε­ις προς τους παραχωρησι­ούχους και τους κατασκευασ­τές).

Η επόμενη δόση της χρηματο-

Στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο οι εργασίες να κινούνται στον μέγιστο δυνατό ρυθμό.

δοτικής συμβολής θα δοθεί ως εξής:

Νέα Οδός: στις 11 Μαρτίου 2014 θα καταβληθού­ν 100,5 εκατ. ευρώ, τελευταία δόση της αρχικής χρηματοδοτ­ικής συμβολής συν 74 εκατ. ευρώ της πρόσθετης.

Κεντρική Οδός: στις 15 Μαρτίου 2014 θα καταβληθού­ν 42,8 εκατ. ευρώ της αρχικής χρηματοδοτ­ικής συμβολής του Δημοσίου, συν 8,5 εκατ. ευρώ της πρόσθετης χρηματοδοτ­ικής συμβολής.

Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου: στις 30 Απριλίου 2014 θα καταβληθού­ν 97,8 εκατ. της πρόσθετης χρηματοδοτ­ικής συμβολής.

Η Ολυμπία Οδός θα αργήσει, καθώς η δεύτερη δόση της πρόσθετης χρηματοδοτ­ικής συμβολής ( 30 εκατ.) θα καταβληθεί σε 67 μήνες (5,5 χρόνια). Βέβαια, μέχρι το τέλος του 2015 το Δημόσιο θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις αποζημιώσε­ις παραχωρησι­ούχων και κατασκευασ­τών ως εξής: Ολυμπία οδός 263 εκατ. ευρώ, Αυτοκινητο­δρομος Αιγαίου 114 εκατ. ευρώ, Νέα Οδός 201,5 εκατ. ευρώ και Κεντρική Οδός 89,5 εκατ. ευρώ.

Οι παραχωρησι­ούχοι, λοιπόν, εξασφάλισα­ν ποσά πέρα από κάθε προσδοκία για την ολοκλήρωση της κατασκευής (και ακολούθως για τη χρηματοδότ­ηση της λειτουργία­ς). Η «μπάλα», όμως, τώρα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη των κοινοπραξι­ών, τις ημέρες αυτές πραγματοπο­ιούνται διαδοχικές συσκέψεις προκειμένο­υ, μέχρι το τέλος του έτους να έχει οριστικοπο­ιηθεί το τελικό πλάνο της κατασκευής. Το Δημόσιο θα πρέπει να ενημερωθεί για το συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα εξέλιξης των εργασιών, καθώς οι κατασκευασ­τές έχουν δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάρτιο θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα. Πρόσληψη προσωπικού

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι παραχωρησι­ούχοι όσο και οι κατασκευασ­τές έχουν πλέον ξεκινήσει την πρόσληψη προσωπικού σε διάφορες θέσεις και ειδικότητε­ς, αλλά απευθύνοντ­αι σχεδόν αποκλειστι­κά σε τοπικό επίπεδο για ευνόητους λόγους. Υπενθυμίζε­ται ότι οι τέσσερις κοινοπραξί­ες έχουν λάβει τη δυνατότητα να ολοκληρώσο­υν τα έργα στις αρχές του 2016. Η μόνη από τις τέσσερις κοινοπραξί­ες που είχε δηλώσει ότι θα ολοκληρώσε­ι νωρίτερα τα έργα είναι αυτή του Αυτοκινητό­δρομου Αιγαίου, της οποίας το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα αναφερόταν σε παράδοση των σηράγγων στην κυκλοφορία τον Μάιο του 2015.

 ??  ?? Οι παραχωρησι­ούχοι εξασφάλισα­ν ποσά πέρα από κάθε προσδοκία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Τις ημέρες αυτές πραγματοπο­ιούνται διαδοχικές συσκέψεις προκειμένο­υ μέχρι το τέλος του έτους να έχει οριστικοπο­ιηθεί το τελικό πλάνο της κατασκευής. Τα...
Οι παραχωρησι­ούχοι εξασφάλισα­ν ποσά πέρα από κάθε προσδοκία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Τις ημέρες αυτές πραγματοπο­ιούνται διαδοχικές συσκέψεις προκειμένο­υ μέχρι το τέλος του έτους να έχει οριστικοπο­ιηθεί το τελικό πλάνο της κατασκευής. Τα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece