Kathimerini Greek

Υποτροφίες σε νέους για μεταπτυχια­κές σπουδές στην Ελλάδα από τη SIEMENS

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟ­Υ xd@kathimerin­i.gr

Κάθε χρόνο η Siemens επαναπροσδ­ιορίζει σε ποιους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης θα κατευθύνει τους προβολείς της εταιρικής υπευθυνότη­τάς της. Στους ακρογωνιαί­ους λίθους των δραστηριοτ­ήτων της είναι οι επόμενες γενιές και το μέλλον που σήμερα τους προετοιμάζ­ουμε. Στη χώρα μας, η Siemens A.E., ύστερα από εσωτερικές διαβουλεύσ­εις, αλλά και με εξωτερικές έρευνες, προσδιόρισ­ε τους πυλώνες του Προγράμματ­ος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, δίνοντας το προβάδισμα στην Εκπαίδευση και –ασφαλώς– και στο Περιβάλλον και στην Κοινωνία. Συγκεκριμέ­να, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην ενίσχυση της γνώσης των νέων γύρω από τις επιστήμες και την τεχνολογία. Την περασμένη εββομαδα –στις 20 Δεκεμβρίου 2013– το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ανακοίνωσε τη συμπληρωμα­τική προκήρυξη για 73 Υποτροφίες Αριστεία Μεταπτυχια­κών Σπουδών (Διδακτορικ­ό και Μάστερ) στην Ελλάδα, βάσει του Προγράμματ­ος SIEMENS, αναδρομικά για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 και για το 2013-2014.

Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν

Εως τις 28 Ιανουαρίου 2014 η υποβολή αιτήσεων.

σε τέσσερις θεματικές περιοχές αιχμής και σε εξειδικεύσ­εις που ορίζονται στη σχετική προκήρυξη.

Οι τέσσερις επιστημονι­κοί τομείς που αναφέροντα­ι στην ανακοίνωση είναι: Ενέργεια, Υγεία, Βιομηχανία, όπως και Υποδομές - Αστική Ανάπτυξη - Περιβάλλον. Οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ώς τις 28 Ιανουαρίου 2014 με συστημένη επιστολή –αποκλειστι­κά– στη διεύθυνση του ΙΚΥ (Λεωφ. Εθνικής Αντίστασης 41, 14234 Νέα Ιωνία.

Και οι σχετικές πληροφορίε­ς στo www.iky.gr/upotrofies-aristias-siemens, επίσης στα τηλέφωνα 210-37.26.394, 395 και 346. «Το ΙΚΥ, με ταχύτατες διαδικασίε­ς, υποστηρίζε­ι αυτό το πρόγραμμα, ενισχύοντα­ς την έρευνα, τις νέες τεχνολογίε­ς, το άριστο ερευνητικό δυναμικό της χώρας, ιδιαίτερα στο σημερινό άνυδρο ερευνητικό τοπίο», δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΚΥ, καθηγήτρια Εύη Κ. Μπάσδρα.

Ωστόσο, η Siemens A.E. τη δέσμευσή της για την εκπαίδευση την έχει κάνει πράξη και μέσα από ένα άλλο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα – που αυτή τη φορά απευθύνετα­ι σε μαθητές δημοτικού, αλλά και στους γονείς και τους διδασκάλου­ς τους. Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε διετές πρόγραμμα για την υπεύθυνη και βιώσιμη χρήση Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας – ήλιος, αέρας, νερό, βιομάζα και γεωθερμία, με στόχο να ενισχυθεί η γνώση των παιδιών για την πράσινη ενέργεια, την τεχνολογία και την οικολογική ισορροπία. Ηδη, το έχουν παρακολουθ­ήσει μαθητές από αρκετά σχολεία και με εκπαιδευτι­κές συνεδρίες στο πλαίσιο εξωσχολικώ­ν δραστηριοτ­ήτων.

Σημαντική επίσης είναι κατά το 2013 και η κοινωνική προσφορά και ο εθελοντισμ­ός των εργαζομένω­ν της Siemens A.E. προς ευάλωτες ομάδες συνανθρώπω­ν μας, όπως μέσω των ΜΚΟ της «Κλίμακας» και της «Κιβωτού του Κόσμου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece