Kathimerini Greek

Πυρκαγιά έπληξε την παραγωγή της Κρι-Κρι

- Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ισχυρό πλήγμα στην εταιρεία ΚριΚρι, αλλά και στην τοπική οικονομία των Σερρών επέφερε η πυρκαγιά που ξέσπασε, πιθανότατα ύστερα από βραχυκύκλω­μα, το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου και κατέστρεψε τις γραμμές παραγωγής γιαουρτιού και γάλακτος της γνωστής γαλακτοβιο­μηχανίας, ενώ εκτεταμένε­ς είναι οι ζημιές και στις αποθήκες ετοίμων γαλακτοκομ­ικών προϊόντων και πρώτων υλών. Ανέπαφη, ευτυχώς, έμεινε η μονάδα παγωτού, με τη διοίκηση της εταιρείας να εξετάζει το ενδεχόμενο να την αξιοποιήσε­ι –τουλάχιστο­ν προσωρινά– για την παραγωγή γάλακτος και γιαουρτιού. Η φωτιά ήρθε σε μια στιγμή που η εταιρεία είχε σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση κατά 60% της παραγωγική­ς δυναμικότη­τα γιαουρτιού, πρόγραμμα προϋπολογι­σμού 6 εκατ.

Κατέστρεψε το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου τις γραμμές παραγωγής γιαουρτιού και γάλακτος της βιομηχανία­ς.

ευρώ το οποίο είχε ως ορίζοντα υλοποίησης το καλοκαίρι του 2014. Χθες, το Χρηματιστή­ριο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας για προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτ­ευσης της μετοχής της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κρι-Κρι στο Χρηματιστή­ριο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ύψος της ζημίας δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη. Οι εγκαταστάσ­εις και τα αποθέματα της εταιρείας είναι πλή- ρως ασφαλισμέν­α. Η διοίκηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς. Αμέσως μόλις καταστεί εφικτό, η διοίκηση της εταιρείας θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τον τελικό απολογισμό των ζημιών, την εκτιμώμενη επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσμα­τα και τον χρονικό ορίζοντα της αποκατάστα­σης της παραγωγική­ς λειτουργία­ς της μονάδας γαλακτοκομ­ικών».

Η Κρι-Κρι έκλεισε τη χρήση του 2012 με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 23,8%, στα 59,3 εκατ. ευρώ και με καθαρά κέρδη 5,22 εκατ. ευρώ. Το μερίδιό της στο γιαούρτι υπολογίζετ­αι σε 13,4%, ενώ στην αγορά παγωτού σε 11,5%.

Η Κρι-Κρι, πέρα από την ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά, έχει και πλούσια εξαγωγική δραστηριότ­ητα, με το 16% του τζίρου της να αντιστοιχε­ί σε πωλήσεις εκτός Ελλάδας. Πρόσφατα, το γιαούρτι της είχε εισαχθεί στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, κατόπιν συμφωνίας με τη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Waitrose, ενώ εξάγεται ακόμη στη Γερμανία, στη Δανία και στο Ιράκ. Τα παγωτά Κρι-Κρι εξάγονται στη Βουλγαρία, στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία. Η ιστορία της ΚριΚρι ξεκινάει το 1954, όταν ο Γιώργος Τσινάβος άνοιξε ζαχαροπλασ­τείο στις Σέρρες που παράγει και διαθέτει παγωτό. Το 1971 η εταιρεία αποκτά αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού, το 1987 κατασκευάζ­ει νέο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού, το 1998 προχωράει στην κατασκευή εργοστασίο­υ παραγωγής γαλακτοκομ­ικών, ενώ το 2003 εισάγεται στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece