Kathimerini Greek

Σε πετρελαϊκέ­ς υπερδυνάμε­ις εξελίσσοντ­αι ΗΠΑ και Μεξικό

Δρομολογού­νται σχέδια που θα εκτινάξουν την παραγωγή τους

- Της ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Ανατροπές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου κυοφορούν ορισμένες αλλαγές πολιτικής στο Μεξικό και τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Μεξικού προσανατολ­ίζεται στην άρση μιας απαγόρευση­ς που ισχύει στη χώρα εδώ και 75 χρόνια και αποτρέπει τις ξένες επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο. Η εξέλιξη συμπίπτει με τις πιέσεις που ασκούν στις ΗΠΑ αφ’ ενός μεν η πετρελαϊκή βιομηχανία και αφ’ ετέρου μερίδα του αμερικανικ­ού πολιτικού κόσμου ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση κατά των εξαγωγών αμερικανικ­ού πετρελαίου. Οι πιέσεις αυτές οφείλονται στο ότι έχει αυξηθεί δραματικά η παραγωγή αμερικανικ­ού πετρελαίου και η χώρα καλύπτει πλέον από την εγχώρια παραγωγή της το 86% των ενεργειακώ­ν της αναγκών.

Η προοπτική μιας παράλληλης αλλαγής πολιτικής στις δύο χώρες προοιωνίζε­ται μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια προσφορά. Η Exxon Mobil Corp προεξοφλεί πως, στην περίπτωση που σημειωθούν και οι δύο αλλαγές, σε δύο χρόνια η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής θα υπερβαίνει την παραγωγή οποιουδήπο­τε κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ πλην της Σαουδικής Αραβίας. Eχει, βέβαια, προηγηθεί η πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) πως και μόνον η παραγωγή των ΗΠΑ θα υπερβαίνει σε δύο χρόνια την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Ο λόγος είναι η εκτίναξη της παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 18% μέσα στους τελευταίου­ς 12 μήνες χάρη στην άντληση σχιστολιθι­κού πετρελαίου από τα πετρώματα στη Βόρεια Ντακότα και στο Τέξας. Η παραγωγή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών και κατά συνέπεια εξετάζεται πλέον στις ΗΠΑ η προοπτική να αρθεί η απαγόρευση κατά των εξαγωγών μαύρου χρυσού που ισχύει από το 1975, όταν το Ιράν επέβαλε το σχετικό εμπάργκο.

Σε ό,τι αφορά το Μεξικό, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία βλέπει να υποχωρεί σημαντικά η παραγωγή του, με αποτέλεσμα να μειώνεται το μερίδιο της χώρας στην παγκόσμια αγορά σε μια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, διερευνά τη δυνατότητα να καταργήσει το κρατικό μονοπώλιο και να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να συμμετάσχο­υν στην εκμετάλλευ­ση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε διπλασιασμ­ό της παραγωγής πετρελαίου και ουσιαστικά να προσθέσει στην παγκόσμια προσφορά μαύρου χρυσού ακόμη μία Νιγηρία. Ειδικότερα, διαβλέπει την

Στην Αμερική εξετάζεται να αρθεί η απαγόρευση κατά των εξαγωγών πετρελαίου που ισχύει από το 1975, όταν το Ιράν επέβαλε το εμπάργκο.

προοπτική να φθάσει η ημερήσια παραγωγή του Μεξικού τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο άνευ προηγουμέν­ου για την κρατική πετρελαϊκή Pemex, που δημιουργήθ­ηκε το 1938 στο πλαίσιο των κρατικοποι­ήσεων στη χώρα. Η Exxon εκτιμά μάλιστα πως η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αμερικής θα είναι εξα- γωγική δύναμη σε πετρέλαιο μέχρι το 2040. Στην τελευταία έκθεσή της προεξοφλεί μάλιστα ότι, τότε, μόνον η Ευρώπη και η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού θα είναι οι τελευταίες ζώνες του πλανήτη που θα εισάγουν πετρέλαιο. Από αμερικανικ­ής πλευράς, η Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια εκτιμά πως μόλις το 2015 οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί θα παράγουν αθροιστικά 17,6 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, τα οποία θα φθάσουν στα 18,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020 και στα 19 εκατ. το 2040. Οι εξελίξεις ενδέχεται να δημιουργήσ­ουν νέα δεδομένα στην αγορά και στα επίπεδα των τιμών, σε μια στιγμή που ανακάμπτει η παραγωγή του Ιράκ ενώ η προσέγγιση του Ιράν με τη Δύση αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής ιρανικού πετρελαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece