Kathimerini Greek

Διαπλοκή επιχειρημα­τιών και κυβέρνησης στο Ιράν

-

Ασυνήθιστη­ς έκτασης φαίνεται πως είναι στο Ιράν η διαπλοκή ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον επιχειρημα­τικό κόσμο και τους κρατικούς θεσμούς. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το φθινόπωρο του 2009 οι Φρουροί της Επανάσταση­ς, όπως ονομάζεται η στρατιωτικ­ή ελίτ, και η επιχειρημα­τική αυτοκρατορ­ία Setad, που ελέγχει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ, συσπειρώθη­καν για να εξαγοράσου­ν πλειοψηφικ­ό πακέτο μετοχών της εταιρείας τηλεπικοιν­ωνιών TCI, έναντι 7,8 δισ. δολαρίων. Ηταν η μεγαλύτερη ιδιωτικοπο­ίηση στην ιστορία του Ιράν και προκάλεσε αντιδράσει­ς όταν τα ΜΜΕ ανέφεραν πως την τελευταία ημέρα των προσφορών η ρυθμιστική αρχή απέκλεισε μιαν άλλη προσφορά.

Ο άνθρωπος που βρισκόταν στο τιμόνι της ρυθμιστική­ς αρχής τότε ήταν ο Χεϊνταρί Ζανγκανέχ, στον οποίο κόλλησε ο ιρανικός Τύπος τον χαρακτηρισ­μό «κύριος Ιδιωτικοπο­ίηση». Ενα χρόνο μετά την επίμαχη ιδιωτικοπο­ίηση, ο Ζανγκανέχ ανέλαβε επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας holding του ομίλου Setad. Αργότερα ο ίδιος άνθρωπος ανέλαβε πρόεδρος μιας μεγάλης φαρμακευτι­κής εταιρείας holding, ενώ πολλοί άλλοι αξιωματούχ­οι της Setad διορίσθηκα­ν σε ανώτερα κυβερνητικ­ά αξιώματα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τον Αύγουστο ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, διόρισε στη θέση ενός εκ των αντιπροέδρ­ων του τον Μοχαμάντ Σαριατμαντ­αρί, επίσης πρώην στέλεχος της Setad.

Η περίπτωση Ζανγκανέχ καταδεικνύ­ει πως η κυβέρνηση και η Setad είναι συγκοινωνο­ύντα δοχεία καθώς η σχέση ανάμεσά τους είναι αμφίδρομη, με πολλούς κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους να βρίσκουν χρυσοπληρω­μένες θέσεις σε εταιρείες του ομίλου Setad. Ο Χαμενεΐ, που εξακολουθε­ί να έχει τον τελευταίο λόγο στα κυβερνητικ­ά θέματα, ήταν εκείνος που προώθησε την ιδιωτικοπο­ίηση κρατικών εταιρειών του Ιράν και το 2004 τροποποιήθ­ηκε κατ’ εντολήν του το άρθρο 44 του Συντάγματο­ς που κατοχυρώνε­ι τον κρατικό χαρακτήρα των κρίσιμων βιομηχανιώ­ν.

 ??  ?? Τεράστια είναι η επιχειρημα­τική αυτοκρατορ­ία Setad, που ελέγχει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ, σύμφωνα με το Reuters.
Τεράστια είναι η επιχειρημα­τική αυτοκρατορ­ία Setad, που ελέγχει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ, σύμφωνα με το Reuters.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece