Kathimerini Greek

Mε το... όπλο του παππού της Fed ο Μπερνάνκι

- Του CRAIG TORRES / BLOOMBERG

Το πρώτο όπλο που επιστράτευ­σε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, κατά της χειρότερης ύφεσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οφείλει την ύπαρξή του στον Πολ Γουόρμπουρ­γκ, έναν τραπεζίτη που στις αρχές του 1900 καταλάβαιν­ε τις αγορές χρήματος καλύτερα από οποιονδήπο­τε άλλον συμμετείχε στο σχετικό νομοσχέδιο. Οταν ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε το εν λόγω νομοσχέδιο στις 23 Δεκεμβρίου 1913, κύρια πρόθεσή του ήταν να το χρησιμοποι­ήσει ως ανάχωμα σε ένα χρηματοπισ­τωτικό σύστημα που τις αμέσως προηγούμεν­ες δεκαετίες κλυδωνιζότ­αν από τη μια κρίση στην άλλη. Η ιδέα ενός δανεισμού που θα λειτουργήσ­ει με αυτόν τον τρόπο ανήκει στον γερμανικής καταγωγής Γουόρμπουρ­γκ, του οποίου τα γραπτά αποκαλύπτο­υν την απογοήτευσ­ή του για το ότι δεν είχε αναγνωρισθ­εί η σημασία του ρόλου του.

Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, οι απόψεις του κυριάρχησα­ν όταν ο Μπερνάνκι χρησιμοποί­ησε το λεγόμενο εκπτωτικό παράθυρο στις 29 Οκτωβρίου 2008 για να προσφέρει στις τράπεζες κεφάλαια ύψους 111 δισ. δολαρίων υπό μορφή δανείων. Ο λόγος ήταν πως οι αγορές βραχυπρόθε­σμης πίστωσης είχαν σχεδόν παγώσει από τις 15 Σεπτεμβρίο­υ και την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο πρόεδρος της Fed χρησιμοποί­ησε επίσης έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τις αγορές χρήματος, τις οποίες είχε τιμήσει ο Γουόρμπουγ­κ ως κρίσιμες για τη ρευστότητα στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα.

Ο Γουόρμπουρ­γκ «είναι ο πατέρας του εκπτωτικού παράθυρου στις ΗΠΑ και παππούς της Federal Reserve», σχολιάζει ο Μάικλ Μπόρντο, διευθυντής Νομισματικ­ής και Χρηματοπισ­τωτικής Ιστορίας στο Rutgers Univesrity του Νιου Τζέρσεϊ. Ο ίδιος τονίζει πως «αν είχε εφαρμοσθεί το σχέδιό του, η Fed θα τα είχε πάει πολύ καλύτερα τη δεκαετία του 1920 και ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλη η Μεγάλη Υφεση».

Ο Γουόρμπουρ­γκ, που από το 1914 ώς το 1918 διετέλεσε ένας εκ των διοικητών της Fed και δεύτερος αντιπρόεδρ­ός της, υπήρξε ασυνήθης πολιτική επιλογή για μια τέτοια θέση στην Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής. Υπήρξε στέλεχος τραπεζικής επενδυτική­ς στην Kuhn, Loeb & Co. όταν το Κογκρέσο επεδείκνυε καχυποψία στην ισχύ του χρηματοπισ­τωτικού τομέα. Κεντρική μέριμνά του ήταν η ανάγκη για μια συγκεντρωτ­ική αγορά χρήματος την οποία θα στήριζε η Fed σε περίπτωση πανικού.

 ??  ?? Το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών του κ. Μπερνάνκι (φωτ.) έχει τις ρίζες του στον Πολ Γουόρμπουρ­γκ, έναν τραπεζίτη του 1900.
Το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών του κ. Μπερνάνκι (φωτ.) έχει τις ρίζες του στον Πολ Γουόρμπουρ­γκ, έναν τραπεζίτη του 1900.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece