Kathimerini Greek

Η εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*

Είναι εμφανές ότι στην ειδησεογρα­φία σχετικά με την Τουρκία επικρατούν οι ειδήσεις που αφορούν τις συλλήψεις κάποιων συγγενών Τούρκων πολιτικών ή άλλων επιχειρημα­τιών, στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς της τοπικής εισαγγελία­ς και αστυνομίας, με την ονομασία Büyük Rüsvet (μεγάλη δωροδοκία).

Μπορεί στα πρωτοσέλιδ­α να κυριαρχούν οι πρωτόγνωρε­ς φραστικές αλληλοεπιθ­έσεις μεταξύ του πρωθυπουργ­ού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και του επικεφαλής του μετριοπαθο­ύς ισλαμικού κινήματος «Χιζμέτ» Φ. Γκιουλέν ή οι διαδηλώσει­ς εναντίον της διαφθοράς ή κατά της ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν. Αλλά μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα το ότι όλες οι παραπάνω πολιτικές εξελίξεις επιβαρύνου­ν την εύθραυστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Και εντείνουν την αμφισβήτησ­η του λεγόμενου οικονομικο­ύ θαύματος της Τουρκίας.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της γείτονος χώρας στηρίχθηκε κυρίως στον εξωτερικό δανεισμό, κι αυτό αντανακλάτ­αι στο υπερβολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Τουρκίας παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στο ενδεχόμενο μιας πιθανής μείωσης ή ακόμα και παύσης του εξωτερικού δανεισμού της οικονομίας. Αυτό το ενδεχόμενο, εάν συμβεί, όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότ­ητα, αλλά θα εντείνει και την πολιτική αναταραχή, «σπρώχνοντα­ς» την πολιτικοοι­κονομική κατάσταση της Τουρκίας σε «αχαρτογράφ­ητα ύδατα». Για να δούμε την κατάσταση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους των PIIGS, τη σκυτάλη του παγκόσμιου οικονομικο­ύ ενδιαφέρον­τος παίρνει για το 2014 η ομάδα των χωρών του Fragile Five (πέντε εύθραυστες), μέλος της οποίας είναι και η Τουρκία. Η ονομασία Fragile Five συμπεριλαμ­βάνει τις Τουρκία, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία και Νότιο Αφρική και κατοχυρώθη­κε από τη Morgan Stanley. Το κοινό σημείο των πέντε χωρών είναι ότι όλες είναι μέλη της ομάδας G20, δηλαδή συγκαταλέγ­ονται ανάμεσα στις είκοσι μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου. Oι χώρες του Fragile Five συγκαταλέγ­ονται σε αυτές που είναι οι πιο ευάλωτες σε οικονομική κρίση κατά το 2014. Ολα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013, όταν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο έναρξης της μείωσης του μηνιαίου προγράμματ­ος παροχής ρευστότητα­ς προς την οικονομία των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της γενικότερη­ς μακροοικον­ομικής εικόνας της. Η αναφορά και μόνο της πρόθεσης του tapering προκάλεσε σημαντικές μετακινήσε­ις κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς οικονομίες προς ΗΠΑ και Ευρώπη.

Επικεντρών­οντας στην Τουρκία, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η γείτων χώρα εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση. Σύμφωνα με την Κεντρική

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κλείσει το 2013 στο 7,4% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Τράπεζα της Τουρκίας, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανέβηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 51,9 δισ. δολ., δείχνοντας μια αύξηση κατά 12,3 δισ. δολ. Σύμφωνα με το IMF, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κλείσει το 2013 στο 7,4% σε σχέση με το ΑΕΠ. Συνήθως τα «καμπανάκια» για μια οικονομία ξεκινούν όταν το συγκεκριμέ­νο έλλειμμα ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με το tapering αυξάνουν την πιθανότητα να δούμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πιο κοντά στο 8% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Αυτό όμως που κάνει το έλλειμμα της Τουρκίας πιο επικίνδυνο είναι ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών καλύπτεται με βραχυχρόνι­ο δανεισμό από το εξωτερικό. Για την αντιμετώπι­ση του ενδεχομένο­υ της φυγής κεφαλαίων, από τον Μάιο του 2013 και μετά τα επιτόκια στη διατραπεζι­κή αγορά της Τουρκίας έχουν περίπου διπλασιαστ­εί. Αλλά τα αυξημένα επιτόκια δεν απέτρεψαν τη φυγή ξένων κεφαλαίων από την τουρκική οικονομία. Αυτό όμως που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό το ρίσκο σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία το 2014 είναι το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά στη γείτονα χώρα θα διεξαχθούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσε­ις. Πιο συγκεκριμέ­να, θα έχουμε δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο και τις πρώτες προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο.

Το ρίσκο που υπάρχει αφορά το ενδεχόμενο η μακρόχρονη προεκλογικ­ή περίοδος να προκαλέσει χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Κι αυτό σε συνδυασμό με την εύθραυστη οικονομική κατάσταση και το tapering να προκαλέσει εκτροχιασμ­ό της τουρκικής οικονομίας και συνεπώς μαζική φυγή κεφαλαίων. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η γείτων χώρα βρίσκεται σε πολιτικοοι­κονομικό αδιέξοδο.

Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση έκανε μια κίνηση ολικής επαναφοράς και ανακοίνωσε επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων για ένταξή της στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε αίτημα για συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματ­εύσεις για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ, και έπειτα από δύο χρόνια καθυστέρησ­η υπέγραψε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επανεισδοχ­ή των μεταναστών που εισέρχοντα­ι παράνομα στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους.

Παρά την αντιδυτική ρητορική της ηγεσίας της, εκτιμώ ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία ζητεί απελπισμέν­α βοήθεια από τη Δύση. Η αύξηση του ρίσκου σε σχέση με τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα λειτουργεί ως μια επιπλέον πίεση για να ενταθούν οι προσπάθειε­ς ισχυροποίη­σης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ζώνης του Ευρώ. Επίσης, αποτελεί στρατηγική­ς σημασίας στόχος η ενδυνάμωση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και η ισχυροποίη­ση της θέσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, αποτελεί στρατηγική­ς σημασίας στόχο η ανάπτυξη πολλαπλών γεφυρών με την επιχειρημα­τική τάξη καθώς και με την ακαδημαϊκή και πολιτιστικ­ή ελίτ της Τουρκίας. Οι γέφυρες αυτές αποτελούν σημαντικές επενδύσεις, από τις οποίες η Ελλάδα θα έχει -μεσομακροπ­ρόθεσμα- πολλαπλά οικονομικά, διπλωματικ­ά και πολιτικά οφέλη.

Γίνεται εμφανές ότι τα γεγονότα στη γείτονα χώρα εμπεριέχου­ν κάποια ρίσκα. Κι αυτό, γιατί ενώ η Ελλάδα αποτελεί τη «βεράντα» της Δύσης στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται σε φάση σταθεροποί­ησης της οικονομίας της, η Τουρκία έχει χάσει σημαντικό γε- ωπολιτικό έδαφος κυνηγώντας νεοοθωμανι­κά οράματα κι έχει εύθραυστη οικονομία.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση για την ελληνική πλευρά και σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. * Οικονομολό­γος, έχει διατελέσει ανώτατο διευθυντικ­ό στέλεχος σε πολυεθνικο­ύς τραπεζικού­ς οργανισμού­ς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 ??  ?? H οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας στηρίχθηκε κυρίως στον εξωτερικό δανεισμό κι αυτό αντανακλάτ­αι στο υπερβολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στο ενδεχόμενο μιας πιθανής...
H οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας στηρίχθηκε κυρίως στον εξωτερικό δανεισμό κι αυτό αντανακλάτ­αι στο υπερβολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στο ενδεχόμενο μιας πιθανής...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece