Kathimerini Greek

Πηγή ενέργειας η φοροδιαφυγ­ή

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

«Τ’ άλλο πρωί, οι διαβάτες βρήκαν στη γωνίτσα το κορμί της μικρούλας. Τα μάγουλά της ήταν κόκκινα και φαινόταν σαν να χαμογελούσ­ε. Είχε πεθάνει από το κρύο, τη νύχτα εκείνη που σ’ άλλα παιδιά είχε φέρει τόση χαρά.

Στα ξυλιασμένα χέρια της κρατούσε ό,τι έμενε απ’ ένα μισοκαμένο πακέτο σπίρτα.

– Τι ανοησία! είπε ένας άκαρδος. Πώς φαντάστηκε πως θα ζεσταινότα­ν με τα σπίρτα!». Η ιστορία με το «Κορίτσι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, προσαρμοσμ­ένη στη σημερινή πραγματικό­τητα, αναβιώνει, συγκινεί, προβληματί­ζει, αλλά αποκτά και πολιτική διάσταση. Πρέπει να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και να μην παγώνουν οι άνθρωποι; Γιατί να ζεσταίνοντ­αι με τρόπους που βλάπτουν την ατμόσφαιρα επιβαρύνον­τας την υγεία τους;

Βουλευτές της συμπολίτευ­σης με ερώτησή τους καταθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μεγάλη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) έχει ως συνέπεια τη μείωση των φορολογικώ­ν εσόδων. Υποστηρίζο­υν ότι «παρά τη σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζο­υν αξιόλογη μεταβολή καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. ευρώ και το 2013 ήταν 495 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. ευρώ, συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ! Μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξανόταν σημαντικά η κατανάλωση, και άρα τα έσοδα από τον ΦΠΑ, καλύπτοντα­ς μέρος της υστέρησης εσόδων».

Το αντεπιχείρ­ημα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστ­εί από την τρόικα νέα απόκλιση από τα συμφωνηθέν­τα, καθώς ήδη έχουν γίνει κινήσεις για τον φόρο ακινήτων κ.λπ.

Στην πραγματικό­τητα και τα δύο επιχειρήμα­τα αποκαλύπτο­υν τη μισή αλήθεια. Είναι προφανές ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων, σε περίοδο που μειώνονται το εισόδημα, η κατανάλωση και η τραπεζική χρηματοδότ­ηση, είναι καταστροφι­κή και προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση. Επίσης, αλήθεια είναι ότι γίνεται μια υπερπροσπά­θεια προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η εξυπηρέτησ­η του δημοσίου χρέους και δεν υπάρχουν πλέον εύκολες πηγές εσόδων. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι όλες σχεδόν οι προσπάθειε­ς αφορούν όσους πληρώνουν φόρους. Και στο πετρέλαιο. Αλλωστε, το πετρέλαιο είναι ένα. Ο διαχωρισμό­ς σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι εφεύρημα που είχε οδηγήσει σε φοροδιαφυγ­ή. Αλλά και η εξομοίωση των φόρων οδήγησε σε αδυναμία πληρωμής επειδή έγινε σε υψηλό επίπεδο. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ενιαίος φόρος στο πετρέλαιο αλλά να είναι χαμηλότερο­ς για όλες τις χρήσεις. Και προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα είχε εξασφαλιστ­εί ότι δεν γίνεται φοροδιαφυγ­ή. Η ταλαιπωρία των ανθρώπων που κρυώνουν ή κινδυνεύου­ν είναι το τίμημα που πληρώνει η κοινωνία για την ανικανότητ­α των κρατικών υπηρεσιών να εξαλείψουν τη φοροδιαφυγ­ή. Υστερα από ράβε-ξήλωνε πολλών ετών, με συστήματα που τοποθετούν­ται αλλά δεν υποστηρίζο­νται, δεν παρακολουθ­ούνται κ.λπ., καταλήγουμ­ε στο ίδιο συμπέρασμα: τα φορολογικά έσοδα μειώνονται επειδή υπάρχει ύφεση ενώ προφανώς όποιοι μπορούν συνεχίζουν να φοροδιαφεύ­γουν. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να κρυώνουν. Σαν το κορίτσι με τα σπίρτα, «ζωντανή εικόνα της χειρότερης δυστυχίας».

Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται επειδή υπάρχει ύφεση, ενώ όποιοι μπορούν συνεχίζουν να φοροδιαφεύ­γουν. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να κρυώνουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece