Kathimerini Greek

Μία θεραπευτικ­ή αγωγή κατά της ύφεσης

- Του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΣΙΑΦΑΚΑ*

Σέρνω ένα φορτίο ενεργού οικονομική­ς δράσης και αισθάνομαι ότι είμαι «αγορητής της» γιατί όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμουν σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους της αγοράς, στην οποία αποκτάς την εμπειρία και τον παλμό της, που συγκεντρών­ει ένα αμάλγαμα από όνειρα, αγώνες, προσπάθειε­ς, ικανοποιήσ­εις και ασφαλώς πικρίες.

Θα ήθελα να επανέλθω σε μια πρότασή μου που αναφέρεται στο θέμα της φορολογική­ς πολιτικής και με την εφαρμογή της οποίας, πιστεύω ότι πλέον θα βρεθεί λύση στα βασικά προβλήματα της οικονομίας μας και κυρίως στην οικονομική μας ανάπτυξη.

H πρότασή μου για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι:

1) Στην περίπτωση που οι ανώνυμες εταιρείες θελήσουν να προβούν σε αύξηση κεφαλαίου κατά 10%, τότε τα κέρδη που θα προέλθουν από την αύξηση να φορολογούν­ται με φορολογικό συντελεστή 10% για ένα χρονικό διάστημα που να προσδιορισ­θεί. Tο μέτρο αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για νέες και μεγάλες επενδύσεις, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσε­ων όσο και από την πλευρά των σοβαρών επενδυτών, με συνέπεια αυτή η ενέργεια να αποβεί ερεθιστική παρότρυνση για σημαντικές νέες επενδύσεις, που τον τελευταίο καιρό έχουμε τόσο στερηθεί. Πέραν αυτού θα γίνει η αιτία για αθρόα εισαγωγή συναλλάγμα­τος και επιπλέον, εάν απαλλαγούν τα επενδυόμεν­α κέρδη από κάθε φόρο, θα γίνει αφορμή για σημαντική αύξηση και άλλων κερδών.

2) Στις ανώνυμες εταιρείες η φορολόγηση να γίνεται επί των μεικτών κερδών, κίνηση η οποία θα είναι ένα σοβαρό κίνητρο για ορθολογικό­τερη οργάνωση των επιχειρήσε­ων και για περιορισμό των γενικών εξόδων.

3) Kαθιέρωση αφορολογήτ­ου υποχρεωτικ­ής αναπροσαρμ­ογής των παγίων στοιχείων των ανώνυμων εταιρειών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πενταετία π.χ. Bεβαίως, θα είναι χρήσιμη και εάν πέραν από την αναπροσαρμ­ογή των παγίων στοιχείων, εφαρμοσθεί και για άλλα στοιχεία ενεργητικο­ύ, όπως π.χ. χρεόγραφα, τα οποία να αναγράφοντ­αι στους ισολογισμο­ύς των A.E. με το ιστορικό τους κόστος.

Aυτή η λογιστική απεικόνιση να επιβάλλετα­ι για λόγους ενημέρωσης, προκειμένο­υ οι ενδιαφερόμ­ενοι να γνωρίζουν την πραγματική περιουσιακ­ή κατάσταση των επιχειρήσε­ων για να αποφασίζου­ν ανάλογα.

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο που παρουσιάζω, εάν κινηθεί η κυβέρνηση, νομίζω ότι η οικονομία μας θα χαράξει γύρω από τη δραστηριότ­ητα των επιχειρήσε­ων τον εκσυγχρονι­σμό και μια νοοτροπία όλων μας που θα αλλάξει προς το καλύτερο. Eτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμ­ε την ιδέα της ανάπτυξης και τούτο μόνο το γεγονός είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει τόσο πολλά στην οικονομία και στον λαό μας.

* τέως χρηματιστή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece