Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν κατά 55,1% οι τιμές των ακινήτων στη Βιέννη

-

«Θωρακισμέν­η» απέναντι στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης αποδείχθηκ­ε η αγορά κατοικίας της Βιέννης, καθώς, καθ’ όλη τη διάρκεια από την κατάρρευση της Lehman το 2008 μέχρι σήμερα, οι τιμές στην αυστριακή πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί κατά 55,1%. Μάλιστα, η Βιέννη έχει υπερκεράσε­ι και με σημαντική διαφορά την υπόλοιπη χώρα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά την ίδια περίοδο κατά 34,7%. Ακόμα κι έτσι βέβαια, η Αυστρία καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών κατά την περίοδο της κρίσης.

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, σχετική έρευνα της Knight Frank, όπου επισημαίνε­ται ότι η ανοδική πορεία των τιμών δεν δείχνει σημάδια «κόπωσης», το αντίθετο μάλιστα. Οι τιμές στην αυστριακή πρωτεύουσα κατέγραψαν αύξηση κατά 8,3% κατά το 12μηνο που ολοκληρώθη­κε στο τέλος του φετινού Ιουνίου. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι πολυτελείς κατοικίες της πόλης κοστίζουν από 15.000 έως 18.000 ευρώ/τ.μ., ενώ ακίνητα με ακόμα πιο υψηλό «κύρος», τα οποία εντοπίζοντ­αι στην παλιά πόλη της Βιέννης, μπορεί να κοστίζουν 20.000 ευρώ/τ.μ. ή και ακόμα πα-

Η Αυστρία καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών κατά την περίοδο της κρίσης.

ραπάνω. Ασφαλώς, ο λόγος των υψηλών αυτών τιμών δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η παλιά πόλη της Βιέννης θεωρείται μνημείο πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς από την UNESCO, με αποτέλεσμα να απα- γορεύεται οποιαδήποτ­ε νέα ανάπτυξη. Εν ολίγοις, η προσφορά είναι πρακτικά αδύνατο να αυξηθεί, με αποτέλεσμα η ζήτηση να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών, χωρίς δυνατότητα αποσυμφόρη­σης της αγοράς. Πάντως, παρά το κόστος γενικά στη Βιέννη, οι ξένοι αγοραστές αυξάνονται συνεχώς, προερχόμεν­οι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, ενώ εσχάτως έχει βρεθεί και στο στόχαστρο αγοραστών από την Ασία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά κατοικίας της πόλης, τόσο όσον αφορά τη δομή της όσο και την εν γένει πορεία της, μοιάζει περισσότερ­ο με την πορεία των αγορών στις πόλεις της γειτονικής Γερμανίας, παρά με τις αντίστοιχε­ς του ευρωπαϊκού Νότου. Η αγορά κατοικίας συνολικά στην Αυστρία δεν επέδειξε τον φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης που κυριάρχησε σε πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών πριν από το 2008. Ως εκ τούτου, το ποσοστό ιδιοκτησία­ς δεν ξεπερνά το 56%, ενώ το ύψος των στεγαστικώ­ν δανείων είναι μόλις 35% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Αυστρία να κατατάσσετ­αι μεταξύ των χωρών με τα λιγότερο χρεωμένα νοικοκυριά στην Ευρώπη.

 ??  ?? Οι τιμές στη Βιέννη κατέγραψαν αύξηση 8,3% κατά το 12μηνο που ολοκληρώθη­κε στο τέλος του φετινού Ιουνίου.
Οι τιμές στη Βιέννη κατέγραψαν αύξηση 8,3% κατά το 12μηνο που ολοκληρώθη­κε στο τέλος του φετινού Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece