Kathimerini Greek

Ανοδικά οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ

-

Αύξηση της τάξεως του 10% σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους, αναφέρει η RealtyTrac σε σχετική της έρευνα. Η εταιρεία επισημαίνε­ι ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι έχοντες ρευστότητα συνέχισαν τις αγορές, διατηρώντα­ς την αγορά κατοικίας σε τροχιά ανάκαμψης. Σε ετησιοποιη­μένη βάση, η αγορά «έτρεχε» με ρυθμό πωλήσεων 5,15 εκατ. κατοικιών, μέγεθος αυξημένο σχεδόν κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ανέφερε η RealtyTrac.

Σημαντική είναι και η άνοδος

Μεγάλο ρόλο στην ανοδική πορεία της αγοράς διαδραματί­ζουν οι αγοραστές που έχουν συσσωρευμέ­νη ρευστότητα.

των τιμών, καθώς σε ετήσια βάση η μέση τιμή πώλησης ήταν 7% υψηλότερη τον φετινό Νοέμβριο, αγγίζοντας τις 123.500 ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό περιλαμβάν­ει και τα κατασχεθέν­τα ακί- νητα που εκπλειστηρ­ιάζονται από τις τράπεζες. Η μέση τιμή πώλησης των εν λόγω κατοικιών διαμορφώνε­ται σε 80.500 ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν 40% χαμηλότερο από τις 132.500 ευρώ που είναι η μέση τιμή πώλησης των υπόλοιπων κατοικιών.

Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, μεγάλο ρόλο στην ανοδική πορεία της αγοράς διαδραματί­ζουν οι αγοραστές που έχουν συσσωρευμέ­νη ρευστότητα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 42% των αγοραπωλησ­ιών του Νοεμβρίου πραγματοπο­ιήθηκαν με μετρητά, έναντι 38,8% του προ- ηγούμενου μήνα. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό ήταν το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2011, όταν και ξεκίνησε να καταγράφετ­αι ως στατιστικό στοιχείο από τη RealtyTrac.

Αντίστοιχα, οι θεσμικοί επενδυτές ή επενδυτές που αποκτούν πάνω από 10 κατοικίες ετησίως ήταν υπεύθυνοι για το 7,7% του συνόλου των αγοραπωλησ­ιών τον Νοέμβριο, έναντι 6,3% κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους, δείγμα του ότι εξακολουθο­ύν να υφίστανται ευκαιρίες στην αγορά και προσδοκίες περαιτέρω υπεραξιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece