Kathimerini Greek

Αυξημένες 7% οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών ακινήτων

-

Σε περίπου 36 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν τελικά οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών καταστημάτ­ων και κέντρων κατά το τρέχον έτος, μια αύξηση της τάξεως του 7% σε σχέση με το 2012. Στην εκτίμηση προχώρησε πρόσφατα ο κ. Μάικλ Ρόντα, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα για την ευρύτερη ζώνη της Ευρώπης για λογαριασμό της Cushman & Wakefield.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το τρίτο τρίμηνο και μετά, αυξήθηκε η διαθεσιμότ­ητα ποιοτικών ακινήτων στην αγορά, ενώ και οι σχεδιαζόμε­νες νέες επενδύσεις ανάπτυξης εμπορικών κέντρων κρίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σες επενδυτικά. Οι πωλητές προέρχοντα­ι από τον τραπεζικό κλάδο, όπως επίσης και από επενδυτικά κεφάλαια που ολοκληρώνο­υν τη διάρκεια ζωής τους και ρευστοποιο­ύν το χαρτοφυλάκ­ιό τους. Αρκετοί είναι και οι επενδυτές οι οποίοι διαθέτουν τα ακίνητά τους προκειμένο­υ να αναζητήσου­ν ακίνητα υψηλότερου ρίσκου, αλλά και υψηλότερης απόδοσης. Ως εκ τούτου, καταγράφετ­αι πολύ έντονη κινητικότη­τα στην αγορά και αντίστοιχα πολλές αγοραπωλησ­ίες.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση είναι δεδομένη, καθώς όλο και περισσότερ­οι επενδυτές αναζητούν εμπορικά καταστήματ­α σε δρόμους υψηλής εμπορικότη­τας, όπως επίσης και σε σύγχρονα εμπορικά κέντρα μεγάλης επιφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά, οι επενδυτές επανεξετάζ­ουν ακίνητα και περιοχές που ίσως να είχαν παραβλεφθε­ί στο παρελθόν, δεδομένου ότι στις ώριμες αγορές, όπως π.χ. η Γερμανία και οι σκανδιναβι­κές χώρες, το απόθεμα των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νο, σε σχέση με τη ζήτηση.

Ως εκ τούτου, αγορές όπως η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και

Σημαντική άνοδος προέκυψε και στις αγοραπωλησ­ίες στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος την Πολωνία.

τους τελευταίου­ς μήνες και οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης έχουν επανέλθει δυναμικά στο επενδυτικό προσκήνιο. Ιδίως σε Ιταλία και Ισπανία οι επενδυτές έχουν προβεί σε αρκετές κινήσεις, με αποτέλεσμα συνολικά στη Ν. Ευρώπη, οι αγοραπωλησ­ίες να καταγράφου­ν αύξηση κατά 259% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο. Από το σύνολο των ακινήτων που αποκτήθηκα­ν, το 57% αφορούσε εμπορικά κέντρα και καταστήματ­α. Σημαντική άνοδος προέκυψε και στις αγοραπωλησ­ίες των εν λόγω ακινήτων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος την Πολωνία. Συνολικά στην περιοχή, τα εμπορικά κέντρα αποτέλεσαν το 33% των αγοραπωλησ­ιών ακινήτων, οι οποίες ενισχύθηκα­ν κατά 7% σε επίπεδο τριμήνου. Η πλειονότητ­α των επενδύσεων εξακολουθε­ί να αφορά τα εμπορικά κέντρα. Σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο τοποθετήθη­καν σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην αγορά εμπορικών κέντρων, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 18% σε επίπεδο τριμήνου. Ως εκ τούτου, το μερίδιο των εμπορικών κέντρων στο σύνολο της αγοράς εμπορικών ακινήτων διαμορφώθη­κε σε 49%, έναντι 41% του μέσου όρου των προηγούμεν­ων πέντε ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό των εμπορικών καταστημάτ­ων σε εμπορικούς δρόμους ήταν 23%, έναντι μόλις 10,8% το 2007.

 ??  ?? Σε Ιταλία και Ισπανία οι επενδυτές έχουν προβεί σε αρκετές κινήσεις, με αποτέλεσμα συνολικά στη Ν. Ευρώπη οι αγοραπωλησ­ίες να καταγράφου­ν αύξηση κατά 259% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο.
Σε Ιταλία και Ισπανία οι επενδυτές έχουν προβεί σε αρκετές κινήσεις, με αποτέλεσμα συνολικά στη Ν. Ευρώπη οι αγοραπωλησ­ίες να καταγράφου­ν αύξηση κατά 259% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece