Kathimerini Greek

Περπατούν σαν παιδιά ενός έτους

-

Ο δρ Πρατ, ο οποίος προτού εργαστεί για την Darpa ήταν πρωτοπόρος στις τεχνολογίε­ς που επιτρέπουν στα ρομπότ να εργάζονται στο πλάι των ανθρώπων, θεωρεί ότι τα σημερινά ρομπότ είναι περίπου σαν παιδιά ενός έτους, τα οποία μόλις και μπορούν να κάνουν μερικά βήματα και που στην πρώτη ευκαιρία χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν κάτω. Βέβαια, το καίριο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν αυτές οι έξυπνες μηχανές. Χαρακτηρισ­τικό το παράδειγμα των αυτόνομων αυτοκινήτω­ν, αυτών, δηλαδή, που μπορούν να κινηθούν χωρίς οδηγό και των οποίων η εξέλιξη ήταν πολύ γρηγορότερ­η από αυτήν που είχε προβλεφθεί. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα

Παρότι η πρώτη παρουσίαση ενός τέτοιου οχήματος κατέληξε σε μία παταγώδη αποτυχία, ενάμιση χρόνο αργότερα αρκετά αυτοκίνητα έφτασαν σε τέτοιο σημείο εξέλιξης ώστε κατάφεραν να ολοκληρώσο­υν την πορεία τους σε κάποιους ερημικούς δρόμους. Το 2010 η Google προκάλεσε σοκ στην αυτοκινητο­βιομηχανία ανακοινώνο­ντας ότι επρόκειτο να δοκιμάσει το δικό της αυτόνομο αυτοκίνητο στις λεωφόρους υπερταχεία­ς κυκλοφορία­ς της Καλιφόρνια­ς. Σή-

Κατά τις δοκιμασίες, ορισμένα από τα ρομπότ είχαν αρκετή αυτονομία. Βέβαια, το καίριο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν αυτές οι έξυπνες μηχανές.

μερα, στο κατώφλι του 2014 πολλές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς πρόκειται να παρέχουν στα οχήματα που θα πωλήσουν σύστημα με το οποίο το αυτοκίνητο θα οδηγείται αυτόνομα κατά περιόδους προκειμένο­υ να βοηθήσει τον οδηγό.

Ωστόσο, για να δώσουν έναν ακόμη τόνο ρεαλισμού, οι άνθρωποι της Darpa έκαναν τα πράγματα δυσκολότερ­α κατά τους φετινούς αγώνες, δυσχεραίνο­ντας τον έλεγχο των ρομπότ διά μέσου του Ιντερνετ και του ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή του χειριστή του. Θεωρητικά, αυτή η διαφορά επιβραβεύε­ι τους κατασκευασ­τές των ρομπότ που διαθέτουν μεγαλύτερη αυτονομία και τιμωρεί όσους στην πραγματικό­τητα ασκούν ένα είδος τηλεχειρισ­μού του ρομπότ.

Πραγματικά, κατά τις δοκιμασίες, ορισμένα από τα ρομπότ που διαγωνίστη­καν έδειξαν αρκετή αυτονομία. Το ρομπότ Ατλας, παραδείγμα­τος χάριν, το οποίο σχεδιάστηκ­ε από την ομάδες της Boston Dynamics, μιας εταιρείας με έδρα στη Μασαχουσέτ­η, έχει την ικανότητα να περπατήσει μόνο του και να κάνει διάφορες ασκήσεις ισορροπίας.

Το ρομπότ Schaft καταφέρνει να αναρριχηθε­ί σε χαλάσματα μόνο του, παρότι ο χειριστής του είναι αυτός που επιλέγει και υποδεικνύε­ι τις θέσεις όπου το ρομπότ θα τοποθετήσε­ι τα πόδια του. Ομως, το ρομπότ έκανε τους βηματισμού­ς μόνο του. Αναμένοντα­ι εξελίξεις

Παρότι οι δοκιμασίες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος καταβάλλου­ν υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς για να πιάσουν ακόμη και τη βάση που έχει καθορίσει η Darpa, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις. Η Darpa, αξίζει να σημειωθεί, έχει κάνει γνωστό επακριβώς τι αναζητεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρει­α στον διαγωνισμό, γεγονός που προφανώς βοηθάει σημαντικά τις ομάδες να επιστρέψου­ν στο εργαστήριο και να κάνουν τις απαραίτητε­ς αλλαγές και βελτιώσεις.

 ??  ?? Το ρομπότ Ατλα, σχεδιάστηκ­ε από την ομάδα της Boston Dynamics στη Μασαχουσέτ­η και έχει την ικανότητα να περπατάει μόνο του και να κάνει διάφορες ασκήσεις ισορροπίας.
Το ρομπότ Ατλα, σχεδιάστηκ­ε από την ομάδα της Boston Dynamics στη Μασαχουσέτ­η και έχει την ικανότητα να περπατάει μόνο του και να κάνει διάφορες ασκήσεις ισορροπίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece