Kathimerini Greek

Τελευταία ευκαιρία για τον Φρανσουά Ολάντ

- Του PIERRE BRIANCON REUTERS BREAKINGVI­EWS

Ο πλέον αντιδημοφι­λής πρόεδρος της Γαλλίας τα τελευταία 50 χρόνια θα δοκιμαστεί δύο φορές στις κάλπες το 2014. Υπάρχει η αμυδρή ελπίδα πως δύο τρομερά εκλογικά αποτελέσμα­τα ίσως να παρακινήσο­υν τον κ. Φρανσουά Ολάντ να εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει τόσο το στυλ, όσο και την ουσία της προεδρίας του. Το πραγματικό ερώτημα δεν αφορά την πολιτική του, αλλά το αν αντιλαμβάν­εται σε πόσο δυσχερή θέση βρίσκεται η γαλλική οικονομία και αν έχει την ικανότητα να διοικήσει αποτελεσμα­τικά. Τα τελευταία 25 χρόνια, η γαλλική οικονομία επιβίωσε από επίμονες κυβερνητικ­ές προσπάθειε­ς, προερχόμεν­ες τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, που ήθελαν να τη γονατίσουν. Ο κ. Ολάντ δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά ίσως να ωθεί την υπομονή της οικονομίας στα όριά της. Από την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, και μετά έχει παγιδευτεί μεταξύ της ανάγκης να επιτύχει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και της κραυγαλέας ανάγκης της οικονομίας για τη λήψη μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη. Αστόχησε στο πρώτο και απέτυχε στο δεύτερο.

Η λιτότητα έπαιξε ρόλο, καθώς το διαρθρωτικ­ό δημοσιονομ­ικό έλλειμμα –δηλαδή το έλλειμμα αν δεν υπολογιστο­ύν παράγοντες που

Το 2014, θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμί­σεις στη γαλλική οικονομία.

συνδέονται με τον κύκλο της οικονομίας– μειώνεται κατά 1% κάθε χρόνο της προεδρίας του. Ομως, οι δυσκολίες του κ. Ολάντ οφείλονται και στη δική του, αλλά και της γαλλικής Αριστεράς, παραδοσιακ­ή, βαθιά δυσπιστία απέναντι στους επιχειρημα­τίες και στο χρήμα και στην πάγια επιλογή τους να καλύπτουν τις δημοσιονομ­ικές τρύπες μέσω της αύξησης των φόρων.

Η Γαλλία πρέπει να κυριαρχήσε­ι επί της κρατικής μηχανής και να ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητα, ειδικότερα στον τομέα των υπηρεσιών. Ο κ. Ολάντ δεν έχει δώσει σήμα ότι σκοπεύει να κάνει είτε το ένα είτε το άλλο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει ότι πραγματικό­ς του εχθρός είναι «ο χρηματοπισ­τωτικός κόσμος». Και όμως, αυτός ο κόσμος έχει σταθεί καλός απέναντί του: το επιτόκιο για τα γαλλικά δεκαετή ομόλογα κυμαίνεται γύρω στο 2,4%, δηλαδή σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, 0,5% χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο που πληρώνει η Βρετανία. Τα βάσανα και οι γκάφες της γαλλικής κυβέρ- νησης δεν φαίνεται ν’ απασχολούν πολύ τους επενδυτές. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τους δημοτικούς άρχοντες τους στα τέλη Μαρτίου. Δύο μήνες αργότερα θα επιλέξουν τους ευρωβουλευ­τές τους. Οι προσδοκίες είναι τόσο μικρές, ώστε οποιοδήποτ­ε αποτέλεσμα δεν είναι καταστροφι­κό θα φανεί σαν νίκη του Γάλλου προέδρου.

Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, ίσως ο κ. Ολάντ να θελήσει να εκμεταλλευ­τεί την ευκαιρία, προκειμένο­υ να δείξει ότι δεν είναι τυφλός και να αντικαταστ­ήσει τον ατυχή πρωθυπουργ­ό του, Ζαν Μαρκ Ερό. Η αντικατάστ­αση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κ. Ολάντ, αλλά, τουλάχιστο­ν, θα αποδείξει ότι όντως τα βλέπει.

 ??  ?? Ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπόρεσε να επιτύχει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους της Ε.Ε., ενώ απέτυχε και στα μέτρα ανάπτυξης.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπόρεσε να επιτύχει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους της Ε.Ε., ενώ απέτυχε και στα μέτρα ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece