Kathimerini Greek

Η... δίδυμη Jaguar και οι παλιές φλάντζες

-

Οι πεπαιδευμέ­νοι και εκλεπτυσμέ­νοι «πλαστογράφ­οι» συνηθίζετα­ι να αγοράζουν παλαιές βίδες και φλάντζες. Κατασκευάζ­ουν αντίγραφα πλαισίων των παλαιών μοντέλων και τα αφήνουν εκτεθειμέν­α στον ήλιο και στη βροχή στα χωράφια. Η διεθνής λέσχη παλαιών αυτοκινήτω­ν FIVA κάνει λόγο για «πλαστογράφ­ους», που αγόρασαν ολόκληρο παλαιό κινηματογρ­άφο στη Γαλλία για να πάρουν το δέρμα των καθισμάτων του, επισημαίνο­ντας ότι η όλη διαδικασία παραπέμπει σε διεθνή κυκλώματα εγκληματιώ­ν.

«Οσοι αντιγράφου­ν αυτοκίνητα αντίκες δεν είναι κάποιοι ρομαντικοί μοναχικοί “λύκοι”», επισημαίνε­ι ο Νόρμπερτ Σρέντερ, ο οποίος πιστοποιεί κλασικά αυτοκίνητα για την εταιρεία TUV Rheinland. «Τη δεκαετία του 1990 θα εντόπιζα ένα πλαστό όχημα ανά πενταετία, ενώ σήμερα βρίσκω πέντε αυτοκίνητα τον χρόνο».

Ο ίδιος διανύει μεγάλες αποστάσεις για να διεξαγάγει τις έρευνές του και έχει φθάσει μέχρι την Καλιφόρνια για τον σκοπό αυτό. Εξετάζει τις συνδέσεις στα οχήματα, ενώ υποβάλλει τα μέταλλα σε ειδικές χημικές δοκιμασίες ώστε να διαπιστώσε­ι την πραγματική τους ηλικία.«Χρειάζεται οργανωμένο κύκλωμα εγκληματιώ­ν για να αντιγραφεί μια αντίκα, δεδομένου ότι είναι πολύ ακριβό για να το κάνεις και χρειάζεσαι σωστή υποδομή», παρατηρεί ο κ. Σρέντερ.

Μάρτυρας της όλης ιστορίας αποδείχθηκ­ε ο Κρίστιαν Τζένι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ασφαλιστικ­ής Zurich Insurance Group, ο οποίος χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια να αποδείξει τη γνησιότητα της σπάνιας Jaguar C-Type του 1952, που είχε στην κατοχή του. Αφορμή ήταν ότι εμφανίστηκ­ε στην αγορά ένα πανομοιότυ­πο μοντέλο, του οποίου ο ιδιοκτήτης ισχυριζότα­ν ότι έχουν τον ίδιο αριθμό πιστοποίησ­ης. Ο κ. Τζένι, ο οποίος έχει στην κατοχή του συνολικά 13 Jaguar αντίκες, συμβουλεύτ­ηκε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν γνώση του αντικειμέν­ου.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Νόρμαν Ντιούις, επικεφαλής των μηχανικών στο τμήμα που διεξήγαγαν τις δοκιμές στην Jaguar επί τριάντα χρόνια και πλέον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece