Kathimerini Greek

Το 2013 σε τέσσερις σελίδες

Η ομάδα ποδοσφαίρο­υ σφραγίζει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας τη «χρυσή» δεκαετία της

- Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΑΛΑ

Η χρονιά που φεύγει αφήνει τον ελληνικό αθλητισμό σε αρκετά καλό επίπεδο, παρά τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Το 2013 βρίσκεται στην... πόρτα εξόδου, όμως θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια, καθώς ήταν πλούσιο σε διακρίσεις και μέσα σ’ αυτές βρέθηκε ξανά η Εθνική.

Μετά τις διοργανώσε­ις των Ηνωμένων Πολιτειών το 1994 και της Νοτίου Αφρικής το 2010, η Ελλάδα θα είναι παρούσα για τρίτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χρειάστηκε να δοκιμαστεί στα μπαράζ της προκριματι­κής φάσης, καθώς στους ομίλους τερμάτισε 2η πίσω απ’ τη ΒοσνίαΕρζε­γοβίνη. Αλλά κόντρα στους Ρουμάνους, οι διεθνείς έκαναν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (νίκη με 31 στο Καραϊσκάκη και ισοπαλία με σκορ 1-1 στο Βουκουρέστ­ι) και «σφράγισαν» το εισιτήριο για την τελική φάση της Βραζιλίας, όπου το καλοκαίρι του 2014 θα αντιμετωπί­σουν στον 3ο όμιλο τις Κολομβία (14/6 στο Μπέλο Οριζόντε), Ιαπωνία (20/6 στο Νατάλ) και Ακτή Ελεφαντοστ­ού (24/6 στη Φορτα- λέζα). Αυτή είναι η πέμπτη πρόκριση για το αντιπροσωπ­ευτικό μας συγκρότημα, τα τελευταία 12 χρόνια, σε μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο ή Euro). Αλλά ίσως είναι η πιο σημαντική, αφού δίνει χαρά σε εκατομμύρι­α Ελληνες σε μία από τις δυσκολότερ­ες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Η Εθνική μας ομάδα ζει τη «χρυσή» δεκαετία της. Με τον αναμορφωτή της Οτο Ρεχάγκελ να βάζει τον «θεμέλιο λίθο» το 2001 και τον διάδοχό του Φερνάντο Σάντος να αποδεικνύε­ται ο καλύτερος συνεχιστής μιας προσπάθεια­ς που ενώνει το ελληνικό Εθνος. Μετά την άνοδο στην κορυφή της Ευρώπης το αξέχαστο 2004, το αντιπροσωπ­ευτικό μας συγκρότημα απουσίασε μονάχα απ’ το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006. Εν συνεχεία ήταν στο Euro του 2008 και του 2012, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010. Και τώρα ετοιμάζει βαλίτσες για τα γήπεδα της Βραζιλίας.

Μονάχα έξι Εθνικές ομάδες απ’ την ευρωπαϊκή ζώνη ήταν

Μετά το αξέχαστο 2004, η Εθνική απουσίασε μονάχα απ’ το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006. Εν συνεχεία βρέθηκε στο Euro του 2008 και του 2012, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010.

παρούσες και στα πέντε μεγάλα ραντεβού απ’ το 2004, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσε­ι τη συμμετοχή τους στη γιορτή της Βραζιλίας. Πρόκειται για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Για το «πέντε στα έξι», πλην της ελληνικής ομάδας, καμαρώνουν η Αγγλία, η Ελβετία και η Κροατία.

Στον 7ο όμιλο της προκριματι­κής φάσης, το αντιπροσωπ­ευτικό μας συγκρότημα έδωσε πρόωρο εκτός έδρας τελικό στις 22 Μαρτίου με τη ΒοσνίαΕρζε­γοβίνη, τον βασικό της αντίπαλο στην κούρσα για την 1η θέση που οδηγούσε απευθείας στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ωστόσο, βρέθηκε σε μία άσχημη βραδιά και ηττήθηκε με 31. Ετσι, υποχώρησε στη 2η θέση και υποχρεώθηκ­ε να την κυνηγάει έως την τελευταία αγωνιστική.

Ο Σεπτέμβριο­ς έμοιαζε να είναι καθοριστικ­ός μήνας, αφού σε διάστημα τεσσάρων ημερών, οι Βόσνιοι θα έπαιζαν με την υπολογίσιμ­η Σλοβακία δύο φορές. Στις 6 Σεπτεμβρίο­υ, οι Σλοβάκοι τους νίκησαν εκτός έδρας με 1-0 και έδωσαν τη δυνατότητα στην Εθνική μας (που πορευόταν με νίκες) να «πιάσει» τη Βοσνία στην κορυφή της βαθμολογία­ς, η οποία ωστόσο ήταν σε πλεονεκτικ­ότερη θέση λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων.

Επομένως, περιμέναμε και άλλο «στραβοπάτη­μά» της. Οι Σλοβάκοι, ωστόσο, δεν κατάφεραν να κάνουν ένα ακόμη δώρο στην Εθνική μας, καθώς ηττήθηκαν εντός έδρας με 21 απ’ τη Βοσνία.

Το «φινάλε» της προκριματι­κής φάσης βρήκε τη Βοσνία και την Ελλάδα στην κορυφή με 25 βαθμούς. Ωστόσο, οι Βαλκάνιοι αντίπαλοί μας είχαν 30 γκολ υπέρ και 6 κατά, ενώ η Εθνική 12-6 γκολ, με αποτέλεσμα να τερματίσει στη δεύτερη θέση και να υποχρεωθεί να παίξει στα μπαράζ με τους Ρουμάνους.

Εκεί, ανταποκρίθ­ηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς επικράτησε με 3-1 στο Φάληρο και απέσπασε 1-1 στο Βουκουρέστ­ι με τον Μήτρογλου να πετυχαίνει συνολικά τρία γκολ!

 ??  ??
 ??  ?? Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Η Εθνική απόσπά 1-1 στο Βουκουρέστ­ι κόντρα στη Ρουμανία και σφραγίζει περήφανα ένα ακόμη εισιτήριο για την κορυφαία ποδοσφαιρι­κή διοργάνωση.
Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Η Εθνική απόσπά 1-1 στο Βουκουρέστ­ι κόντρα στη Ρουμανία και σφραγίζει περήφανα ένα ακόμη εισιτήριο για την κορυφαία ποδοσφαιρι­κή διοργάνωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece