Kathimerini Greek

Μία ετικέτα 125 χρόνων

Το πάντρεμα αποσταγμάτ­ων με κρασί, η γη και το ταλέντο είναι η «μυστική συνταγή» του οίκου ΜΕΤΑXΑ

- Της ΕΛΙΣ ΚΙΣ

Αναγνωρισμ­ένο σε όλον τον κόσμο, το διάσημο ελληνικό προϊον MΕΤΑΧΑ γιορτάζει τα 125 χρόνια του με διάθεση ανανέωσης.

Στα χαμηλά φωτισμένα κελάρια το αιωνόβιο βαρέλι με τον αριθμό 1 φιλοξενεί εδώ και 80 χρόνια ένα κράμα από 200 παλαιωμένα αποστάγματ­α. Μαζί με τα υπ’ αριθμόν 2, 3 και 4 δεσπόζει ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα, ενώ ένα μέρος από το πολύτιμο περιεχόμεν­ό του εμφιαλώθηκ­ε πριν από πέντε χρόνια σε 1.888 μπουκάλια, δημιουργών­τας την πιo εκλεκτική έκφραση του οίκου, το ΑΕΝ METAXA.

Το «κεχριμπαρέ­νιο ποτό με την πιο απαλή γεύση» γιορτάζει φέτος

«Εναν απρόσμενο αντικομφορ­μιστή, που πάει ενάντια στο ρεύμα, εκπροσωπεί σήμερα το METAXA».

τα πρώτα του 125 χρόνια με διάθεση ανανέωσης. Αναγνωρισμ­ένο στην παγκόσμια αγορά ως το διεθνές ελληνικό ποτό, στη γενέτειρα του δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το σπιτικό ράφι, μεταξύ μας... άλλωστε.

Τα βασικά συστατικά του λίγοπολύ γνωστά στους λάτρεις του είδους: επιλεγμένα ελληνικά αποστάγματ­α και μοσχάτο κρασί παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια. Η γκάμα του, ξεκινώντας από το METAXA 5 Stars μέχρι και το AEN, μεταφράζετ­αι σε μια παραγωγή 10 εκατομμυρί­ων μπουκαλιών ετησίως.

«Δεν υπάρχει μυστική συνταγή, μόνο η γη και το ταλέντο», εξηγεί ο Πάνος Σαραντόπου­λος, διευθύνων σύμβουλος σήμερα της εταιρείας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι στις φιάλες με σύμβολο τον Σαλαμινομά­χο συνυπάρχου­ν επίσης ροδοπέταλα από τη βόρεια Πελοπόννησ­ο και μεσογειακά βότανα;

Το ταξίδι του οινοπνευμα­τώδους ξεκινάει στη Σάμο, εκεί όπου το μι- κρόρωγο σταφύλι της ποικιλίας του μοσχάτου καλλιεργεί­ται σε αμπέλια που αγγίζουν τη θάλασσα και φτάνουν μέχρι και τα 1.000 μέτρα σε υψόμετρο. Πάνω στις χτισμένες πεζούλες, ο ήλιος και τα μελτέμια είναι οι πιστοί συνεργάτες των περίπου 3,500 παραγωγών μοσχάτου του νησιού. Οσο πιο ψηλά βρίσκεται το αμπέλι, τόσο πιο γλυκό το κρασί. Η δουλειά εκτελείται χειρωνακτι­κά, χωρίς καμία αυτοματοπο­ίηση, ενώ ένας άγραφος νόμος ορίζει ότι τα αμπέλια περνούν από γενιά σε γενιά και παραμένουν στην οικογένεια.

Ολη σχεδόν η σοδειά του τρύγου καταλήγει στην Ενωση Οινοπαραγω­γών Σάμου, αναγνωρισμ­ένο μονοπώλιο όπως ο κρόκος Κοζάνης και η μαστίχα Χίου. Από τα τέσσερα γλυκά κρασιά που παράγει ο συνεταιρισ­μός –τα βραβευμένα Samos Grand Cru, Vin Doux, Anthemis και Nectar–, το Anthemis είναι εκείνο που ταξιδεύει στα κελάρια του METAXA μετά πέντε χρόνια ωρίμανσης. Ο οίκος χρησιμοποι­εί επίσης και μοσχάτο Λήμνου.

Η ιδέα για το πρωτοπορια­κό πάντρεμα αποσταγμάτ­ων με κρασί ανή- κει στον έμπορο αποικιακών προιόντων Σπύρο Μεταξά, ο οποίος αρχίζει την εμφιάλωση της φόρμουλας το 1888. Το νέο προϊόν ταξιδεύει ως κονιάκ στα τέλη του 19ου αιώνα στα κοσμοπολίτ­ικα σαλόνια της Αλεξάνδρει­ας, της Σμύρνης, της Βηρυτού και της Κωνσταντιν­ούπολης. Το 1937, η γαλλική περιοχή του Κονιάκ καταχωρίζε­ι το όνομά της ως Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη­ς, και οδηγεί το METAXA στην κατηγορία των μπράντι. Το 1989 όλα πάλι αλλάζουν, όταν μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ορίζει ότι το μπράντι πρέπει να αποτελείτα­ι αποκλειστι­κά από αποστάγματ­α. Το METAXA κρατάει τη συνταγή του και συνεχίζει.

Μέλος σήμερα της γαλλικής Remy Cointreau, επανασυστή­νεται. Στην Αθήνα άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του σε 125 τυχερούς, οι οποίοι επισκέφθηκ­αν τα κελάρια στην Κάτω Κηφισιά, ενώ στον λόφο του Λυκαβηττού μια παρέα που αποτελείτα­ι από τους ντιζάινερ Jeff van Dyck και Alice Pesche, τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη και την καλλιτέχνι­δα Κατερίνα Βάγια, επιμελήθηκ­ε το METAXA Rise, μια εγκατάστασ­η που αναδεικνύε­ι το DNA του οίκου μέσα από βίντεο, κολάζ και ένα παιχνίδι δημιουργικ­ής «αναμόρφωση­ς». Το καλοκαίρι στο Βερολίνο οι φίλοι μαζεύονται για ένα ποτό στο METAXA Βay στις όχθες του ποταμού Σπρέε, ενώ METAXA Islands έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Πέρα από τις δράσεις, η ουσία του οίκου παραμένει σταθερή. Φροντίζει γι’ αυτό ο οινολόγος και πέμπτος κατά σειρά Μetaxa Master, Κωνσταντίν­ος Ράπτης, ο οποίος εποπτεύει, αναμειγνύε­ι, διατηρεί την παλιά παράδοση και δημιουργεί την καινούργια. Σαν οικογένεια

«Οίκος; Brand; Η διαφορά είναι τεράστια», λέει ο Π. Σαραντόπου­λος. «Ο οίκος είναι σαν οικογένεια, απαρτίζετα­ι από ανθρώπους που το πρώτο πράγμα που σκέφτονται το πρωί είναι METAXA, όχι ένα πορτφόλιο από 20 διαφορετικ­ά ή πάνω-κάτω ίδια ποτά».

Για τον Π. Σαραντόπου­λο το τιμόνι του METAXA έχει τη δική του συναισθημα­τική αξία, καθώς παιδικές μνήμες από τις μέρες ποδοσφαίρο­υ κοντά στα κελάρια της Κάτω Κηφισιάς παραμένουν ζωντανές. Στο μεταξύ, ο ίδιος υπηρέτησε 16 χρόνια στη ναυαρχίδα της παγκόσμιας πολυτέλεια­ς, LVMH Moet Hennessy-Louis Vuitton και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της σαμπάνιας Krug που δεν ήταν μέλος της ομώνυμης οικογένεια­ς.

«Υπάρχει μια αίσθηση ήρεμης ανυπακοής στο METAXA, μακριά από παλικαρισμ­ούς», λέει. «Ο κόσμος αναζητεί ενδιαφέρου­σες ιστορίες και αγωνιστικό πνεύμα, έναν απρόσμενο αντικομφορ­μιστή που πάει ενάντια στο ρεύμα και αυτό ακριβώς εκπροσωπεί σήμερα το METAXA».

 ??  ??
 ??  ?? Το ταξίδι του METAXA ξεκινάει στη Σάμο, όπου το μικρόρωγο σταφύλι ποικιλίας μοσχάτου καλλιεργεί­ται σε αμπέλια δίπλα στη θάλασσα, που φτάνουν μέχρι τα 1.000 μ. υψόμετρο.
Το ταξίδι του METAXA ξεκινάει στη Σάμο, όπου το μικρόρωγο σταφύλι ποικιλίας μοσχάτου καλλιεργεί­ται σε αμπέλια δίπλα στη θάλασσα, που φτάνουν μέχρι τα 1.000 μ. υψόμετρο.
 ??  ?? Το METAXA κρατάει τη συνταγή του και συνεχίζει. Στην Αθήνα άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του σε 125 τυχερούς, οι οποίοι επισκέφθηκ­αν τα κελάρια στην Κάτω Κηφισιά, ενώ στον λόφο του Λυκαβηττού μια εικαστική εγκατάστασ­η, το METAXA Rise, αναδεικνύε­ι το DNA...
Το METAXA κρατάει τη συνταγή του και συνεχίζει. Στην Αθήνα άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του σε 125 τυχερούς, οι οποίοι επισκέφθηκ­αν τα κελάρια στην Κάτω Κηφισιά, ενώ στον λόφο του Λυκαβηττού μια εικαστική εγκατάστασ­η, το METAXA Rise, αναδεικνύε­ι το DNA...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο Πάνος Σαραντόπου­λος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Ο Πάνος Σαραντόπου­λος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece