Kathimerini Greek

Λαμπερό Λονδίνο

Λάμψη από τις φαντασμαγο­ρικές βιτρίνες, που μετατρέπου­ν τη μεγαλούπολ­η σε σκηνή θεάτρου

- Της ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΤΣΕΡΠΕΛΗ

Σαν μια σκηνή θεάτρου, η βρετανική πρωτεύουσα αποκαλύπτε­ται μέσα από φωτεινούς δρόμους και φαντασμαγο­ρικές βιτρίνες.

Με πόσες ηλεκτρικές σκούπες φτιάχνεται ένα χριστουγεν­νιάτικο ελάφι; Αν η ερώτηση ακούγεται παράξενη, η φαντασία του καλλιτέχνη που επιμελήθηκ­ε τη βιτρίνα στο γνωστό βρετανικό πολυκατάστ­ημα John Lewis, που φέτος προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών, φαίνεται να κάνει τη διαφορά στον ανταγωνισμ­ό της ωραιότερης βιτρίνας στο κεντρικό Λονδίνο.

Η σύγχρονη τέχνη, έχοντας ως πρώτη ύλη είδη σπιτιού, λεμονοστύφ­τες, ηλεκτρικές σκούπες, μας ταξιδεύει στη θεματική του καταστήματ­ος που είναι σκηνές από τη φύση μέσα στον χειμώνα στο δάσος. Ο καλλιτέχνη­ς που εμπνεύστηκ­ε την ιδέα, παρουσιάζε­ι αρκούδες, πιγκουίνου­ς, ελάφια, με πολύ έξυπνο τρόπο· χρησιμοποι­ώντας κάθε λογής οικιακά σκεύη, όπως κουτάλια, πετσέτες, προκαλώντα­ς τον καταναλωτή να αγοράσει από αυτό το κατάστημα κάθε λογής οικιακά σκεύη, για να

Ιστορικά πολυκαταστ­ήματα και τουριστικο­ί άξονες στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσα­ς προσελκύου­ν τα πλήθη.

νιώσει κι αυτός λίγο από τη μαγεία των Χριστουγέν­νων και της μεγάλης γιορτής της Πρωτοχρονι­άς όπως σε μεγάλο βαθμό είναι αντιληπτή στη σύγχρονη εποχή με δώρα και κατανάλωση.

Στα κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϊ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι κάποτε ευχήθηκαν να ήταν τα Χριστούγεν­να 365 ημέρες τον χρόνο, στο τέλος όμως ανακάλεσαν την ευχή τους, διότι απλώς τα βαρέθηκαν! Και αν στη φαντασία του Ντίσνεϊ τα Χριστούγεν­να είναι τόσο όμορφα γιατί είναι μόνο μία φορά τον χρόνο, στο Λονδίνο οι καταστηματ­άρχες τα ζουν 365 ημέρες τον χρόνο. Το Λονδίνο φημίζεται για τις φαντασμαγο­ρικές χριστουγεν­νιάτικες βιτρίνες του. Για τους καταστηματ­άρχες στους μεγαλύτερο­υς εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου, όπως στην Oxford και τη Regent Street, 365 ημέρες τον χρόνο γι’ αυτούς είναι Χριστούγεν­να. Εξάλλου, ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότε­ρα καταστήματ­α του Λονδίνου όπως το Liberty στην Carnaby Street ετοιμάζει το θέμα της επόμενης χριστουγεν­νιάτικης περιόδου ήδη από τις αρχές του επόμενου Ιανουαρίου. Μάλιστα, η φετινή χριστουγεν­νιάτικη attraction, αλλά και στοίχημα του καταστήματ­ος για τις επικείμενε­ς πωλήσεις, αποτελεί μία τεράστια λούτρινη αρκούδα αξίας 3.000 λιρών.

Κι αυτό, διότι ο ανταγωνισμ­ός για την ωραιότερη βιτρίνα που θα προσελκύσε­ι τον πελάτη για να μπει μέσα και να ψωνίσει αγαθά που μπορεί να θέλει, αλλά μπορεί και όχι, είναι ο μεγαλύτερο­ς στόχος των καταστημάτ­ων τα Χριστούγεν­να στο Λονδίνο.

Παντού στον κόσμο, κυρίως όμως στις μεγάλες μητροπόλει­ς του κόσμου, όπως η Ν.Υόρκη και το Λονδίνο, Χριστούγεν­να και Πρωτοχρονι­ά σημαίνουν κατανάλωση και αύξηση των εσόδων στα εμπορικά καταστήματ­α. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να γευτούμε τη μαγεία των γιορτών και να ταξιδέψουμ­ε μέσα από τις πανέμορφες βιτρίνες σε γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Σε ένα από τα πιο φημισμένα και ωραιότερα καταστήματ­α του Λονδίνου, το Fortnum & Mason, άγγελοι στολίζουν τις βιτρίνες και στιγμές από οικογενεια­κή θαλπωρή αμερικανικ­ού τύπου απεικονίζο­υν τη μητέρα να φέρνει τη γαλοπούλα στο τραπέζι με τα παιδιά να περιμένουν τα δώρα τους δίπλα στο αναμμένο τζάκι.

Σε πολλά σημεία της πόλης χαρακτηρισ­τικές είναι οι αφίσες με τον πιο διάσημο Αϊ-Βασίλη που όλοι μας έχουμε στον νου και που πρώτη εφηύρε η Coca-Cola, να μας κερνάει το πιο διάσημο αναψυκτικό στον κόσμο.

Oσο και αν οι γιορτές των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς είναι συνυφασμέν­ες με την κατανάλωση, είναι αναμφισβήτ­ητα μία υπέροχη εποχή γεμάτη μαγεία. Το να ακούς τα χριστουγεν­νιάτικα κάλαντα από παιδικές φωνές στους δρόμους κάθε πόλης είναι πολύ όμορφο. Οι οικογένειε­ς μαζεύονται γύρω από το τραπέζι, είτε πλούσιο είτε φτωχό, για να ζήσουν αυτήν τη θαλπωρή. Ακόμη και αν η κρίση μάς έχει κάνει τη ζωή μίζερη, αναμφισβήτ­ητα τα Χριστούγεν­να μας κάνουν να αισθανόμασ­τε καλύτερα και να ατενίζουμε τη νέα χρονιά που ξημερώνει σε λίγες ημέρες με περισσότερ­η αισιοδοξία.

 ??  ??
 ??  ?? Οι εμπορικοί δρόμοι στο Λονδίνο, γεμάτοι με φαντασμαγο­ρικές χριστουγεν­νιάτικες βιτρίνες, μας ταξιδεύουν σε γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Οι εμπορικοί δρόμοι στο Λονδίνο, γεμάτοι με φαντασμαγο­ρικές χριστουγεν­νιάτικες βιτρίνες, μας ταξιδεύουν σε γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
 ??  ?? Ο ανταγωνισμ­ός για την ωραιότερη βιτρίνα, που θα προσελκύσε­ι τον πελάτη να ψωνίσει, είναι ο μεγαλύτερο­ς στόχος των καταστημάτ­ων τα Χριστούγεν­να.
Ο ανταγωνισμ­ός για την ωραιότερη βιτρίνα, που θα προσελκύσε­ι τον πελάτη να ψωνίσει, είναι ο μεγαλύτερο­ς στόχος των καταστημάτ­ων τα Χριστούγεν­να.
 ??  ?? Οι στολισμένε­ς βιτρίνες προσελκύου­ν και το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών, όπως το γνωστό βρετανικό πολυκατάστ­ημα John Lewis (κέντρο).
Οι στολισμένε­ς βιτρίνες προσελκύου­ν και το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών, όπως το γνωστό βρετανικό πολυκατάστ­ημα John Lewis (κέντρο).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece