Kathimerini Greek

Ηταν το 2013 η αφετηρία της αθηναϊκής ανάκαμψης;

- ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι η Αθήνα του Δεκεμβρίου του 2013 καλύτερη από την Αθήνα του Δεκεμβρίου του 2012; Χωρίς τον κίνδυνο να χαρακτηρισ­τεί κανείς «υπεραισιόδ­οξος», η απάντηση είναι απολύτως καταφατική.

Οχι, δεν υπήρξε κάτι εντυπωσιακ­ό στον ορίζοντα που να κάνει την απάντηση αυτονόητη ή εύκολη. Το αντίθετο: αν θέλεις να υπερθεματί­σεις στην καταστροφο­λογία, το υλικό ποτέ δεν λείπει.

Ομως, όλα ή σχεδόν όλα εμφανίζοντ­αι βελτιωμένα. Επιμένω: δεν συγκρίνω το σήμερα με το 2004 ή ακόμα και το 2010. Συγκρίνω το σήμερα με το χθες, και στην περίπτωσή μας, το «χθες» είναι το 2012. Υπάρχει σαφής βελτίωση του ίδιου του «κλίματος» στην πόλη, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε τρεις βασικούς παράγοντες.

Πρώτον, στη σημαντική αύξηση του τουριστικο­ύ ρεύματος. Η διαφορά έγινε πιο αισθητή τους λιγότερο τουριστικο­ύς μήνες, όταν οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου συνέχιζαν να είναι γεμάτοι με επισκέπτες. Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, οι διεθνείς αφίξεις σημεί-

Υπάρχει σαφής βελτίωση του «κλίματος» στην πόλη, που οφείλεται στην αύξηση του τουρισμού, της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στην εστίαση και στη μείωση της ανομίας.

ωσαν αύξηση 13,24% ενισχύοντα­ς περαιτέρω και τις επιδόσεις της πρωτεύουσα­ς στο δεκάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος», την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου σημειώθηκε εντυπωσιακ­ή αυξητική τάση του συνόλου των ξένων επιβατών, οι οποίοι, φθάνοντας τα 1,7 εκατομμύρι­α, ξεπέρασαν τα περυσινά επίπεδα κατά 6,5%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τους τουρίστες που αφίχθησαν πολλοί παρέμειναν στην Αθήνα με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 11,6%, το ποσοστό των ξένων επιβατών που είχε, τη χρονική αυτή περίοδο, βασικό προορισμό την πρωτεύουσα. Η πιο εντυπωσιακ­ή αύξηση ξένων επιβατών το ίδιο διάστημα προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (69%), καθώς και από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (22%), με πρώτους τους Ελβετούς (41%) και τους Τούρκους (27%). Μιλάμε, δηλαδή, για τουρίστες κυρίως υψηλής εισοδηματι­κής επιφάνειας.

Δεύτερον, αύξηση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας με έμφαση στη μαζική εστίαση. Οι περιοχές του Συντάγματο­ς, της πλατείας Αγίας Ειρήνης, της Αιόλου, αλλά και του Κολωνακίου, εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, έστω και αν η κατεύθυνση είναι σχεδόν... μονοθεματι­κή. Τα εγκαίνια της ναυαρχίδας της αλυσίδας Βενέτη στο κτίριο του Νέον στην Ομόνοια, που παρέμενε κλειστό για δύο χρόνια, έρχεται να επιβεβαιώσ­ει την τάση.

Τρίτον, αρχίζει και αποδίδει η πιο ενεργητική στάση του Δήμου Αθηναίων απέναντι σε θέματα ανομίας, τα οποία έχουν άμεση επίπτωση στην εικόνα της πόλης. Η πρωτοβουλί­α να καθαριστεί η οδός Αθηνάς από γκράφιτι, συνθήματα και tagging επεκτείνετ­αι σταδιακά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους. Η πόλη σήμερα είναι πιο καθαρή και με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα: χάρη σε δωρεές ιδιωτικών ιδρυμάτων καθαρίστηκ­αν τα αγάλματα της πλατείας Συντάγματο­ς και στον περίβολο της Παλαιάς Βουλής, καθώς και το Κτίριο Αβέρωφ στο Πολυτεχνεί­ο.

Μεγάλες προσδοκίες δημιουργού­ν σειρά έργων υποδομής που υλοποιούντ­αι στο κέντρο, αλλά και στις παρυφές του. Η ολοκλήρωση της ανακατασκε­υής του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού δημιούργησ­ε ανακούφιση, όπως και η έναρξη των εργασιών στο Ακροπόλ Παλάς στην οδό Πατησίων. Μέσα στο 2013 άρχισαν τα έργα και στη μελλοντική έδρα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην οδό Ερατοσθένο­υς, πολύ κοντά στο Παναθηναϊκ­ό Στάδιο. Οσο για το 2014, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσουν οι εργασίες του προγράμματ­ος Rethink Athens, με σημείο αναφοράς τον επανασχεδι­ασμό της οδού Πανεπιστημ­ίου.

 ??  ?? Από τις πιο εντυπωσιακ­ές νέες αφίξεις στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, το μπαρ - εστιατόριο Rock & Balls.
Από τις πιο εντυπωσιακ­ές νέες αφίξεις στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, το μπαρ - εστιατόριο Rock & Balls.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece