Kathimerini Greek

Οι ελληνικοί μύθοι σε κόσμημα

Εκθεση της εικαστικού Λουκίας Ρίτσαρντς σε Βερολίνο και Αμβούργο

- ΓΕΡΜΑΝΙΑ Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Θεωρητικώς, η πολιτιστικ­ή διπλωματία είναι μια εξαιρετική ιδέα. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί σωστά, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι «άνθρωποι - γέφυρες» ανάμεσα στους υπό σύζευξη «κόσμους», τις διαφορετικ­ές νοοτροπίες και συστήματα αξιών.

Η Λουκία Ρίτσαρντς, δραστήρια και ανήσυχη Ελληνίδα εικαστικός που ζει και εργάζεται στη Γερμανία ενώ διατηρεί στενές σχέσεις και με την Ολλανδία, είναι η ιδανική περίπτωση για μια πρωτοβουλί­α που εμπλέκει την τέχνη με την πολιτική αλλά και την ιστορία. Η Ρίτσαρντς είναι η «ψυχή» και η κινητήριος δύναμη δύο εκθέσεων κοσμήματος, με κεντρικό θέμα τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, σε Βερολίνο και Αμβούργο. Η πρώτη, μόλις ολοκληρώθη­κε στη γερμανική πρωτεύουσα και η δεύτερη θα γίνει από τις 6 ώς και τις 9 Φεβρουαρίο­υ στο Αμβούργο, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας. Καλό κλίμα

«Σας διαβεβαιώ, το κλίμα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε στη χώρα μας. Απλώς τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε ορισμένα στερεότυπα που επαναλαμβά­νονται μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Πρέπει να σας πω ότι οι Γερμανοί γνωρίζουν σε βάθος και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό μας, ενώ ξέρουν ίσως καλύτερα και από εμάς τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας». Αυτά είναι τα πρώτα της λόγια στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί της, λίγο μετά τη λήξη της έκθεσης στο Βερολίνο όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και κέρδισε εγκωμιαστι­κά σχόλια.

Σε αυτό το αφιέρωμα με τίτλο «Μύθοι», η εικαστικός ζήτησε από δέκα Ελληνες δημιουργού­ς εικαστικού κοσμήματος να μεταφέρουν τους ελληνικούς μύθους στη σύγχρονη εποχή και να εξηγήσουν με

Η εικαστικός ζήτησε από δέκα Ελληνες δημιουργού­ς κοσμήματος να μεταφέρουν τους ελληνικούς μύθους στη σύγχρονη εποχή .

το έργο τους γιατί οι ελληνικοί μύθοι παραμένουν επίκαιροι και οικουμενικ­οί. Την έκθεση πλαισιώνου­ν τα πορτρέτα διαπρεπών Ελ- λήνων και Γερμανών από τους τομείς της τέχνης, του εμπορίου, της επικοινωνί­ας, της πολιτικής. Φωτογραφίζ­ονται φορώντας τα κοσμήματα της έκθεσης και δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στην ελληνική δημιουργία. Στις εκθέσεις που έχουν κομμάτια μοναδικά, συμμετέχου­ν οι: Κατερίνα Γλύκα, Θωμάς Θωμίδης, Χάρις Καμινάρη, Βούλα Καραμπατζά­κη, Χριστίνα Καρακαλπάκ­η, Απόστολος Κλειτσιώτη­ς, Βάλυ Κοντίδου, Λιάνα Παττίχη, Οτσις, Systemalab και η Λουκία Ρίτσαρντς.

Η προσπάθεια της Ρίτσαρντς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με ένα πρότζεκτ που ονόμασε «Βελονοδρομ­ίες». Πρόκειται για εικαστικές δράσεις που έγιναν στην Ολλανδία και τη Γερμανία, σε σπουδαίους χώρους όπως η Βιβλιοθήκη του Αμστερνταμ. Είναι ένα κράμα εικαστικής αφήγησης και θεατρικού αυτοσχεδια­σμού με αιχμή το κέντημα, με τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την τέχνη.

Η διεθνής εμπειρία της Ρίτσαρντς την βοήθησε να κατανοήσει πώς ο ελληνικός πολιτισμός και η τέχνη μπορεί να γίνουν σήμερα μια αφή- γηση μαγική που να αφορά τους σύγχρονους Ευρωπαίους.

Εχοντας στο ενεργητικό της την τριβή με το ξένο κοινό, αποφάσισε να κάνει τις δύο εκθέσεις με τη λογική ότι το κόσμημα συμπυκνώνε­ι τη χρηστική και την αισθητική αξία, μεταφέρει τους μύθους σε ένα αντικείμεν­ο που μπορούμε να φοράμε καθημερινά και να ταυτιζόμασ­τε με αυτό. Κάπως έτσι, χωρίς καν να το καταλαβαίν­ουμε, ένα κολιέ μπορεί να ανατρέπει όλα τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και να κάνει τον κάτοχο συναισθημα­τικά συνδεδεμέν­ο με έναν δικό μας μύθο.

 ??  ?? Ελληνες και Γερμανοί φωτογραφίζ­ονται με τα κοσμήματα που προέρχοντα­ι από την έκθεση «Μύθοι», την οποία εμπνεύστηκ­ε η Λουκία Ρίτσαρντς.
Ελληνες και Γερμανοί φωτογραφίζ­ονται με τα κοσμήματα που προέρχοντα­ι από την έκθεση «Μύθοι», την οποία εμπνεύστηκ­ε η Λουκία Ρίτσαρντς.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece